Hygiena 2020, 65(2):48-51 | DOI: 10.21101/hygiena.a1752

Iodine content in milk from market sources in Prague

Radovan Bílek, Jaroslava Jíchová
Endokrinologický ústav, Praha, Česká republika

Objectives: To evaluate the iodine content of milk from market sources in Prague.

Methods: Using the Sandell-Kolthoff reaction, iodine was analyzed in 26 different types of milk (full-fat, semi-skimmed, skimmed, fresh and long life) from seven retail chains operating in Prague. Milk was supplied by eight dairies identified by the CZ registration number.

Results: The mean ± standard deviation (range) iodine concentration in milk samples was 234 ± 56 (125-364) μg/L. This result is close to the recommended limit of 200 μg/L. Semi-skimmed milk had a statistically insignificantly higher (p = 0.085) iodine content of 250 ± 52 μg/L compared to 217 ± 62 μg/L in whole milk. In contrast, the iodine concentration of 251 ± 57 μg/L in fresh milk was statistically significantly higher (p = 0.015) compared to 201 ± 41 μg/L in long life milk (p = 0.015). The iodine content in the milk from individual dairies with their collection areas differed significantly in a number of cases.

Conclusions: The iodine concentrations of 234 ± 56 (125-364) μg/L found in market milk from the Prague area are close to the recommended iodine content in milk of 200 μg/L.

Keywords: iodine determination, milk, Prague

Received: February 2020; Accepted: May 13, 2020; Published: May 31, 2020  Show citation

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Bílek R, Jíchová J. Iodine content in milk from market sources in Prague. Hygiena. 2020;65(2):48-51. doi: 10.21101/hygiena.a1752.
Download citation

References

  1. Leung AM, Braverman LE. Consequences of excess iodine. Nat Rev Endocrinol. 2014 Mar;10(3):136-42. Go to original source... Go to PubMed...
  2. Řehůřková I, Kavřík R, Dofková M, Nevrlá J, Blahová J, Ruprich J. Dietární expozice jódu populace ČR a nejdůležitější dietární zdroje. In: Ryšavá L, Žoltá M, editoři. XI. konference u příležitosti Dne jódu a 20ti let MKJD: zásobení jódem jako prevence tyreopatií: sborník; 4.4.2016; Praha. Praha: Státní zdravotní ústav; 2016. p. 19-24.
  3. Hanzlíková L, Sochorová L, Kašparová L, Fialová A, Kubínová R, Černá M. Aktuální výsledky biomonitoringu - jodurie u české populace. Hygiena. 2018;63(3):84-8. Go to original source...
  4. Řehůřková I, Ruprich J. Dietární expozice jódu populace ČR a nejdůležitější dietární zdroje. In: Ryšavá L, Žoltá M, editoři. X. konference u příležitosti Dne jódu: zásobení jódem jako prevence tyreopatií a zdroje dietární expozice: sborník; 15.5.2013; České Budějovice. Praha: Státní zdravotní ústav; 2013. p. 13-24.
  5. Trávníček J, Kroupová V, Hladký J, Křížová Z, Pražák J. Aktuální obsah jódu v kravském mléce. In: Ryšavá L, Žoltá M, editoři. XI. konference u příležitosti Dne jódu a 20ti let MKJD: zásobení jódem jako prevence tyreopatií: sborník; 4.4.2016; Praha. Praha: Státní zdravotní ústav; 2016. p. 26-8.
  6. Kříž J. Jód v mléce ve Švýcarsku. Hygiena. 2019;64(4):178. Go to original source...
  7. Nejedlá M. Prevence jódového deficitu v České republice. Hygiena. 2018;63(1):25-7. Go to original source...
  8. Ryšavá L, Kříž J. Prevence jódového deficitu v ČR - historie a současný stav. In: Ryšavá L, Žoltá M, editoři. XI. konference u příležitosti Dne jódu a 20ti let MKJD: zásobení jódem jako prevence tyreopatií: sborník; 4.4.2016; Praha. Praha: Státní zdravotní ústav; 2016. p. 4-7.
  9. Trávníček J, Herzig I, Kursa J, Kroupová V, Navrátilová M. Iodine content in raw milk. Vet Med. 2006;51(9):448-53. Go to original source...
  10. Trávníček J, Kroupová V, Dušová H, Krhovjáková J, Konečný R. Optimalizace obsahu jódu v kravském mléce. České Budějovice: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích; 2011.
  11. Herzig I, Písaříková B, Říha J. Defined iodine intake and changes of its concentration in urine and milk of dairy cows. Vet Med. 1999; 44(2):35-40.
  12. Bílek R, Bednář J, Zamrazil V. Spectrophotometric determination of urinary iodine by the Sandell-Kolthoff reaction subsequent to dry alkaline ashing. Results from the Czech Republic in the period 1994 - 2002. Clin Chem Lab Med. 2005;43(6):573-80. Go to original source... Go to PubMed...