Hygiena 2018, 63(2):50-53 | DOI: 10.21101/hygiena.a1602

Vybrané rastlinné toxíny v mede a ich účinky na zdravie

Katarína Kromerová1,2, Vladimír Bencko2
1 Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky, Bratislava, Slovenská republika
2 Univerzita Karlova, 1. lékařská fakulta, Ústav hygieny a epidemiologie a Všeobecná fakultní nemocnice, Praha, Česká republika

Existuje množstvo informácií o výživových a liečivých vlastnostiach medu. Avšak med môže obsahovať zlúčeniny, ktoré môžu viesť ku jeho toxicite. Rastlinné toxíny, fytotoxíny, sú sekundárne rastlinné metabolity, ktoré vykazujú akútnu alebo chronickú toxicitu, alebo majú anti-nutričné účinky. Živenie včelstiev na kvetoch toxických rastlín môže mať za následok kontamináciu medu. Najvýznamnejšími rastlinnými toxínmi v mede sú pyrolizidínové alkaloidy a gryanotoxíny (GTX).

Klíčová slova: med, xenobiotiká, fytotoxíny, kontaminácia potravín

Zveřejněno: 30. červen 2018  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Kromerová K, Bencko V. Vybrané rastlinné toxíny v mede a ich účinky na zdravie. Hygiena. 2018;63(2):50-53. doi: 10.21101/hygiena.a1602.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Bencko V, Myrvold EH, Šíma P. Med a zdraví. Prakt Lék. 2017;97(5):195-7.
  2. Islam MN, Khalil MI, Islam MA, Gan SH. Toxic compounds in honey. J Appl Toxicol. 2014 Jul;34(7):733-42. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  3. Kromerová K, Bencko V. Súčasné trendy v procese hodno¬tenia rizika expozície cudzorodým látka vrátane expozície z potravín. Hygiena. 2017;62(2):54-61. Přejít k původnímu zdroji...
  4. Mol HG, Van Dam RC, Zomer P, Mulder PP. Screening of plant toxins in food, feed and botanicals using full-scan high-resolution (Orbitrap) mass spectrometry. Food Addit Contam Part A Chem Anal Control Expo Risk Assess. 2011 Oct;28(10):1405-23. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  5. Huybrechts B, Callebaut A. Pyrrolizidine alkaloids in food and feed on the Belgian market. Food Addit Contam Part A Chem Anal Control Expo Risk Assess. 2015;32(11):1939-51. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  6. EFSA Panel on Contaminants in the Food Chain (CONTAM). Scientific Opinion on Pyrrolizidine alkaloids in food and feed. EFSA J. 2011 Nov; 9(11):2406. Přejít k původnímu zdroji...
  7. European Food Safety Authority (EFSA). Dietary exposure assessment to pyrrolizidine alkaloids in the European population. EFSA J. 2016 Jul;14(8):4572. Přejít k původnímu zdroji...
  8. Sahin H, Turumtay EA, Yildiz O, Kolayli S. Grayanotoxin-III detection and antioxidant activity of mad honey. Int J Food Prop. 2015;18(12):2665-74. Přejít k původnímu zdroji...
  9. These A, Bodi D, Uecker S, Reimers K, Ronczka S, Preiss-Weigert A, et al. A case of human poisoning by grayanotoxins following honey ingestion: elucidation of the toxin profile by mass spectrometry. Food Addit Contam Part A Chem Anal Control Expo Risk Assess. 2015;32(10):1674-84. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  10. Jansen SA, Kleerekooper I, Hofman ZL, Kappen IF, Stary-Weinzinger A, van der Heyden MA. Grayanotoxin poisoning: 'mad honey disease' and beyond. Cardiovasc Toxicol. 2012 Sep;12(3):208-15. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  11. Okuyan E, Uslu A, Ozan Levent M. Cardiac effects of "mad honey": a case series. Clin Toxicol (Phila). 2010 Jul;48(6):528-32. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  12. Cases of poisoning through grayanotoxins in rhododendron honey originating from the Turkish Black Sea Region [Internet]. Berlin: German Federal Institute for risk assessment (BfR); 2010 [cited 2018 Feb 3]. BfR Opinion Nr. 043/2010. Available from: http://www.bfr.bund.de/cm/349/cases_of_poisoning_through_grayanotoxins_in_rhododendron_honey_originating_from_the_turkish_black_sea_region.pdf.