Československá hygiena, 1961 (roč. 6), číslo 2-3

ÚVODNÍ SLOVO

Rezoluce celostátního pracovního sjezdu hygienické sekce Československé lékařské společnosti J. Ev. Purkyně se základní tematikou „Hygienické zabezpečení potravin“, konaného ve dnech 17.-19. října 1960 v Brně

Redakce

Československá hygiena 1961, 6(2-3):69-73

PŮVODNÍ PRÁCE

Úkoly hygieny výživy v rámci třetího pětiletého plánu

Karel Halačka, S. Brabec, Karel Lavický

Československá hygiena 1961, 6(2-3):74-93

Diskusní příspěvek k zásadnímu referátu o úkolech hygieny výživy v rámci třetího pětiletého plánu

Josef Mašek

Československá hygiena 1961, 6(2-3):94

Vitamín A a karotenoidy v ovčom mlieku, srvátke, hrudkovom syre, bryndzi, oštiepkoch a pareniciach

V. Oravcová, Fridrich Görner

Československá hygiena 1961, 6(2-3):95-98

K problému vitaminace přirozeným a syntetickým vitamínem C

Milada Totová

Československá hygiena 1961, 6(2-3):99-103

Efekt podávání soli, fortifikované kyselinou askorbovou

Stanislav Hejda

Československá hygiena 1961, 6(2-3):104-107

Příspěvek k vitamínovému hodnocení brambor loupaných chemicky

Karel Halačka

Československá hygiena 1961, 6(2-3):108-112

Nová jednoduchá metóda na stanovenie obsahu B. coli-aerogenes v mlieku

Fridrich Görner, J. Janotík, Juraj Grunt, V. Kvasnicová-Joríková

Československá hygiena 1961, 6(2-3):113-116

Zmeny v počte m. j. pri príprave surovej zeleninovej a ovocnej dojčenskej stravy krátkodobým pôsobením tepla

Lenka Balažovjechová-Bartošová, E. Holčíková

Československá hygiena 1961, 6(2-3):117-122

Příspěvek k využití amfolytových mýdel k dezinfekci v potravinářství. (Přeběžné sdělení)

Karel Halačka, J. Nezval, Rostislav Velecký

Československá hygiena 1961, 6(2-3):123-127

Metodika sledování radioaktivity v potravinách

M. Krupařová, Augustin Wolf

Československá hygiena 1961, 6(2-3):129-131

Akútna toxicita potravinárskeho farbiva alkannínu

L. Majláthová, Alexander Szokolay

Československá hygiena 1961, 6(2-3):132-135

Delenie a kvantitatívne stanovenie niektorých konzervačných látok chromatografickou metódou

M. Fellegiová, A. Kukoľová

Československá hygiena 1961, 6(2-3):136-138

Použití antioxydantů v potravinářském průmyslu a jejich stanovení komplexometrickými metodami

B. A. J. Sedláček

Československá hygiena 1961, 6(2-3):139-143

Amperometrické stanovení chloridů v mase zvířat, veterinárně ošetřených Bovinolem a Antrixem

A. Pašek, J. Marhoulová, V. Jedlička

Československá hygiena 1961, 6(2-3):144-148

Hygienické hodnocení reziduí fosfotionu

Věra Černá, Václav Beneš

Československá hygiena 1961, 6(2-3):149-154

Stanovenie obsahu chlortetracyklínu v mäse akronizovanej hydiny pomocou trifenyl-tetra-zoliumchloridu

S. Barlogová

Československá hygiena 1961, 6(2-3):155-158

Stabilita chlortetracyklinu v mase konzervovaném touto látkou

Josef Holec

Československá hygiena 1961, 6(2-3):159-161

Experimentální příspěvek k otázce některých fytoncidů

Stanislav Hrubý, Ladislav Pelech

Československá hygiena 1961, 6(2-3):162-166

Vliv polokonzervovaných krabic letovaných cínovou pájkou s 40 % Pb na obsah olova v některých rybích výrobcích

