Hygiena 2011, 56(1):18-21

Nutrition Screening Tools for Hospitalized Patients

Radka Kozáková, Darja Jarošová, Renáta Zeleníková, Soňa Bocková
Ostravská univerzita v Ostravě, Lékařská fakulta, Ústav ošetřovatelství a porodní asistence, Ostrava-Zábřeh

Malnutrition in hospitalized patients is rarely a timely diagnosis. Studies indicate 30-60% of patients were malnourished in accordance with hospital admission. By the early detection of nutritional disorders in patients. Deterioration may be avoided in functional performance, serious health complications, increased morbidity and mortality and quality of life deterioration. A combination of several examination methods is usually implemented in practice. The aim of this paper is to make known the basic standardized tests for assessment of nutrition in health facilities.

Keywords: nutrition, assessment, standardized tests

Received: October 2010; Accepted: December 7, 2010; Published: March 1, 2011  Show citation

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Kozáková R, Jarošová D, Zeleníková R, Bocková S. Nutrition Screening Tools for Hospitalized Patients. Hygiena. 2011;56(1):18-21.
Download citation

References

  1. Alberda C, Graf A, McCargar L. Malnutrition: etiology, consequences, and assessment of a patient at risk. Best Pract Res Clin Gastroenterol. 2006;20(3):419-39. Go to original source... Go to PubMed...
  2. Anthony PS. Nutrition screening tools for hospitalized patients. Nutr Clin Pract. 2008 Aug-Sep;23(4):373-82. Go to original source... Go to PubMed...
  3. Cederholm T, Jägrén C, Hellström K. Outcome of proteinenergy malnutrition in elderly medical patients. Am J Med. 1995 Jan;98(1):67-74. Go to original source... Go to PubMed...
  4. Detsky AS, McLaughlin JR, Baker JP, Johnston N, Whittaker S, Mendelson RA, et al. What is subjective global assessment of nutritional status? JPEN J Parenter Enteral Nutr. 1987 Jan-Feb;11(1):8-13. Go to original source... Go to PubMed...
  5. Guigoz Y, Vellas B, Garry PJ. Assessing the nutritional status of the elderly: The Mini Nutritional Assessment as part of the geriatric evaluation. Nutr Rev. 1996 Jan;54(1 Pt 2):S59-65. Go to original source... Go to PubMed...
  6. Elia M. Metabolic response to starvation, injury and sepsis. In: Payne JJ, Grimble G, Silk D, editors. Artificial nutrition support in clinical practice. London: Greewich Medical Media Limited; 2001. p. 1-24.
  7. Hrnčiariková D, Jurašková B, Klemera P, Zadák Z. Antropometrická vyšetření a měření svalové síly u geriatrických pacientů. Čes Geriat Rev. 2008;6(3):96-101.
  8. Kondrup J, Rasmussen HH, Hamberg O, Stanga Z; Ad Hoc ESPEN Working Group. Nutritional risk screening (NRS 2002): a new method based on an analysis of controlled clinical trials. Clin Nutr. 2003 Jun;22(3):321-36. Go to original source...
  9. Kondrup J, Allison SP, Elia M, Vellas B, Plauth M; Educational and Clinical Practice Committee, European Society of Parenteral and Enteral Nutrition (ESPEN). ESPEN guidelines for nutrition screening 2002. Clin Nutr. 2003 Aug;22(4):415-21. Go to original source...
  10. Kyle UG, Kossovsky MP, Karsegard VL, Pichard C. Comparison of tools for nutritional assessment and screening at hospital admission: a population study. Clin Nutr. 2006 Jun;25(3):409-17. Go to original source... Go to PubMed...
  11. Malnutrition Advisory Group (MAG), A Standing Committee of the British Association for Parenteral and Enteral Nutrition (BAPEN). The MUST explanatory booklet: a guide to the Malnutrition Universal Screening Tool (MUST) for adults. Redditch: BAPEN; 2003.
  12. McWhirter JP, Pennington CR. Incidence and recognition of malnutrition in hospital. BMJ. 1994 Apr 9;308(6934):945-8. Go to original source... Go to PubMed...
  13. Musil D. Klinická výživa a intenzivní metabolická péče. Olomouc: Univerzita Palackého; 2002.
  14. Omran ML, Morley JE. Assessment of protein energy malnutrition in older persons, part I: History, examination, body composition, and screening tools. Nutrition. 2000 Jan;16(1):50-63. Go to original source... Go to PubMed...
  15. Persson C, Sjödén PO, Glimelius B. The Swedish version of the patient-generated subjective global assessment of nutritional status: gastrointestinal vs urological cancers. Clin Nutr. 1999 Apr;18(2):71-7. Go to original source... Go to PubMed...
