Hygiena 2020, 65(2):48-51 | DOI: 10.21101/hygiena.a1752
Iodine content in milk from market sources in Prague
- Endokrinologický ústav, Praha, Česká republika
Objectives: To evaluate the iodine content of milk from market sources in Prague.
Methods: Using the Sandell-Kolthoff reaction, iodine was analyzed in 26 different types of milk (full-fat, semi-skimmed, skimmed, fresh and long life) from seven retail chains operating in Prague. Milk was supplied by eight dairies identified by the CZ registration number.
Results: The mean ± standard deviation (range) iodine concentration in milk samples was 234 ± 56 (125-364) μg/L. This result is close to the recommended limit of 200 μg/L. Semi-skimmed milk had a statistically insignificantly higher (p = 0.085) iodine content of 250 ± 52 μg/L compared to 217 ± 62 μg/L in whole milk. In contrast, the iodine concentration of 251 ± 57 μg/L in fresh milk was statistically significantly higher (p = 0.015) compared to 201 ± 41 μg/L in long life milk (p = 0.015). The iodine content in the milk from individual dairies with their collection areas differed significantly in a number of cases.
Conclusions: The iodine concentrations of 234 ± 56 (125-364) μg/L found in market milk from the Prague area are close to the recommended iodine content in milk of 200 μg/L.
Keywords: iodine determination, milk, Prague
Received: February 2020; Accepted: May 13, 2020; Published: May 31, 2020 Show citation
References
- Leung AM, Braverman LE. Consequences of excess iodine. Nat Rev Endocrinol. 2014 Mar;10(3):136-42.
Go to original source...
Go to PubMed...
- Řehůřková I, Kavřík R, Dofková M, Nevrlá J, Blahová J, Ruprich J. Dietární expozice jódu populace ČR a nejdůležitější dietární zdroje. In: Ryšavá L, Žoltá M, editoři. XI. konference u příležitosti Dne jódu a 20ti let MKJD: zásobení jódem jako prevence tyreopatií: sborník; 4.4.2016; Praha. Praha: Státní zdravotní ústav; 2016. p. 19-24.
- Hanzlíková L, Sochorová L, Kašparová L, Fialová A, Kubínová R, Černá M. Aktuální výsledky biomonitoringu - jodurie u české populace. Hygiena. 2018;63(3):84-8.
Go to original source...
- Řehůřková I, Ruprich J. Dietární expozice jódu populace ČR a nejdůležitější dietární zdroje. In: Ryšavá L, Žoltá M, editoři. X. konference u příležitosti Dne jódu: zásobení jódem jako prevence tyreopatií a zdroje dietární expozice: sborník; 15.5.2013; České Budějovice. Praha: Státní zdravotní ústav; 2013. p. 13-24.
- Trávníček J, Kroupová V, Hladký J, Křížová Z, Pražák J. Aktuální obsah jódu v kravském mléce. In: Ryšavá L, Žoltá M, editoři. XI. konference u příležitosti Dne jódu a 20ti let MKJD: zásobení jódem jako prevence tyreopatií: sborník; 4.4.2016; Praha. Praha: Státní zdravotní ústav; 2016. p. 26-8.
- Kříž J. Jód v mléce ve Švýcarsku. Hygiena. 2019;64(4):178.
Go to original source...
- Nejedlá M. Prevence jódového deficitu v České republice. Hygiena. 2018;63(1):25-7.
Go to original source...
- Ryšavá L, Kříž J. Prevence jódového deficitu v ČR - historie a současný stav. In: Ryšavá L, Žoltá M, editoři. XI. konference u příležitosti Dne jódu a 20ti let MKJD: zásobení jódem jako prevence tyreopatií: sborník; 4.4.2016; Praha. Praha: Státní zdravotní ústav; 2016. p. 4-7.
- Trávníček J, Herzig I, Kursa J, Kroupová V, Navrátilová M. Iodine content in raw milk. Vet Med. 2006;51(9):448-53.
Go to original source...
- Trávníček J, Kroupová V, Dušová H, Krhovjáková J, Konečný R. Optimalizace obsahu jódu v kravském mléce. České Budějovice: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích; 2011.
- Herzig I, Písaříková B, Říha J. Defined iodine intake and changes of its concentration in urine and milk of dairy cows. Vet Med. 1999; 44(2):35-40.
- Bílek R, Bednář J, Zamrazil V. Spectrophotometric determination of urinary iodine by the Sandell-Kolthoff reaction subsequent to dry alkaline ashing. Results from the Czech Republic in the period 1994 - 2002. Clin Chem Lab Med. 2005;43(6):573-80.
Go to original source...
Go to PubMed...