R. Rybín

Československá hygiena 1961, 6(2-3):167-170

Pokus o biologické hodnocení toxicity masa z tuňáků

Iva Adamová, Zdeněk Malkus

Československá hygiena 1961, 6(2-3):171-174

Antityreoidálne účinky niektorých druhov zeleniny u morčiat

Pavel Langer

Československá hygiena 1961, 6(2-3):175-177

Změny tuků v technologii společného stravování

Milena Stronová

Československá hygiena 1961, 6(2-3):178-183

Hygienické hledisko na použití polyamidů v potravinářství

J. Horáček, Zdeněk Malkus

Československá hygiena 1961, 6(2-3):184-188

Možnosti přechodu formaldehydu z melaminových nádob do potravin

Zdeněk Malkus, J. Horáček

Československá hygiena 1961, 6(2-3):189-193

Vzťah medzi telesným vývojom mládeže a výživou

Ivan Hečko

Československá hygiena 1961, 6(2-3):194-197

Některé zajímavosti o způsobu výživy ostravských horníků. (Předběžné sdělení)

M. Neradilová

Československá hygiena 1961, 6(2-3):198-200

Některé poznatky z terénního sledování stavu výživy školních dětí

J. Hock, Olga Hocková

Československá hygiena 1961, 6(2-3):201-205

Zhodnocení celostátního pracovního sjezdu hygienické sekce Čs. lékařské společnosti J. Ev. Purkyně, konaného v Brně ve dnech 17.-19. října 1960

Josef Mašek

Československá hygiena 1961, 6(2-3):206

KRÁTKÁ SDĚLENÍ

O významu a metodách posuzování organoleptických vlastností potravin

Vladimír Pliška

Československá hygiena 1961, 6(2-3):98

O hodnocení analytických výsledků vzhledem k normám

M. Jílek

Československá hygiena 1961, 6(2-3):98

Využitie kyseliny askorbovej v údenárskej technológii a jej vplyv na kvalitu výrobkov

Štefan Izák

Československá hygiena 1961, 6(2-3):103

Některé poznámky k využití metod teorie pravděpodobnosti a matematické statistiky v organoleptice

A. Robek

Československá hygiena 1961, 6(2-3):103

Fortifikace potravin kyselinou l-askorbovou

O. Švabenský, J. Picková

Československá hygiena 1961, 6(2-3):107

Otázky ztrát v potravinách

M. Hrubá

Československá hygiena 1961, 6(2-3):107

Příčiny vzniku bombáží u pasteurovaných šunek

J. Zlámalová

Československá hygiena 1961, 6(2-3):122

Sterilační teploty vylučující vegetaci houby Paecilomyces varioti v ovocných konzervách

Vladimír Kyzlink

Československá hygiena 1961, 6(2-3):127

Příspěvek k vypracování rychlých orientačních metod při bakteriologickém vyšetřování masa

J. Janíček

Československá hygiena 1961, 6(2-3):128

Vliv technologického postupu na mikrobiální čistotu kosmetických výrobků

Vilém Muzikář

Československá hygiena 1961, 6(2-3):128

Sledování chlortetracyklinu použitého k prodloužení čerstvosti hovězího masa

J. Janíček, V. Kalousová

Československá hygiena 1961, 6(2-3):135

Diskusní příspěvek k problematice antibiotik v mase

Josef Holec

Československá hygiena 1961, 6(2-3):143

Možná interakcia zvýšeného príjmu fluóru s metabolizmom jódu

V. Štolc

Československá hygiena 1961, 6(2-3):154

Technická problematika prevence endemické strumy jodidovanou solí

O. Líkař, R. Reisenauer

Československá hygiena 1961, 6(2-3):158

Příspěvek k metodice vyšetření ryb a rybích výrobků se zvláštním zřetelem k H2O2

J. Svoboda

Československá hygiena 1961, 6(2-3):161

Niektoré možnosti účinku strumigénnych látok potravy na obyvateľstvo

Pavel Langer

Československá hygiena 1961, 6(2-3):183

Perspektivy zdravotní kontroly umělých hmot pro potravinářské účely

M. Houška

Československá hygiena 1961, 6(2-3):188

Balení do fungistatických aktivních obalů jako jedna z možností snižování obsahu cizorodých látek v pokrmových tucích

Miroslav Bomar

Československá hygiena 1961, 6(2-3):193

ZPRÁVY

Zpráva o průběhu sjezdu. [Celostátní pracovní sjezd hygienické sekce Čs. lék. spol. J. E. Purkyně, Brno, 17.-19.10.1960]

Milada Totová

Československá hygiena 1961, 6(2-3):207