Hygiena 2020, 65(2):71-75 | DOI: 10.21101/hygiena.a1754
Zdravotní potíže po požití závadné balené ochucené vody
- 1 Státní zdravotní ústav, Praha, Česká republika
- 2 Krajská hygienická stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze, Praha, Česká republika
Článek pojednává o případu zkažené ochucené balené vody, po jejímž napití skončil spotřebitel v nemocnici, pravděpodobně v důsledku alergické reakce. Důvodem byl výskyt plísní a páchnoucí látky 1,3-pentadien. Popisujeme podrobně způsob šetření, úřední postup kontroly orgánu ochrany veřejného zdraví a mechanismus zkažení potraviny.
Klíčová slova: voda balená - kontaminace, zdravotně závadná potravina, plísně, alergie
Vloženo: duben 2020; Přijato: 25. květen 2020; Zveřejněno: 31. květen 2020 Zobrazit citaci
Reference
- Cuhra P. Kyselina sorbová - pomocník nebo potenciální hrozba? Výživa potraviny. 2009;64(3):66-7.
- Davídek J, Janíček G, Pokorný J. Chemie potravin. Praha: SNTL; 1983.
- Hrabě J, Komár A. Technologie, zbožíznalství a hygiena potravin. III. část. Technologie, zbožíznalství a hygiena potravin rostlinného původu. Vyškov: VVŠ PV; 2003.
- Kubačková J. Chemie a toxikologie potravin. Ostrava: Ostravská univerzita v Ostravě; 2014.
- Malíř F, Ostrý V a kol. Vláknité mikromycety (plísně), mykotoxiny a zdraví člověka. Brno: Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů; 2003.
- Marečková O, Mengerová P. Nemoci žaludku a dvanáctníku. Čestlice: Medica Publishing; 2014.
- Pipek P, Fíla P, Jeleníková J, Brychta J, Miyahara M. Technological aspects of acid decontamination of carcasses. Chem Listy. 2004;98(9):865-9.
- Pitt JI. Toxigenic fungi and mycotoxins. Br Med Bull. 2000;56(1):184-92.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Staňo O. Ekologické mycí a dezinfekční prostředky pro potravinářský průmysl [dizertace]. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně; 2010.
- Velíšek J. Chemie potravin 2. Tábor: OSSIS; 1999.
- Šilhánková L. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. Praha: Victoria Publishing; 1995.