Hygiena, 2015 (roč. 60), číslo 1
ÚVODNÍ SLOVO
Komunální hygiena v Národní strategii Zdraví 2020
Helena Kazmarová
Hygiena 2015, 60(1):3
PŮVODNÍ PRÁCE
Vplyv pohybového programu s kompenzačným zameraním na pohyblivosť chrbtice u žiačok stredných škôl
Elena Bendíková, Daniela Stackeová
Hygiena 2015, 60(1):4-9 | DOI: 10.21101/hygiena.a1330
Prevalencia funkčných porúch oporného a pohybového systému u školskej populácie sú predpokladom štrukturálnych zmien, ktoré sú v dospelosti mnohokrát aj dôvodom invalidizácie, o čom vypovedajú aj štatistiky zdravotných poisťovní na Slovensku. Preto včasná diagnostika a prevencia u detí a mládeže realizovaná cez cielené pohybové programy s kompenzačným účinkom sú jednou z možností, ako predísť uvedeným skutočnostiam v neskoršom veku. Štúdia prezentuje čiastkový cieľ a úlohy s intenciou vplyvu intervenčného pohybového programu na pohyblivosť chrbtice ako jedného z ukazovateľov funkčného stavu pohybového systému u žiačok štvrtých ročníkov stredných škôl...
Obsah jódu v moči studentů a zaměstnanců Jihočeské univerzity
Zuzana Křížová, Jan Trávníček, Lucie Vítková, Jitka Richterová, Martina Staňková
Hygiena 2015, 60(1):10-13 | DOI: 10.21101/hygiena.a1351
Práce obsahuje údaje o obsahu jódu v moči především studentů Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Do pokusu bylo zařazeno celkem 42 studentů a 21 zaměstnanců. Empirická data byla získána v rámci řešení grantového projektu GAJU 011/2013/Z. Obsah jódu ve vzorcích byl stanoven laboratorně spektrofotometricky po alkalickém spalování vzorku podle Sandell-Kolthoffa. Cílem práce bylo posoudit zásobení studentů a zaměstnanců Zemědělské fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích (JU v ČB) jódem na základě vyšetření jodurie. Průměrný obsah jódu v moči u všech osob (n=63) byl 230,40±169,90 μg.l-1. U mužů byl průměrný obsah...
PŘEHLEDOVÉ PRÁCE
Rizikové látky v potravinách a možnosti prevence chronických nesdělných chorob z nutričně toxikologického hlediska
Bohumil Turek, Petr Šíma, Vladimír Bencko
Hygiena 2015, 60(1):14-19 | DOI: 10.21101/hygiena.a1308
Cílem nutriční toxikologie je co nevíce omezit výskyt toxických, mutagenních a karcinogenních sloučenin v potravinách, a zajistit odpovídající přívod ochranných faktorů. Snížení přívodu nežádoucích látek lze dosáhnout dvěma způsoby: přísným dohledem na skladbu a kvalitu potravinových surovin a volbou šetrných technologií při jejich průmyslové a kulinární přípravě. Jde hlavně o využití těch postupů zpracování, které umožňují regulovat zahřívání (teplotu) potravin tak, aby se co nejvíce zamezil vznik sloučenin, které zdraví přímo poškozují. Autoři zmiňují vznik a výskyt nejdůležitějších zdravotně rizikových faktorů v potravinách jako vyvolavatelů chronických...
Proměny požadavků na denní osvětlení a oslunění budov a urbanismus
Jan Kaňka
Hygiena 2015, 60(1):20-24 | DOI: 10.21101/hygiena.a1367
Příspěvek popisuje souvislost požadavků na denní osvětlení a oslunění budov s urbanismem v průběhu posledních desetiletí, včetně současných trendů. Diskutuje možnosti odpovědi preventivního zdravotnictví na nové trendy stavby měst v oblasti světelné techniky.
Hygienik, na kterého se mělo zapomenout (ke 165. výročí narození Isidora Soyky)
František Kožíšek
Hygiena 2015, 60(1):25-29 | DOI: 10.21101/hygiena.a1370
Isidor Soyka (1850-1889) byl první průkopník vědecké hygieny v českých zemích. Vystudoval lékařství a krátce se věnoval patologické anatomii. Jako první popsal primární amyloid. Po stáži u Maxe von Pettenkofera v Mnichově byl r. 1884 jmenován prvním profesorem hygieny a založil první hygienický ústav (při německé lékařské fakultě v Praze) v Čechách. Je autorem mnoha odborných prací z oblasti komunální hygieny a bakteriologie, výrazně se zasloužil o asanaci Prahy i dalších měst. Národnostní a náboženská netolerance své doby dovedla tohoto průkopníka naší vědecké hygieny k dobrovolnému odchodu ze života. Jako doplněk k článku je zpracována Soykova bibliografie...
KRÁTKÁ SDĚLENÍ
Právní aktuality od 1.10.2014 do 31.1.2015
Eva Nekvindová
Hygiena 2015, 60(1):30-31 | DOI: 10.21101/hygiena.a1377
DISKUSE
Poznámka k zamyšlení doc. MUDr. Jaroslava Kříže Čtvrt století pokusů o pokrok
Vladimír Bencko
Hygiena 2015, 60(1):32-33 | DOI: 10.21101/hygiena.a1364
Dny hygieny výživy Teplice 2014 z pohledu "výživáře" praktika
Zuzana Bartošová
Hygiena 2015, 60(1):34 | DOI: 10.21101/hygiena.a1342
K diskusnímu příspěvku Zuzany Bartošové Dny hygieny výživy Teplice 2014 z pohledu "výživáře" praktika
Jan Ševčík
Hygiena 2015, 60(1):35-36 | DOI: 10.21101/hygiena.a1343
ZPRÁVY
Jednání o pohybové aktivitě lidí v Evropě
Marie Nejedlá
Hygiena 2015, 60(1):19
Odešel Ing. Jiří Kodl
Bohumil Turek
Hygiena 2015, 60(1):24
Zpráva o vydávání časopisu Hygiena v roce 2014
Redakce
Hygiena 2015, 60(1):29
Nový výbor Společnosti hygieny a komunitní medicíny ČLS JEP
Redakce
Hygiena 2015, 60(1):29
O příčinách nemocí podle názorů v 16. století
-jsv-
Hygiena 2015, 60(1):31
Aristotelés o moudrosti
-jsv-
Hygiena 2015, 60(1):31
Sanitárně epidemiologická služba Ukrajiny
-jsv-
Hygiena 2015, 60(1):33
Problémy se spotřebou soli v České republice
Redakce
Hygiena 2015, 60(1):36