Hygiena 2015, 60(4):163-165 | DOI: 10.21101/hygiena.a1409
Detection of Salmonella spp. Germs in Sweet Desserts - Case Reports
- Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě, Územní pracoviště Opava
In 2014, public health inspectors of the Moravian-Silesian Regional Public Health Authority in Ostrava investigated 2 separate cases of the presence of pathogenic microorganisms (Salmonella spp.) in sweet desserts which caused health complications in consumers after ingestion. No source of the infection has been identified in either case, howewer, in the second case a direct link was found between 3 affected persons and consumption of the desserts.
Keywords: public health surveillance, contamination of foodstuffs, Salmonella
Received: June 2015; Accepted: October 15, 2015; Published: December 1, 2015 Show citation
References
- Státní zdravotní ústav. Vybrané infekční nemoci v ČR v letech 2005-2014 - relativně [Internet]. Praha: SZÚ [cit 25. srpna 2015]. Dostupné z http://www.szu.cz/publikace/data/vybrane-infekcni-nemoci-v-cr-v-letech-2003-2012-relativne.
- Státní zdravotní ústav. Vybrané infekční nemoci v ČR v letech 2005-2014 - absolutně [Internet]. Praha: SZÚ [cit 25. srpna 2015]. Dostupné z: http://www.szu.cz/publikace/data/vybrane-infekcni-nemoci-v-cr-v-letech-2003-2012-absolutne.
- Göpfertová D, Janovská D, Dohnal K, Melicherčíková V. Mikrobiologie, imunologie, epidemiologie, hygiena. 3. vyd. Praha: Triton; 2002.