Hygiena 2010, 55(2):61-63

Intestinal Microflora: Past and Present

Bohumil Turek1, Petr Šíma2, Jan Ševčík1
1 Společnost pro výživu
2 Mikrobiologický ústav AV ČR, Sektor imunologie a gnotobiologie

Intestinal microflora greatly influences metabolic processes. Correct nutrition enables an adequate ratio of individual microorganisms in intestinal flora which, as probiotics, play a role in the biochemical and immune mechanisms of prevention in cardiovascular diseases, carcinogenesis, diabetes, and allergies.

Keywords: intestinal microflora, probiotics

Received: January 2010; Accepted: February 8, 2010; Published: June 1, 2010  Show citation

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Turek B, Šíma P, Ševčík J. Intestinal Microflora: Past and Present. Hygiena. 2010;55(2):61-63.
Download citation

References

  1. De Bary HA. The appearance of symbiosis. Naturforsch Versamml. Cassel: 1879. (In German.)
  2. Gill SR, Pop M, Deboy RT, Eckburg PB, Turnbaugh PJ, Samuel BS, et al. Metagenomic analysis of the human distal gut microbiome. Science. 2006 Jun 2;312(5778):1355-9. Striktně anaerobní mikroby 1. Grampozitivní nesporulující tyèinky Bifidobacterium a jiné laktobacily Eubacterium (95-98) cca 50 % 22-28 % 20-29 Go to original source... Go to PubMed...
  3. Gramnegativní nesporulující tyèinky Bacteroides Fusobacterium cca 30 % 18-24 % 5-7
  4. Anaerobní koky Peptostreptococcus, Peptococcus cca 12-18
  5. Anaerobní sporulující koky Clostridium cca 0,5-1
  6. Propionibacterium cca 0,1-1 % Aerobní a fakultativně anaerobní mikroby 1. Laktobacily (2-5) cca 1,0-2,5 % 2. Escherichia coli a koliformní mikroby cca 0,5-2,0 % 3. Stafylokoky cca 0,1-0,2 % 4. Streptokoky cca 0,1-0,2
  7. Enterokoky cca 0,1-0,2
  8. Ostatní mikroby (kvasinky, sporulující, Proteus a další) cca 0,01-0,1 % 4. Hrubý S, Marešová P. Příspěvek k otázce významu mikroflóry dutiny ústní. Čs Hyg. 1973;18(1):22-5. 5. Hrubý S. Studium mikrobiálního osídlení trávicího traktu [habilitační práce]. Praha: Lékařská fakulta hygienická KU; 1980.
  9. Hrubý S, Marešová P, Žežulková M. On the problems of digestive juice and its characteristics of an antibacterial barrier. In: Barth JA, editor. The gastrointestinal flora in humans. Leipzig: 1980. p. 106. (In German.)
  10. Hrubý S. Rezidua antibiotik v potravě a terapie antibiotika z hlediska hygieny výživy. Čas Lék Čes. 1978;117(17):535-6.
  11. Hrubý S. Hygienická problematika střevní mikroflóry [doktorandská disertační práce]. Praha: Lékařská fakulta hygienická KU; 1980.
  12. Hrubý S. Mikrobiologie v hygieně výživy. Čs Hyg. 1982;27(2):112-4.
  13. Hrubý S, Marešová P, Žežulková M. Vznik cizorodých látek činností proteolytických mikroorganismů. Závěrečná zpráva Dílčího úkolu RVT. Praha: Lékařská fakulta hygienická KU; 1980.
  14. Hrubý S, Marešová P, Žežulková M. Studium ovlivnění střevní mikroflóry některými antibiotiky. Závěrečná zpráva Dílčího úkolu oborového výzkumného plánu IV-2-2-02. Praha: Lékařská fakulta hygienická KU; 1975.
  15. Hrubý S, Žežulková M, Korbelářová T. Změny ve složení střevní mikroflóry způsobené některými antibiotiky a dietou. Čs Hyg. 1980;25(8):384-90.
  16. Hrubý S, Žežulková M, Rambousková J. Složení střevní mikroflóry u kojenců. Čs Hyg. 1985;30(9):465-9.
  17. Hrubý S, Žežulková M, Rambousková J. Vliv střevní mikroflóry na vstřebávání železa v trávicím traktu. In: Sborník Konference hygieny výživy; 1987; Pardubice.
  18. Hrubý S, a kol. Mikrobiologie v hygieně výživy. Praha: Avicenum; 1984.
  19. Hrubý S, Turek B. Mikrobiologie v hygieně výživy. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví; 1988.
  20. Jeliffe N. Textbook of clinical nutrition. New York: Harper & Brothers; 1950.
  21. Kabelík J. Problematika střevní flóry. Prakt Lék. 1957;37:985.
  22. Mečnikov II. Stadies on human nature. Paris: Masson & Cie; 1903. (In French.)
  23. Mečnikov II. The prolongation of life. London: William Heinemann; 1907.
  24. Scrimshaw NS, Taylor CE, Gordon JE. Interactios of nutrition and infection. Monograph series 57. Geneva: WHO; 1968.
  25. Turek B, Hrubý S, Černá M. Nutriční toxikologie. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví; 1994.