Hygiena, 2015 (roč. 60), číslo 1

ÚVODNÍ SLOVO

Komunální hygiena v Národní strategii Zdraví 2020

Helena Kazmarová

Hygiena 2015, 60(1):3  

PŮVODNÍ PRÁCE

Vplyv pohybového programu s kompenzačným zameraním na pohyblivosť chrbtice u žiačok stredných škôl

Elena Bendíková, Daniela Stackeová

Hygiena 2015, 60(1):4-9 | DOI: 10.21101/hygiena.a1330  

Prevalencia funkčných porúch oporného a pohybového systému u školskej populácie sú predpokladom štrukturálnych zmien, ktoré sú v dospelosti mnohokrát aj dôvodom invalidizácie, o čom vypovedajú aj štatistiky zdravotných poisťovní na Slovensku. Preto včasná diagnostika a prevencia u detí a mládeže realizovaná cez cielené pohybové programy s kompenzačným účinkom sú jednou z možností, ako predísť uvedeným skutočnostiam v neskoršom veku. Štúdia prezentuje čiastkový cieľ a úlohy s intenciou vplyvu intervenčného pohybového programu na pohyblivosť chrbtice ako jedného z ukazovateľov funkčného stavu pohybového systému u žiačok štvrtých ročníkov stredných škôl...

Obsah jódu v moči studentů a zaměstnanců Jihočeské univerzity

Zuzana Křížová, Jan Trávníček, Lucie Vítková, Jitka Richterová, Martina Staňková

Hygiena 2015, 60(1):10-13 | DOI: 10.21101/hygiena.a1351  

Práce obsahuje údaje o obsahu jódu v moči především studentů Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Do pokusu bylo zařazeno celkem 42 studentů a 21 zaměstnanců. Empirická data byla získána v rámci řešení grantového projektu GAJU 011/2013/Z. Obsah jódu ve vzorcích byl stanoven laboratorně spektrofotometricky po alkalickém spalování vzorku podle Sandell-Kolthoffa. Cílem práce bylo posoudit zásobení studentů a zaměstnanců Zemědělské fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích (JU v ČB) jódem na základě vyšetření jodurie. Průměrný obsah jódu v moči u všech osob (n=63) byl 230,40±169,90 μg.l-1. U mužů byl průměrný obsah...

PŘEHLEDOVÉ PRÁCE

Rizikové látky v potravinách a možnosti prevence chronických nesdělných chorob z nutričně toxikologického hlediska

Bohumil Turek, Petr Šíma, Vladimír Bencko

Hygiena 2015, 60(1):14-19 | DOI: 10.21101/hygiena.a1308  

Cílem nutriční toxikologie je co nevíce omezit výskyt toxických, mutagenních a karcinogenních sloučenin v potravinách, a zajistit odpovídající přívod ochranných faktorů. Snížení přívodu nežádoucích látek lze dosáhnout dvěma způsoby: přísným dohledem na skladbu a kvalitu potravinových surovin a volbou šetrných technologií při jejich průmyslové a kulinární přípravě. Jde hlavně o využití těch postupů zpracování, které umožňují regulovat zahřívání (teplotu) potravin tak, aby se co nejvíce zamezil vznik sloučenin, které zdraví přímo poškozují. Autoři zmiňují vznik a výskyt nejdůležitějších zdravotně rizikových faktorů v potravinách jako vyvolavatelů chronických...

Proměny požadavků na denní osvětlení a oslunění budov a urbanismus

Jan Kaňka

Hygiena 2015, 60(1):20-24 | DOI: 10.21101/hygiena.a1367  

Příspěvek popisuje souvislost požadavků na denní osvětlení a oslunění budov s urbanismem v průběhu posledních desetiletí, včetně současných trendů. Diskutuje možnosti odpovědi preventivního zdravotnictví na nové trendy stavby měst v oblasti světelné techniky.

Hygienik, na kterého se mělo zapomenout (ke 165. výročí narození Isidora Soyky)

František Kožíšek

Hygiena 2015, 60(1):25-29 | DOI: 10.21101/hygiena.a1370  

Isidor Soyka (1850-1889) byl první průkopník vědecké hygieny v českých zemích. Vystudoval lékařství a krátce se věnoval patologické anatomii. Jako první popsal primární amyloid. Po stáži u Maxe von Pettenkofera v Mnichově byl r. 1884 jmenován prvním profesorem hygieny a založil první hygienický ústav (při německé lékařské fakultě v Praze) v Čechách. Je autorem mnoha odborných prací z oblasti komunální hygieny a bakteriologie, výrazně se zasloužil o asanaci Prahy i dalších měst. Národnostní a náboženská netolerance své doby dovedla tohoto průkopníka naší vědecké hygieny k dobrovolnému odchodu ze života. Jako doplněk k článku je zpracována Soykova bibliografie...

KRÁTKÁ SDĚLENÍ

Právní aktuality od 1.10.2014 do 31.1.2015

Eva Nekvindová

Hygiena 2015, 60(1):30-31 | DOI: 10.21101/hygiena.a1377  

DISKUSE

Poznámka k zamyšlení doc. MUDr. Jaroslava Kříže Čtvrt století pokusů o pokrok

Vladimír Bencko

Hygiena 2015, 60(1):32-33 | DOI: 10.21101/hygiena.a1364  

Dny hygieny výživy Teplice 2014 z pohledu "výživáře" praktika

Zuzana Bartošová

Hygiena 2015, 60(1):34 | DOI: 10.21101/hygiena.a1342  

K diskusnímu příspěvku Zuzany Bartošové Dny hygieny výživy Teplice 2014 z pohledu "výživáře" praktika

Jan Ševčík

Hygiena 2015, 60(1):35-36 | DOI: 10.21101/hygiena.a1343  

ZPRÁVY

Jednání o pohybové aktivitě lidí v Evropě

Marie Nejedlá

Hygiena 2015, 60(1):19  

Odešel Ing. Jiří Kodl

Bohumil Turek

Hygiena 2015, 60(1):24  

Zpráva o vydávání časopisu Hygiena v roce 2014

Redakce

Hygiena 2015, 60(1):29  

Nový výbor Společnosti hygieny a komunitní medicíny ČLS JEP

Redakce

Hygiena 2015, 60(1):29  

O příčinách nemocí podle názorů v 16. století

-jsv-

Hygiena 2015, 60(1):31  

Aristotelés o moudrosti

-jsv-

Hygiena 2015, 60(1):31  

Sanitárně epidemiologická služba Ukrajiny

-jsv-

Hygiena 2015, 60(1):33  

Problémy se spotřebou soli v České republice

Redakce

Hygiena 2015, 60(1):36