Československá hygiena, 1958 (vol. 3), issue 2-3

EDITORIAL

Resolution of the national working congress of the hygienic section of the Czechoslovak Medical Society J. E. Purkyně, held on 17-19 October 1957 in Brno

Československá lékařská společnost J. E. Purkyně

Československá hygiena 1958, 3(2-3):57

ORIGINAL ARTICLES

Concerning the problems of chemical additives in foodstuffs

Karel Halačka, Fridrich Görner, Miroslav Dobeš

Československá hygiena 1958, 3(2-3):58-69

Improvement of the nutrition of the population

Augustin Wolf, J. Janček, Karel Lavický

Československá hygiena 1958, 3(2-3):70-79

Concerning the problem of the "recommended" amounts of nutrients. Concerning the vitamin C ration

Josef Mašek, F. Hrubá

Československá hygiena 1958, 3(2-3):80-88

Artificial food colours as concidered from the aspect of food hygiene and the methods of their identification

Zdeněk Malkus

Československá hygiena 1958, 3(2-3):89-91

Syntetic liposoluble food colours and their identification in foodstuffs

Alexander Szokolay, Fridrich Görner

Československá hygiena 1958, 3(2-3):92-94

Sanitary evaluation of heavy metals contained in drinks of Czechoslovak production

František Fürst, Zdeněk Malkus

Československá hygiena 1958, 3(2-3):96-98

Determination of the residues of 1,2 dichlorethane in cereals

Alexander Szokolay, R. Engelmanová

Československá hygiena 1958, 3(2-3):99-102

Antioxydant wrapping material for butter

J. Mašek

Československá hygiena 1958, 3(2-3):103-106

About the influence of water disinfection with oligodynamic silver upon the quality of butter

Fridrich Görner, Ján Uhnák

Československá hygiena 1958, 3(2-3):107-110

An unusual case of hydrogen sulphide occurence in stored mineral water

V. Novák

Československá hygiena 1958, 3(2-3):111-112

Concerning the possibility of using acetic acid as an expedient of conservation in the industry of meat

Zdeněk Matyáš

Československá hygiena 1958, 3(2-3):113-116

Field experiences with microbiologic estimation of cold dishes

J. Vobecká

Československá hygiena 1958, 3(2-3):117-120

Concerning the determination of an adequate fat allowance

Kateřina Ošancová

Československá hygiena 1958, 3(2-3):121-126

Concerning the actual situation in the nutrition of pregnant women

Vladimír Šabata

Československá hygiena 1958, 3(2-3):127-131

Nutrition of agricultural workers and preventive measures to be taken

L. Říhová

Československá hygiena 1958, 3(2-3):132-135

Nutrition of sportsmen in our training camps

V. Dobrovodská, Jaroslav Urbánek

Československá hygiena 1958, 3(2-3):136-141

The problem of nutrition of military units

R. Vlček, F. Laštůvka

Československá hygiena 1958, 3(2-3):142-147

Occurence of nutrition deficiencies in our population

L. Křikava

Československá hygiena 1958, 3(2-3):148-151

Consumption of meat and meat products in Czechoslovakia

Karel Lavický

Československá hygiena 1958, 3(2-3):152-156

Experience from the research of food consumption in collective boarding

Jiří Hrubý

Československá hygiena 1958, 3(2-3):157-160

Our experiences with the boarding of the participants of collective actions

J. Hock, M. Stejskalová

Československá hygiena 1958, 3(2-3):161-163

A sanitary analysis of collective boarding in selected state farms

Lenka Balažovjechová, A. Kukoľová

Československá hygiena 1958, 3(2-3):165-169

Concerning the sanitary problem of the wiping of dishes in collective boarding institutions

Lenka Balažovjechová, E. Holčíková

Československá hygiena 1958, 3(2-3):170-173

A contribution concerning the decrease of microbial contamination of dough meals in agricultural boarding institutions

