Československá hygiena, 1961 (vol. 6), issue 2-3

EDITORIAL

Resolution of the National Congress of the hygiene section of the J. E. Purkyně Czechoslovak Medical Association on "food hygiene", held on October 17 to 19, 1960 in Brno

Redakce

Československá hygiena 1961, 6(2-3):69-73

ORIGINAL ARTICLES

The tasks of food hygiene in the third five-year plan

Karel Halačka, S. Brabec, Karel Lavický

Československá hygiena 1961, 6(2-3):74-93

Discussion contribution to the fundamental paper on the tasks of food hygiene in the third five-year plan

Josef Mašek

Československá hygiena 1961, 6(2-3):94

Vitamin A and carotenoids in sheep′s milk, whey and cheese

V. Oravcová, Fridrich Görner

Československá hygiena 1961, 6(2-3):95-98

The problem of fortification with natural and synthetic vitamin C

Milada Totová

Československá hygiena 1961, 6(2-3):99-103

The effect of the administration of salt fortified with vitamin C

Stanislav Hejda

Československá hygiena 1961, 6(2-3):104-107

The vitamin content of potatoes peeled by chemical methods

Karel Halačka

Československá hygiena 1961, 6(2-3):108-112

A new simple mtehod of estimation of B. coli-aerogenes in milk

Fridrich Görner, J. Janotík, Juraj Grunt, V. Kvasnicová-Joríková

Československá hygiena 1961, 6(2-3):113-116

Changes in the number of international units during the preparation of raw vegetable and fruit infant foods as a result of the short-term action of heat

Lenka Balažovjechová-Bartošová, E. Holčíková

Československá hygiena 1961, 6(2-3):117-122

Contribution to the problem of the use of ampholyte soaps for disinfection in the food industries

Karel Halačka, J. Nezval, Rostislav Velecký

Československá hygiena 1961, 6(2-3):123-127

Method of investigating radioactivity in foods

M. Krupařová, Augustin Wolf

Československá hygiena 1961, 6(2-3):129-131

Acute toxicity of the food additive alkannin

L. Majláthová, Alexander Szokolay

Československá hygiena 1961, 6(2-3):132-135

Separation and quantitative estimation of some preserving agents by the chromatographic method

M. Fellegiová, A. Kukoľová

Československá hygiena 1961, 6(2-3):136-138

The use of antioxidants in the food industry and their estimation by complexometric methods

B. A. J. Sedláček

Československá hygiena 1961, 6(2-3):139-143

Amperometric estimation of chlorides in meat of animals treated with Bovinol and Antrix

A. Pašek, J. Marhoulová, V. Jedlička

Československá hygiena 1961, 6(2-3):144-148

Hygienic assessment of phosphothion residues

Věra Černá, Václav Beneš

Československá hygiena 1961, 6(2-3):149-154

Estimation of the chlortetracycline content of meat of game by means of tri-phenyl-tetra-zolium chloride

S. Barlogová

Československá hygiena 1961, 6(2-3):155-158

Stability of chlortetracycline in meat preserved by this antibiotic

Josef Holec

Československá hygiena 1961, 6(2-3):159-161

Experimental contribution to the problem of some phytoncides

Stanislav Hrubý, Ladislav Pelech

Československá hygiena 1961, 6(2-3):162-166

The effect of semi-preserve tins soldered with a tin solder containing 40 per cent lead, on the lead content of some fish products

R. Rybín

Československá hygiena 1961, 6(2-3):167-170

Attempt to assess the biological value of the toxicity of tuna fish meat

Iva Adamová, Zdeněk Malkus

Československá hygiena 1961, 6(2-3):171-174

Antithyroid effect of some vegetables on guinea pigs

Pavel Langer

Československá hygiena 1961, 6(2-3):175-177

Changes undergone by fats in the course of technological preparation in communal feeding

