Hygiena, 2014 (roč. 59), číslo 4
ÚVODNÍ SLOVO
K výročiu novembrovej revolúcie
Ivan Rovný
Hygiena 2014, 59(4):155
Čtvrt století pokusů o pokrok
Jaroslav Kříž
Hygiena 2014, 59(4):156
PŮVODNÍ PRÁCE
Prevence poruch příjmu potravy a propagace správné výživy na základních školách
Lenka Suchopárová, Martin Forejt
Hygiena 2014, 59(4):157-161 | DOI: 10.21101/hygiena.a1263
Prevence poruch příjmu potravy (PPP) je stále těžko uchopitelná disciplína v oblasti prevence rizikového chování. Prevenci poruch příjmu potravy ve školách může kromě složitosti celého problému komplikovat nedostatečná informovanost pedagogů, obava z tématu, nízká motivace pedagogů k zařazování tématu do výuky, nedostatek pomůcek a jiné. Na podkladě těchto úvah jsme s pedagogy pracovali a nabídli jim seminář k poruchám příjmu potravy i souhrnný materiál pro využití při práci s žáky v rámci prevence PPP. Proškolili jsme 122 osob, do aktivit se zapojilo 105 škol převážně z Prahy a Středočeského kraje. Tématem bylo osloveno přes 4000 žáků a ve školách...
Které ženy se připravují na své těhotenství a mateřství?
Radka Wilhelmová, Drahoslava Hrubá
Hygiena 2014, 59(4):162-166 | DOI: 10.21101/hygiena.a1267
Podmínkou zdraví, nejenom reprodukčního, je zdravý způsob života vycházející z kvalitní informovanosti. Výsledky současných výzkumů ukazují, že nezdravý způsob života matky/rodičů již před početím dítěte a následně prenatálně hraje roli v etiologii různých poruch zdraví a abnormalit vývoje jedince, které se mohou manifestovat okamžitě, ale také teprve s dlouhou latencí. Znalosti a návyky žen mohou svým poradenstvím významně ovlivnit porodní asistentky prenatálně v kurzech, v optimálním případě již prekoncepčním poradenstvím. Záměrem práce bylo zjistit, jaká je současná situace v oblasti přípravy žen na těhotenství a mateřství, které faktory ji determinují...
Metodika měření konzumace alkoholu v epidemiologických studiích rizikových faktorů neinfekčních onemocnění a projekt Kardiovize 2030
Jindřich Fiala, Ondřej Sochor
Hygiena 2014, 59(4):167-178 | DOI: 10.21101/hygiena.a1288
Alkohol patří mezi nejvýznamnější determinanty zdraví, a současně jeho konzumace v ČR je jedna z nejvyšších na světě. Měření konzumace alkoholu v epidemiologických studiích rizikových faktorů neinfekčních onemocnění je proto velmi žádoucí. V Brně aktuálně běží velký kardiovaskulární projekt organizovaný Mezinárodním centrem klinického výzkumu ICRC ve spolupráci s Masarykovou univerzitou. Jeho součástí je rovněž hodnocení konzumace alkoholu a jejího efektu, ve vztahu ke všem podstatným kardiovaskulárním klinickým parametrům, ale i ostatním faktorů životního stylu, jako je výživa, pohybová aktivita a kouření. Pro tyto účely byl vytvořen nový dotazníkový...
Konzumace ovoce a zeleniny a jiné stravovací zvyklosti romské populace
Jana Stávková, Zuzana Derflerová Brázdová
Hygiena 2014, 59(4):179-183 | DOI: 10.21101/hygiena.a1306
Článek popisuje výsledky dotazníkového šetření stravovacích zvyklostí se zaměřením na konzumaci ovoce a zeleniny souboru romské populace. Hlavním cílem šetření bylo zjistit znalosti dotazovaných o zdravotním významu ovoce a zeleniny a o jejich doporučené denní konzumaci, postoje a skutečné chování ve vztahu k příjmu této potravinové skupiny. Dále byla pomocí týdenního frekvenčního dotazníku zjišťována konzumace ostatních potravinových skupin podle potravinové pyramidy. Kromě výživových zvyklostí byly předmětem zájmu také ostatní složky životního stylu, jako je kouření a míra pohybové aktivity. Soubor tvořilo 102 dospělých osob romské populace. Z šetření...
PŘEHLEDOVÉ PRÁCE
Zdravotní aspekty tepelné úpravy potravin
Bohumil Turek, Petr Šíma, Vladimír Bencko
Hygiena 2014, 59(4):184-189 | DOI: 10.21101/hygiena.a1292
Současné poznatky moderně chápané nutriční imunologie mají zásadní význam z hlediska aktivit v oblasti ochrany a podpory zdraví. Existuje nespočet dokladů, že neadekvátní nebo snížený nutriční příjem se neodráží jen klasickými příznaky proteinové a energetické malnutrice, ale také nepříznivým ovlivněním až selháváním imunitních funkcí. Stále rostoucí počet in vitro a in vivo experimentálních a klinických studií dokládá, že produkty neenzymatických reakcí, které vznikají při technologickém a kulinárním zpracování potravin mohou hrát významnou roli při vzniku a globálním šíření chronických nesdělných onemocnění. Prokazuje se, že hlavní patogenetický...
