Hygiena 2025, 70(1):22-24 | DOI: 10.21101/hygiena.a1877

Vzpomínka na doc. RNDr. Miroslava Polstera, Csc.

Vladimír Ostrý1, František Kožíšek2
1 Státní zdravotní ústav, Centrum zdraví, výživy a potravin, Oddělení hodnocení zdravotních rizik a aplikované výživy, Brno, Česká republika
2 Státní zdravotní ústav, Centrum zdraví a životního prostředí, Oddělení hygieny vody, Praha, Česká republika

V letošním roce vzpomeneme 105. výročí narození doc. RNDr. Miroslava Polstera, CSc. (1920-1992), přední osobnosti v oboru mikrobiologie, mykotoxikologie a mykologie. Doc. Polster byl mimořádně schopným a vzdělaným odborníkem zaměřeným především na studium plísní a jejich toxických produktů – mykotoxinů (např. aflatoxinů, kyseliny cyklopiazonové, zearalenonu). Své výzkumné výsledky a poznatky bohatě publikoval. Vešel ve známost jako přední československý odborník v uvedené oblasti. Svou bohatou profesní činnost spojil s katedrou hygieny a epidemiologie na Lékařské fakultě Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Brně (dnes Masarykova univerzita), kde působil jako vedoucí vědecký pracovník a pedagog. Po odchodu do důchodu se od roku 1986 zapojil do práce v nově založeném Centru hygieny potravinových řetězců v Brně pod Institutem hygieny a epidemiologie v Praze (dnes Centrum zdraví, výživy a potravin v Brně spadající pod Státní zdravotní ústav v Praze). Pokračoval v odborné a výzkumné činnosti v oblasti mykologie potravin a mykotoxikologie se zaměřením na mykotoxin kyselinu cyklopiazonovou a studium účinků protiplísňových preparátů.

Klíčová slova: veřejné zdraví - historie, Miroslav Polster, plísně toxinogenní, mykotoxiny, kyselina cyklopiazonová

Vloženo: únor 2025; Přijato: 21. únor 2025; Zveřejněno: 29. duben 2025  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Ostrý V, Kožíšek F. Vzpomínka na doc. RNDr. Miroslava Polstera, Csc. Hygiena. 2025;70(1):22-24. doi: 10.21101/hygiena.a1877.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Polster M. Vliv složení na chuťovou stránku pitných vod. Paliva Voda. 1949;29(11):380-1.
  2. Polster M, Bochořák Z. Sagen - dezinfekční prostředky pro menší vodní zdroje. Čes Hyg Epidemiol Mikrobiol. 1953;2:157-63.
  3. Polster M, Bochořák Z. Desinfekce vody pevnými sloučeninami peroxidu vodíku. Čes Hyg Epidemiol Mikrobiol. 1954;3(6):291-5.
  4. Polster M. Problematika mykotoxínů. Čes Hyg. 1971;16(9-10):332-41. Přejít k původnímu zdroji...
  5. Polster M. Zdravotní nebezpečí plísňové mikroflóry v potravinách. Čes Hyg. 1975;20(6-7):314-9. Přejít k původnímu zdroji...
  6. Halačka K, Polster M, Príbela A. K problematice alimentárních mykotoxikóz. Čes Hyg. 1970;15(6):170-81.
  7. Polster M. Toxigenní plísně a mykotoxiny v potravinách. Brno: Ústav pro další vzdělávání středních zdravotnických pracovníků; 1971.
  8. Polster M. Lékařská mikrobiologie. Díl 6. Mykologie. Praha: Státní pedagogické nakladatelství; 1963.
  9. Klhůfek J, Pěnčík M, Polster M. Lékařská mikrobiologie V. Parasitologie a mykologie. Brno: Univerzita J. E. Purkyně; 1967.
  10. Ostrý V, Ruprich J, Knesel L, Polster M. Stanovení mykotoxinu kyseliny cyklopiazonové v potravinách rostlinného a živočišného původu. Čes Hyg. 1990;35(10):610-4.
  11. Ostrý V, Ruprich J, Knesel L, Polster M. Testování toxinogenity kmenů Penicillium camemberti: stanovení cyklopiazonové kyseliny. Potravinář Vědy. 1991;9(1):55-63.