Hygiena 2015, 60(4):163-165 | DOI: 10.21101/hygiena.a1409

Detection of Salmonella spp. Germs in Sweet Desserts - Case Reports

Lucie Hlaváčková
Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě, Územní pracoviště Opava

In 2014, public health inspectors of the Moravian-Silesian Regional Public Health Authority in Ostrava investigated 2 separate cases of the presence of pathogenic microorganisms (Salmonella spp.) in sweet desserts which caused health complications in consumers after ingestion. No source of the infection has been identified in either case, howewer, in the second case a direct link was found between 3 affected persons and consumption of the desserts.

Keywords: public health surveillance, contamination of foodstuffs, Salmonella

Received: June 2015; Accepted: October 15, 2015; Published: December 1, 2015  Show citation

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Hlaváčková L. Detection of Salmonella spp. Germs in Sweet Desserts - Case Reports. Hygiena. 2015;60(4):163-165. doi: 10.21101/hygiena.a1409.
Download citation

References

  1. Státní zdravotní ústav. Vybrané infekční nemoci v ČR v letech 2005-2014 - relativně [Internet]. Praha: SZÚ [cit 25. srpna 2015]. Dostupné z http://www.szu.cz/publikace/data/vybrane-infekcni-nemoci-v-cr-v-letech-2003-2012-relativne.
  2. Státní zdravotní ústav. Vybrané infekční nemoci v ČR v letech 2005-2014 - absolutně [Internet]. Praha: SZÚ [cit 25. srpna 2015]. Dostupné z: http://www.szu.cz/publikace/data/vybrane-infekcni-nemoci-v-cr-v-letech-2003-2012-absolutne.
  3. Göpfertová D, Janovská D, Dohnal K, Melicherčíková V. Mikrobiologie, imunologie, epidemiologie, hygiena. 3. vyd. Praha: Triton; 2002.