Hygiena 2020, 65(2):71-75 | DOI: 10.21101/hygiena.a1754

Health problems after ingesting spoiled flavored bottled water

Lenka Bendakovská1, Barbora Hlaváčková2, František Kožíšek1, Dana Baudišová1, Kateřina Klánová1
1 Státní zdravotní ústav, Praha, Česká republika
2 Krajská hygienická stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze, Praha, Česká republika

Discussed is a case of spoiled flavored bottled water, the ingestion of which by the consumer has led to need for treatment in hospital, probably due to an allergic reaction. The reason was the occurrence of mold and odorous substance 1,3-pentadiene. We describe in detail the method of investigation, the official control procedure of the public health protection authority and the mechanism of food spoilage.

Keywords: bottled water - contamination, unsafe food, moulds, allergy

Received: April 2020; Accepted: May 25, 2020; Published: May 31, 2020  Show citation

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Bendakovská L, Hlaváčková B, Kožíšek F, Baudišová D, Klánová K. Health problems after ingesting spoiled flavored bottled water. Hygiena. 2020;65(2):71-75. doi: 10.21101/hygiena.a1754.
Download citation

References

  1. Cuhra P. Kyselina sorbová - pomocník nebo potenciální hrozba? Výživa potraviny. 2009;64(3):66-7.
  2. Davídek J, Janíček G, Pokorný J. Chemie potravin. Praha: SNTL; 1983.
  3. Hrabě J, Komár A. Technologie, zbožíznalství a hygiena potravin. III. část. Technologie, zbožíznalství a hygiena potravin rostlinného původu. Vyškov: VVŠ PV; 2003.
  4. Kubačková J. Chemie a toxikologie potravin. Ostrava: Ostravská univerzita v Ostravě; 2014.
  5. Malíř F, Ostrý V a kol. Vláknité mikromycety (plísně), mykotoxiny a zdraví člověka. Brno: Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů; 2003.
  6. Marečková O, Mengerová P. Nemoci žaludku a dvanáctníku. Čestlice: Medica Publishing; 2014.
  7. Pipek P, Fíla P, Jeleníková J, Brychta J, Miyahara M. Technological aspects of acid decontamination of carcasses. Chem Listy. 2004;98(9):865-9.
  8. Pitt JI. Toxigenic fungi and mycotoxins. Br Med Bull. 2000;56(1):184-92. Go to original source... Go to PubMed...
  9. Staňo O. Ekologické mycí a dezinfekční prostředky pro potravinářský průmysl [dizertace]. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně; 2010.
  10. Velíšek J. Chemie potravin 2. Tábor: OSSIS; 1999.
  11. Šilhánková L. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. Praha: Victoria Publishing; 1995.