Hygiena 2020, 65(2):48-51 | DOI: 10.21101/hygiena.a1752
Obsah jódu v mléce z tržních zdrojů v oblasti Prahy
- Endokrinologický ústav, Praha, Česká republika
Cíle: Zhodnotit obsah jódu v mléce z tržních zdrojů v oblasti Prahy.
Metody: Pomocí Sandell-Kolthoffovy reakce byl analyzován jód v 26 mlécích různého typu (plnotučné, polotučné, odstředěné, čerstvé a trvanlivé), která pocházela ze 7 obchodních řetězců působících v Praze. Mléka byla dodávána 8 mlékárnami identifikovanými podle registračního čísla CZ.
Výsledky: Průměrná hodnota ± směrodatná odchylka (rozmezí) byly ve sledovaném souboru rovny 234 ± 56 (125-364) μg/l. Tento výsledek se blíží doporučovanému limitu 200 µg/l. Polotučná mléka měla nevýznamně vyšší (p = 0,085) obsah jódu 250 ± 52 μg/l v porovnání s 217 ± 62 μg/l u plnotučných mlék. Naproti tomu koncentrace jódu u čerstvých mlék 251 ± 57 µg/l byla statisticky významně vyšší (p = 0,015) v porovnání s 201 ± 41 µg/l u trvanlivých mlék. Obsah jódu v mléce jednotlivých mlékáren s danými oblastmi svozu se v řadě případů statisticky významně lišil.
Závěry: Námi nalezené hodnoty koncentrace jódu v tržním mléce z oblasti Prahy rovné 234 ± 56 (125-364) μg/l se blíží doporučované hodnotě obsahu jódu v mléce odpovídající 200 μg/l.
Klíčová slova: jód - stanovení, mléko, Praha
Vloženo: únor 2020; Přijato: 13. květen 2020; Zveřejněno: 31. květen 2020 Zobrazit citaci
Reference
- Leung AM, Braverman LE. Consequences of excess iodine. Nat Rev Endocrinol. 2014 Mar;10(3):136-42.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Řehůřková I, Kavřík R, Dofková M, Nevrlá J, Blahová J, Ruprich J. Dietární expozice jódu populace ČR a nejdůležitější dietární zdroje. In: Ryšavá L, Žoltá M, editoři. XI. konference u příležitosti Dne jódu a 20ti let MKJD: zásobení jódem jako prevence tyreopatií: sborník; 4.4.2016; Praha. Praha: Státní zdravotní ústav; 2016. p. 19-24.
- Hanzlíková L, Sochorová L, Kašparová L, Fialová A, Kubínová R, Černá M. Aktuální výsledky biomonitoringu - jodurie u české populace. Hygiena. 2018;63(3):84-8.
Přejít k původnímu zdroji...
- Řehůřková I, Ruprich J. Dietární expozice jódu populace ČR a nejdůležitější dietární zdroje. In: Ryšavá L, Žoltá M, editoři. X. konference u příležitosti Dne jódu: zásobení jódem jako prevence tyreopatií a zdroje dietární expozice: sborník; 15.5.2013; České Budějovice. Praha: Státní zdravotní ústav; 2013. p. 13-24.
- Trávníček J, Kroupová V, Hladký J, Křížová Z, Pražák J. Aktuální obsah jódu v kravském mléce. In: Ryšavá L, Žoltá M, editoři. XI. konference u příležitosti Dne jódu a 20ti let MKJD: zásobení jódem jako prevence tyreopatií: sborník; 4.4.2016; Praha. Praha: Státní zdravotní ústav; 2016. p. 26-8.
- Kříž J. Jód v mléce ve Švýcarsku. Hygiena. 2019;64(4):178.
Přejít k původnímu zdroji...
- Nejedlá M. Prevence jódového deficitu v České republice. Hygiena. 2018;63(1):25-7.
Přejít k původnímu zdroji...
- Ryšavá L, Kříž J. Prevence jódového deficitu v ČR - historie a současný stav. In: Ryšavá L, Žoltá M, editoři. XI. konference u příležitosti Dne jódu a 20ti let MKJD: zásobení jódem jako prevence tyreopatií: sborník; 4.4.2016; Praha. Praha: Státní zdravotní ústav; 2016. p. 4-7.
- Trávníček J, Herzig I, Kursa J, Kroupová V, Navrátilová M. Iodine content in raw milk. Vet Med. 2006;51(9):448-53.
Přejít k původnímu zdroji...
- Trávníček J, Kroupová V, Dušová H, Krhovjáková J, Konečný R. Optimalizace obsahu jódu v kravském mléce. České Budějovice: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích; 2011.
- Herzig I, Písaříková B, Říha J. Defined iodine intake and changes of its concentration in urine and milk of dairy cows. Vet Med. 1999; 44(2):35-40.
- Bílek R, Bednář J, Zamrazil V. Spectrophotometric determination of urinary iodine by the Sandell-Kolthoff reaction subsequent to dry alkaline ashing. Results from the Czech Republic in the period 1994 - 2002. Clin Chem Lab Med. 2005;43(6):573-80.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...