Milena Stronová

Československá hygiena 1961, 6(2-3):178-183

Hygienic aspects of the use of polyamides in the food industry

J. Horáček, Zdeněk Malkus

Československá hygiena 1961, 6(2-3):184-188

The possible transmission of formaldehyde from melamine vessels to foods

Zdeněk Malkus, J. Horáček

Československá hygiena 1961, 6(2-3):189-193

Physical development of children and adolescents and nutrition

Ivan Hečko

Československá hygiena 1961, 6(2-3):194-197

Some interesting aspects as regards nutritional habits of Ostrava miners

M. Neradilová

Československá hygiena 1961, 6(2-3):198-200

Some findings obtained in nutrition surveys of school children

J. Hock, Olga Hocková

Československá hygiena 1961, 6(2-3):201-205

Evaluation of the National Working Congress of the hygiene section of the Czechoslovak Medical Society J. E. Purkyně, held in Brno on 17-19 October 1960

Josef Mašek

Československá hygiena 1961, 6(2-3):206

SHORT COMMUNICATIONS

O významu a metodách posuzování organoleptických vlastností potravin

Vladimír Pliška

Československá hygiena 1961, 6(2-3):98

O hodnocení analytických výsledků vzhledem k normám

M. Jílek

Československá hygiena 1961, 6(2-3):98

Využitie kyseliny askorbovej v údenárskej technológii a jej vplyv na kvalitu výrobkov

Štefan Izák

Československá hygiena 1961, 6(2-3):103

Některé poznámky k využití metod teorie pravděpodobnosti a matematické statistiky v organoleptice

A. Robek

Československá hygiena 1961, 6(2-3):103

Fortifikace potravin kyselinou l-askorbovou

O. Švabenský, J. Picková

Československá hygiena 1961, 6(2-3):107

Otázky ztrát v potravinách

M. Hrubá

Československá hygiena 1961, 6(2-3):107

Příčiny vzniku bombáží u pasteurovaných šunek

J. Zlámalová

Československá hygiena 1961, 6(2-3):122

Sterilační teploty vylučující vegetaci houby Paecilomyces varioti v ovocných konzervách

Vladimír Kyzlink

Československá hygiena 1961, 6(2-3):127

Příspěvek k vypracování rychlých orientačních metod při bakteriologickém vyšetřování masa

J. Janíček

Československá hygiena 1961, 6(2-3):128

Vliv technologického postupu na mikrobiální čistotu kosmetických výrobků

Vilém Muzikář

Československá hygiena 1961, 6(2-3):128

Sledování chlortetracyklinu použitého k prodloužení čerstvosti hovězího masa

J. Janíček, V. Kalousová

Československá hygiena 1961, 6(2-3):135

Diskusní příspěvek k problematice antibiotik v mase

Josef Holec

Československá hygiena 1961, 6(2-3):143

Možná interakcia zvýšeného príjmu fluóru s metabolizmom jódu

V. Štolc

Československá hygiena 1961, 6(2-3):154

Technická problematika prevence endemické strumy jodidovanou solí

O. Líkař, R. Reisenauer

Československá hygiena 1961, 6(2-3):158

Příspěvek k metodice vyšetření ryb a rybích výrobků se zvláštním zřetelem k H2O2

J. Svoboda

Československá hygiena 1961, 6(2-3):161

Niektoré možnosti účinku strumigénnych látok potravy na obyvateľstvo

Pavel Langer

Československá hygiena 1961, 6(2-3):183

Perspektivy zdravotní kontroly umělých hmot pro potravinářské účely

M. Houška

Československá hygiena 1961, 6(2-3):188

Balení do fungistatických aktivních obalů jako jedna z možností snižování obsahu cizorodých látek v pokrmových tucích

Miroslav Bomar

Československá hygiena 1961, 6(2-3):193

NEWS

Zpráva o průběhu sjezdu. [Celostátní pracovní sjezd hygienické sekce Čs. lék. spol. J. E. Purkyně, Brno, 17.-19.10.1960]

Milada Totová

Československá hygiena 1961, 6(2-3):207