Hygiena 2020, 65(1):17-21 | DOI: 10.21101/hygiena.a1731

Minimalizácia rizika z expozície ortuti

Katarína Kromerová1,2, Vladimír Bencko2
1 Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky, Bratislava, Slovenská republika
2 Univerzita Karlova, 1. lékařská fakulta, Ústav hygieny a epidemiologie a Všeobecná fakultní nemocnice, Praha, Česká republika

Ľudské aktivity a prírodné procesy zapríčinili výskyt ortuti v životnom prostredí. V dôsledku kapacity diaľkového atmosférického transportu, biotransformácie na organické formy, bioakumulácie a biomagnifikácie v potravinovom reťazci v kombinácii s vysokou toxicitou sa ortuť stala prioritným environmentálnym kontaminantom, ktorý Svetová zdravotnícka organizácia označila za jeden z desiatich najnebezpečnejších chemických látok pre zdravie ľudí. Expozície ortuti vo vyspelých krajinách ukazujú značné ekonomické náklady, a to najmä vo forme strát ekonomickej produktivity. Štúdie taktiež poukázali na značné ekonomické výhody prevencie znečistenia životného prostredia ortuťou v USA a na celom svete. Stratégia Európskeho spoločenstva týkajúca sa ortuti (The Community Strategy concerning Mercury) prispela k rozvoju a posilneniu komplexného súboru právnych predpisov Európskej Únie, ktoré sa zaoberajú rôznymi aspektmi problému ortuti. Rastúce obavy viedli k vzniku mnohých foriem medzinárodného úsilia o riešenie týchto otázok. V októbri 2013 bola podpísaná medzinárodná zmluva (Minimatský dohovor o ortuti) na kontrolu globálneho uvoľňovania ortuti do životného prostredia.

Klíčová slova: ortuť, kontaminácia potravín, riadenie zdravotných rizík, potraviny

Vloženo: srpen 2019; Přijato: 19. listopad 2019; Zveřejněno: 29. únor 2020  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Kromerová K, Bencko V. Minimalizácia rizika z expozície ortuti. Hygiena. 2020;65(1):17-21. doi: 10.21101/hygiena.a1731.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Kromerová K, Bencko V. Súčasné trendy v procese hodnotenia rizika expozície cudzorodým látka vrátane expozície z potravín. Hygiena. 2017;62(2):54-61. Přejít k původnímu zdroji...
  2. Schober SE, Sinks TH, Jones RL, Bolger PM, McDowell M, Osterloh J, et al. Blood mercury levels in US children and women of childbearing age, 1999-2000. JAMA. 2003 Apr 2;289(13):1667-74. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  3. Bjørklund G, Dadar M, Mutter J, Aaseth J. The toxicology of mercury: current research and emerging trends. Environ Res. 2017 Nov;159:545-54. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  4. Maqbool F, Niaz K, Hassan FI, Khan F, Abdollahi M. Immunotoxicity of mercury: pathological and toxicological effects. J Environ Sci Health C Environ Carcinog Ecotoxicol Rev. 2017 Jan 2;35(1):29-46. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  5. Kim KH, Kabir E, Jahan SA. A review on the distribution of Hg in the environment and its human health impacts. J Hazard Mater. 2016 Apr 5;306:376-85. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  6. Khan F, Momtaz S, Abdollahi M. The relationship between mercury exposure and epigenetic alterations regarding human health, risk assessment and diagnostic strategies. J Trace Elem Med Biol. 2019 Mar;52:37-47. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  7. Tuček M, Bencko V, Krýsl S. Zdravotní rizika rtuti ze zubních amalgámu. Chem Listy. 2007;101(12):1038-44.
  8. World Health Organization [Internet]. Geneva: WHO; 2005 [cited 2019 Nov 19]. Mercury in Health Care. Policy Paper. WHO/SDE/WSH/05.08. Available from: https://www.who.int/water_sanitation_health/medicalwaste/mercurypolpap230506.pdf.
  9. Castaño A, Pedraza-Díaz S, Cañas AI, Pérez-Gómez B, Ramos JJ, Bartolomé M, et al. Mercury levels in blood, urine and hair in a nation-wide sample of Spanish adults. Sci Total Environ. 2019 Jun 20;670:262-70. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  10. Ha E, Basu N, Bose-O'Reilly S, Dórea JG, McSorley E, Sakamoto M, et al. Current progress on understanding the impact of mercury on human health. Environ Res. 2017 Jan;152:419-33. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  11. Kimáková T, Kuzmová L, Nevolná Z, Bencko V. Fish and fish products as risk factors of mercury exposure. Ann Agric Environ Med. 2018 Sep 25;25(3):488-93. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  12. Trasande L, DiGangi J, Evers DC, Petrlik J, Buck DG, Šamánek J, et al. Economic implications of mercury exposure in the context of the global mercury treaty: hair mercury levels and estimated lost economic productivity in selected developing countries. J Environ Manage. 2016 Dec 1;183:229-35. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  13. Bellanger M, Pichery C, Aerts D, Berglund M, Castaño A, Čejchanová M, et al.; DEMO/COPHES. Economic benefits of methylmercury exposure control in Europe: Monetary value ofneurotoxicity prevention. Environ Health. 2013 Jan 7;12:3. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  14. European Commission [Internet]. Brussels: EC; 18 May 2017 [cited 2019 Nov 19]. Press release. Questions and answers: EU mercury policy and the ratification of the Minamata Convention. Available from: http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-17-1344_en.htm.
  15. Science for Environment Policy. Tackling mercury pollution in the EU and worldwide. In-depth Report 15 produced for the European Commission [Internet]. Bristol: Science Communication Unit UWE; 2017 [cited 2019 Nov 19]. Available from: http://ec.europa.eu/science-environment-policy.
  16. Selin H, Keane SE, Wang S, Selin NE, Davis K, Bally D. Linking science and policy to support the implementation of the Minamata Convention on Mercury. 2018. Ambio. 2018 Mar;47(2):198-215. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  17. EFSA Scientific Committee. Statement on the benefits of fish/seafood consumption compared to the risks of methylmercury in fish/seafood. EFSA J. 2015 Jan;13(1):3982. Přejít k původnímu zdroji...
  18. European Commission [Internet]. Brussels: EC; 18 May 2017 [cited 2019 Nov 19]. Press release. EU protects citizens from toxic mercury, paves the way for global action. from. Available from: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-17-1345_en.htm.
  19. Choi J, Aarøe Mørck T, Polcher A, Knudsen LE, Joas A. Review of the state of the art of human biomonitoring for chemical substances and its application to human exposure assessment for food safety. External scientific report. EFSA Support Pub. 2015 Feb;12(2):724E. Přejít k původnímu zdroji...
  20. Angerer J, Ewers U, Wilhelm M. Human biomonitoring: state of the art. Int J Hyg Environ Health. 2007 May;210(3-4):201-28. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...