Hygiena 2020, 65(2):71-75 | DOI: 10.21101/hygiena.a1754

Zdravotní potíže po požití závadné balené ochucené vody

Lenka Bendakovská1, Barbora Hlaváčková2, František Kožíšek1, Dana Baudišová1, Kateřina Klánová1
1 Státní zdravotní ústav, Praha, Česká republika
2 Krajská hygienická stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze, Praha, Česká republika

Článek pojednává o případu zkažené ochucené balené vody, po jejímž napití skončil spotřebitel v nemocnici, pravděpodobně v důsledku alergické reakce. Důvodem byl výskyt plísní a páchnoucí látky 1,3-pentadien. Popisujeme podrobně způsob šetření, úřední postup kontroly orgánu ochrany veřejného zdraví a mechanismus zkažení potraviny.

Klíčová slova: voda balená - kontaminace, zdravotně závadná potravina, plísně, alergie

Vloženo: duben 2020; Přijato: 25. květen 2020; Zveřejněno: 31. květen 2020  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Bendakovská L, Hlaváčková B, Kožíšek F, Baudišová D, Klánová K. Zdravotní potíže po požití závadné balené ochucené vody. Hygiena. 2020;65(2):71-75. doi: 10.21101/hygiena.a1754.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Cuhra P. Kyselina sorbová - pomocník nebo potenciální hrozba? Výživa potraviny. 2009;64(3):66-7.
  2. Davídek J, Janíček G, Pokorný J. Chemie potravin. Praha: SNTL; 1983.
  3. Hrabě J, Komár A. Technologie, zbožíznalství a hygiena potravin. III. část. Technologie, zbožíznalství a hygiena potravin rostlinného původu. Vyškov: VVŠ PV; 2003.
  4. Kubačková J. Chemie a toxikologie potravin. Ostrava: Ostravská univerzita v Ostravě; 2014.
  5. Malíř F, Ostrý V a kol. Vláknité mikromycety (plísně), mykotoxiny a zdraví člověka. Brno: Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů; 2003.
  6. Marečková O, Mengerová P. Nemoci žaludku a dvanáctníku. Čestlice: Medica Publishing; 2014.
  7. Pipek P, Fíla P, Jeleníková J, Brychta J, Miyahara M. Technological aspects of acid decontamination of carcasses. Chem Listy. 2004;98(9):865-9.
  8. Pitt JI. Toxigenic fungi and mycotoxins. Br Med Bull. 2000;56(1):184-92. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  9. Staňo O. Ekologické mycí a dezinfekční prostředky pro potravinářský průmysl [dizertace]. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně; 2010.
  10. Velíšek J. Chemie potravin 2. Tábor: OSSIS; 1999.
  11. Šilhánková L. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. Praha: Victoria Publishing; 1995.