Aktuality z toxikologie kouření tabáku: "third-hand smoke"
Drahoslava Hrubá, Veronika Šikolová, Aleš Peřina
Hygiena 2014, 59(4):190-194 | DOI: 10.21101/hygiena.a1295
Zdravotničtí odborníci už několik desetiletí popisují nebezpečnosti expozice tzv. pasivnímu kouření a mnoho zemí vytvořilo legislativní normy na ochranu nekuřáků před jejich nedobrovolnou expozicí. V současnosti vstupují do popředí vědeckého zájmu vzájemné reakce reziduí tabákového kouře a toxikologie tzv. "starého second-hand smoke" a "third-hand smoke" (THS). Tyto substance spolu reagují a produkují nové chemické látky, jako nitrosaminy specifické pro tabák, těkavé organické uhlovodíky a jiné. Přetrvávají hodiny, týdny a měsíce v ovzduší a na povrchu místností poté, co cigarety byly uhašeny. Ačkoliv se toxické, mutagenní a karcinogenní účinky THS...
SDĚLENÍ Z PRAXE
Zkušenosti a výsledky dozorové činnosti po kauze metanol v Moravskoslezském kraji
Helena Šebáková, Roman Letošník
Hygiena 2014, 59(4):195-197 | DOI: 10.21101/hygiena.a1307
V období následujícím po vypuknutí metanolové kauzy pracovníci Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě (KHS MSK) ověřovali dodržování mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví v zařízeních společného stravování, podíleli se na prošetřování dalších případů intoxikací metanolem a sledovali přítomnost cizorodých látek v lihovinách. S ohledem na odhadované množství "domácích zásob" s možným obsahem metanolu je třeba stále počítat s rizikem intoxikací.
Mise potravinového a veterinárního úřadu [Připravenost na krizové situace v oblasti bezpečnosti potravin z pohledu Krajské hygienické stanice Středočeského kraje]
Ivo Krýsa, Josef Hrdina, Jindra Taterová, Šárka Nováková
Hygiena 2014, 59(4):198-200 | DOI: 10.21101/hygiena.a1315
Obsahem článku jsou zkušenosti Krajské hygienické stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze z mise Potravinového a veterinárního úřadu Evropské Komise, jejímž cílem byl sběr dat a zjištění úrovně zajištění krizové připravenosti v oblasti bezpečnosti potravin či krmiv v České republice. Jedním z navštívených orgánů byla i Krajská hygienická stanice Středočeského kraje. Auditoři zde detailně studovali všechny nastavené procesy včetně jejich konkrétní aplikace v praxi. Předmětem mise bylo například i zjištění způsobu řešení konkrétní epidemie salmonelózy zahrnující i komunikaci s dalšími dotčenými institucemi, přičemž v tomto případě šlo o Krajskou...
KRÁTKÁ SDĚLENÍ
Právní aktuality za období od 16.7.2014 do 30.9.2014
Eva Nekvindová
Hygiena 2014, 59(4):201-202 | DOI: 10.21101/hygiena.a1332
ZPRÁVY
Národní strategie Zdraví 2020 proniká na veřejnost
Redakce
Hygiena 2014, 59(4):161
Kouření a kvalita života
Drahoslava Hrubá
Hygiena 2014, 59(4):183-194
Kvantifikace vlivu tabákového průmyslu na ovládání EU: analýza Evropské direktivy o tabákových výrobcích
Drahoslava Hrubá
Hygiena 2014, 59(4):197
UFIREG
Redakce
Hygiena 2014, 59(4):202
Dvacetileté výročí činnosti Systému monitorování zdraví a životního prostředí
Kolektiv Ústředí monitoringu SZÚ
Hygiena 2014, 59(4):203-204
Středočeské setkání odborníků a zástupců municipalit na téma zdraví obyvatel kraje
Lidmila Hamplová, Ivo Krýsa, Šárka Nováková
Hygiena 2014, 59(4):204-206
Závěry konference Výživa a zdraví 2014 - Budoucnost výživy člověka
Jan Ševčík
Hygiena 2014, 59(4):206
Valná hromada Společnosti hygieny a komunitní medicíny
Výbor SHKM ČLS JEP
Hygiena 2014, 59(4):207
Malignity štítné žlázy u dětí po černobylské havárii
-jsv-
Hygiena 2014, 59(4):207
Nedostatek jódu u těhotných žen v Anglii
Jaroslav Kříž
Hygiena 2014, 59(4):207
HIV na Ukrajině
-jsv-
Hygiena 2014, 59(4):207