  16. Pirlich M, Lochs H. Nutrition in the elderly. Best Pract Res Clin Gastroenterol. 2001 Dec;15(6):869-84. užití v praxi (19). Dotazník NRS 2002 je složen ze dvou částí, a to z tzv. primárního (iniciálního) screeningu a ze stanovení rizika vyplývajícího ze základní choroby a její léčby. Otázky primárního screeningu jsou zaměřeny na hodnotu BMI v souvislosti s věkem pacienta, dále procentuální vyjádření zhubnutí v posledních 6 měsících a procentuální, resp. poměrové vyjádření celkového příjmu stravy za den proti dřívějšímu plnému příjmu. Definitivní nutriční rizikový screening vzniká tím, že se k výsledku primárního screeningu (převedeného pomocí převodní tabulky do bodové škály 0-3) přidává hodnocení vlivu základní choroby a plánované léčby na nutriční stav (přičteme další 0-3 body podle definovaných kritérií). Celkové skóre NRS pak nabývá hodnot na škále 0-6 bodů. U nemocných s hodnotou NRS 3 body a více je nutno při všech diagnostických a léčebných postupech brát v úvahu zvýšené riziko podvýživy. U takového pacienta je pak nepřijatelné např. hladovění před vyšetřeními, před operací. Ve složitějších případech může být indikováno lékařské konziliární nutriční vyšetření (22). MUST - Malnutrition Universal Screening Tool Malnutrition Universal Screening Tool (MUST) je screeningový nástroj vyvinutý Britskou společností parenterální a enterální výživy (11) k identifikaci dospělých, kteří trpí podvýživou, a těch, kteří jsou v riziku podvýživy. Tento nástroj má široké využití v klinické praxi - od nemocnic až po komunitní péči. Dotazník MUST se skládá ze tří klinických parametrů, které jsou hodnoceny body v rozsahu 0,1 až 2. Prvním parametrem je BMI, které se hodnotí následovně: * BMI >20 kg/m2 = 0 bodů * BMI 18,5-20 kg/m2 = 1 bod * BMI <18,5 kg/m2 = 2 body Dalším parametrem je ztráta hmotnosti za posledních 3-6 měsíců. Pokud je ztráta méně než 5 %, není přičten žádný bod. Pokud je ztráta hmotnosti v rozsahu 5-10 %, přičítá se 1 bod, pokud je vyšší než 10 %, přičítají se 2 body. Poslední proměnnou je účinek vlivu akutního onemocnění. Pokud nedošlo nebo pravděpodobně nedojde k žádnému příjmu potravy po dobu více než 5 dnů, celkové skóre se navýší o 2 body. Dosáhne-li pacient 0 bodů, jedná se o nízké riziko podvýživy. V nemocnicích je doporučováno opakovat tento screening každý týden, v domácí péči každý měsíc a v komunitě každý rok (11). Pokud pacient dosáhne 1 bodu, jedná se o střední riziko podvýživy. V nemocnici je doporučeno dokumentovat dietní příjem a příjem tekutin po dobu 3 dnů. Stejná doporučení platí pro domácí péči. V komunitě se opakuje screening za měsíc a je-li to nutné, zajistí se dietní poradenství. Při dosaženém skóre dvou a více bodů se jedná o vysoké riziko podvýživy. V nemocnici je zapotřebí kontaktovat nutričního terapeuta. V domácí a v komunitní péči platí stejná opatření jako pro nemocnici (10, 11). Závěr Dobrý stav výživy seniorů v nemocnicích je předpokladem rychlejší rekonvalescence a návratu do běžného života. Podvýživa v nemocnicích je poměrně rozšíře Go to original source... Go to PubMed...
  17. Qureshi AR, Alvestrand A, Danielsson A, Divino-Filho JC, Gutierrez A, Lindholm B, et al. Factors predicting malnutrition in hemodialysis patients: a cross-sectional study. Kidney Int. 1998 Mar;53(3):773-82. Go to original source... Go to PubMed...
  18. Rubenstein LZ, Harker JO, Salvà A, Guigoz Y, Vellas B. Screening for undernutrition in geriatric practice: developing the short-form mini-nutritional assessment (MNA-SF). J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2001 Jun;56(6):M366-72. Go to original source...
  19. Sobotka L, et al. Basics in clinical nutrition. 3rd ed. Praha: Galén; 2004.
  20. Stratton RJ, Green CJ, Elia M. Disease related malnutrition: an evidence based approach to treatment. Wallingford: CABI Publishing; 2003. Go to original source...
  21. Suominen MH, Sandelin E, Soini H, Pitkala KH. How well do nurses recognize malnutrition in elderly patients? Eur J Clin Nutr. 2009 Feb;63(2):292-6. Go to original source... Go to PubMed...
  22. Tomíška M, Hrbková D. Hodnocení podvýživy nemocného prováděné zdravotní sestrou. Onkol Péče. 2007;11(3):17-9.
  23. Topinková E. Využití standardizovaných škál pro hodnocení výživy u starších nemocných. Čes Geriat Rev. 2003;(1):6-11.