Hygiena 2010, 55(3):77-85

Screening Nutritional Levels of School Meals in the Czech Republic

Miroslava Slavíková1, Lenka Vlčková1, Jiří Skorkovský2
1 Krajská hygienická stanice Ústeckého kraje se sídlem v Ústí nad Labem, územní pracoviště Teplice
2 Státní zdravotní ústav Praha, dislokované pracoviště Ústí nad Labem

The monthly menus including stock release notes of selected educational establishments were evaluated by the Nutricom nutrition programme. Values of the following nutrients were identified: energy, animal-based proteins, plant-based proteins, total proteins, fats, carbohydrates, calcium, phosphorus, iron, vitamin B1 and B2, niacin, vitamin C and cholesterol. The calculated data were compared with daily recommended values in the Czech Republic from which school meals are derived (based on the so-called consumption basket). No major differences between the average input of the monitored nutrients in catering establishments and the values of nutrients stipulated by domestic legislation were found. On average, catering establishments in primary schools provided lower levels of calcium and slightly lower offer of vitamin B1, compared with the daily recommended values in the Czech Republic. In catering establishments in nursery schools there was a lower contribution of animal based proteins, calcium and vitamin C. Nutritional data were further compared with the daily recommended values of DACH and EU (PRI). Foreign recommendations are not aimed at joint catering of a closed type. The closed type of catering, with the unified menu, has specific properties, which need to be taken into account when comparing nutrients provided by school catering establishments and the recommended nutrient values abroad. In comparison with daily recommended values in other countries, significant differences as regards the offer of proteins, calcium and vitamin C were detected.

Keywords: school catering, daily recommended values, school catering establishments, proteins, nutrients

Received: February 2010; Accepted: May 11, 2010; Published: September 1, 2010  Show citation

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Slavíková M, Vlčková L, Skorkovský J. Screening Nutritional Levels of School Meals in the Czech Republic. Hygiena. 2010;55(3):77-85.
Download citation

References

  1. Commision of the European Communities. Reports of the Scientific Committee for Food [Internet]. Luxemburg: Office for Official Publications of the European Communities; 1993 [cited 2010 Apr 28]. Available from: http://ec.europa.eu/food/fs/sc/scf/out89.pdf.
  2. Jakubíková M. Srovnání referenčních hodnot používaných pro výživová doporučení. Brno: Státní zdravotní ústav Praha, Odbor hygieny výživy a bezpečnosti potravin; 2009.
  3. Jakubíková M. Přívod nutrientů u dětí školního věku - aplikace, doporučení. Brno: Státní zdravotní ústav Praha, Odbor hygieny výživy a bezpečnosti potravin; 2009.
  4. Lhotská L. a kol. V. celostátní antropologický výzkum dětí a mládeže 1991. Praha: Státní zdravotní ústav; 1993.
  5. Maříková J, Slavíková M, Vlčková L, Beranová M, Dlouhý P. Hodnocení stravování dětí předškolního věku v Teplicích. Čes Slov Hyg. 2005;2(2):55-7.
  6. Nutrient reference values [Internet]. Bonn: Deutsche Geselleschaft für Erhährung e.V. [cited 2010 Apr 28]. Available from: http://www.dge.de. (In Deutsch.)
  7. Vyhláška č. 107 ze dne 25. února 2005 o školním stravování. Sbírka zákonů ČR. 2005;částka 34:1114-20.
  8. Vyhláška č. 48 ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky ze dne 10. prosince 1992 o školním stravování. Sbírka zákonů ČR. 1993;částka 14:282-8.
  9. Slavíková M, Vlčková L, Beranová M, Skorkovský J. Nutriční úroveň stravy v mateřských školách na Teplicku v letech 1993-2003. Teplice: 2004.