Lenka Balažovjechová, A. Kukoľová

Československá hygiena 1958, 3(2-3):174-177

Seasonal fluctuations in the vitamin contents of the Bratislava milk

V. Oravcová, Fridrich Görner

Československá hygiena 1958, 3(2-3):178-182

Concerning the possibility of producing hygienically defectless raw milk

V. Šafránek, Jaroslav Sadil

Československá hygiena 1958, 3(2-3):183-185

Sanitation of glass piping in dairy enterprises

Fridrich Görner, L. Havlíček

Československá hygiena 1958, 3(2-3):186-190

Concerning the proof of deterioration of frozen fish

J. Svoboda

Československá hygiena 1958, 3(2-3):191-193

Sanitary evaluation of the rancidity of fats and of some foodstuffs containing fats

Bohuslav Sedláček

Československá hygiena 1958, 3(2-3):194-196

Results of examination and sanitary estimation of pork lard

J. Kohoutek

Československá hygiena 1958, 3(2-3):197-199

SHORT COMMUNICATIONS

Biochemické změny v potravinách pod vlivem ionisujícího záření

M. Hlaváčková

Československá hygiena 1958, 3(2-3):95

Vliv ionisujícího záření na obsah vitaminů v potravinách

V. Prskavcová

Československá hygiena 1958, 3(2-3):98

Příspěvek ke studiu sterilačního účinku ionisujícího záření na mikroorganismy v potravinách

P. Marešová

Československá hygiena 1958, 3(2-3):102

K thermoinaktivaci oxydas zhoršující jakost ovocných a zeleninových konserv

Vladimír Kyzlink, M. Chytrá

Československá hygiena 1958, 3(2-3):106

Akrylonitril jako fumigans pro obilí

J. Štěpánek, V. Beneš, V. Černá

Československá hygiena 1958, 3(2-3):106

Baktérie zo skupiny Coli v mlieku ako indikátor fekálneho znečištenia mlieka vo svetle Minkievičovej teórie

Fridrich Görner, I. Berenderová

Československá hygiena 1958, 3(2-3):116

Příspěvek k patogenesi Coli dyspepticum

O. Saxl, O. Sadil, J. Teyschl ml.

Československá hygiena 1958, 3(2-3):120

Vyluhovanie fenolov pivom v lepených sudoch

A. Rippel, Alexander Szokolay

Československá hygiena 1958, 3(2-3):120

Některé otázky hodnocení výživy našeho obyvatelstva vzhledem k doporučeným dávkám

J. Hátle

Československá hygiena 1958, 3(2-3):131

Ekonomické faktory diferencovaného stravování jednotlivých skupin pracujících a jejich sledování

Z. Hauer

Československá hygiena 1958, 3(2-3):131

Hygienické hodnocení stravování v DD v kraji Brněnském

J. Salčák, M. Gruzínová

Československá hygiena 1958, 3(2-3):135

Zvýšenie biologickej hodnoty chleba mliečnou srvátkou

R. Schaller, Fridrich Görner, L. Bobiš

Československá hygiena 1958, 3(2-3):147

Některé náměty pro rozvoj společného stravování pracujících v zemědělství

Zdeňka Luhanová, J. Hrubý

Československá hygiena 1958, 3(2-3):151

Hygiena výživy a zdravotnická osvěta

Čeněk Adamec, Ludmila Vančurová

Československá hygiena 1958, 3(2-3):160

K otázce isolace zárodků zelenání uzenin

Oldřich Zatočil

Československá hygiena 1958, 3(2-3):182

Současný hygienický stav v prvovýrobě mléka

M. Seiner

Československá hygiena 1958, 3(2-3):185

Inhibiční účinky substituovaných chinonů v potravinářství

V. Munk, Jarmila Blattná, Jiří Fragner

Československá hygiena 1958, 3(2-3):190

Hygienické problémy pri získaní a spracovaní ovčieho mlieka na salašoch

Fridrich Görner, J. Janotík, I. Janček, E. Bartoševský

Československá hygiena 1958, 3(2-3):196

Biography

Jubileum doc. MUDr. Josefa Maška

Karel Halačka

Československá hygiena 1958, 3(2-3):201-202

NEWS

Zpráva o priebehu sjazdu. [Brno, 17.-19.10.1957]

Ladislav Rosival

Československá hygiena 1958, 3(2-3):200-201