Hygiena 2024, 69(3):90-92 | DOI: 10.21101/hygiena.a1865
Monitoring dietární expozice – slavíme 30. výročí
- Státní zdravotní ústav, Praha, Česká republika
Státní zdravotní ústav je od roku 1994 pověřen garantováním Systému monitorování zdravotního stavu obyvatelstva ve vztahu k životnímu prostředí. V letošním roce (2024) slavíme 30. výročí založení tohoto systému. Cílem systému je dosáhnout systematického a transparentního hodnocení negativních vlivů, které působí na českou populaci. Důležitou roli hraje dietární expozice. Pro monitorování dietární expozice je třeba znalost národní spotřeby potravin na individuální úrovni, určení nejvýznamnějších druhů potravin v obvyklé dietě, jejich běžná kulinární úprava, kombinace do kompozitních vzorků k laboratorní analýze zájmových chemických látek, výpočet expozičních dávek a charakterizace zdravotního rizika pro spotřebitele. V současné době probíhá dvouletý cyklus 2024-2025 dle nastaveného systému. Během předchozího cyklu (2022-2023) byly vzorky potravin odebírány v 8 obdobích, 4 regionech v 96 různých prodejnách, na 40 místech republiky. Také bylo provedeno 8 online nákupů. Nakoupeno bylo celkem 3 432 individuálních vzorků potravin. Potraviny byly kulinárně zpracovány a smíchány do 143 jednotlivých typů kompozitních vzorků. Celkem bylo za dvouleté období zpracováno 880 regionálních a 220 reprezentativních kompozitních vzorků pro chemickou analýzu na cca 70 chemických látek. Výsledky jsou rámcově srovnávány dlouhodobě jako trend vývoje chronické expoziční dávky u kontaminantů a vývoje adekvátnosti přívodu u nutrientů. Vědecky podložené hodnocení zdravotních rizik na základě dat monitoringu dietární expozice již přispělo k obhájení některých rozhodnutí příslušných orgánů ČR i na mezinárodní úrovni s významnými finančními dopady.
Klíčová slova: dietární expozice, monitoring, Total Diet Study (TDS)
Vloženo: srpen 2024; Přijato: 15. září 2024; Zveřejněno: 30. září 2024 Zobrazit citaci
Reference
- European Food Safety Authority, Food and Agriculture Organization of the United Nations, World Health Organization. Towards a harmonised Total Diet Study approach: a guidance document. EFSA J. 2011 Nov;9(11):2450. doi: org/10.2903/j.efsa.2011.2450.
Přejít k původnímu zdroji...
- World Health Organization. Guidelines for the study of dietary intakes of chemical contaminants. WHO offset publication No. 87. Geneva: WHO; 1985.
- Ruprich J, Dofková M, Řehůřková I, Slaměníková E, Resová D. Individuální spotřeba potravin - národní studie SISP04 [Internet]. Brno: CHPŘ SZÚ; 2006 [cit. 2023-05-15]. Dostupné z: http://czvp.szu.cz/spotrebapotravin.htm.
- Systém monitorování zdravotního stavu obyvatelstva ČR ve vztahu k životnímu prostředí. Zdravotní důsledky zátěže lidského organismu cizorodými látkami z potravinových řetězců. Subsystém IV. Odborná zpráva projektu za rok 2023 [Internet]. Praha: SZÚ; 2024 [cit. 2024-10-10]. Dostupné z: https://szu.cz/centra/centrum-zdravi-vyzivy-a-potravin/monitoring-dietarni-expozice-roku-2024-szu/.
- Výživová doporučení CINDI: Světová zdravotnická organizace (World Health Organisation - WHO), Regionální úřad pro Evropu, Kodaň: LVNG 020708 1999. Praha: Státní zdravotní ústav; 2000.
- Brázdová Z, Ruprich J, Hrubá D, Petráková A. Dietary guidelines in the Czech Republic III.: Challenge for the 3rd millennium. Cent Eur J Public Health. 2001 Feb;9(1):30-4.