Hygiena 2019, 64(1):10-15 | DOI: 10.21101/hygiena.a1706
Princípy optimálnej antisklerotickej výživy
- 1 CarnoMed, medicínske centrum, Bratislava, Slovenská republika
- 2 Slovenská technická univerzita, Fakulta chemickej a potravinárskej technológie, Ústav potravinárstva a výživy, Bratislava, Slovenská republika
- 3 Univerzita Karlova, 1. lékařská fakulta, Ústav hygieny a epidemiologie a Všeobecná fakultní nemocnice, Praha, Česká republika
- 4 Společnost pro výživu, Praha, Česká republika
- 5 Akademie věd ČR, Mikrobiologický ústav, Praha, Česká republika
Autorské kolektívy zo SR a ČR prezentujú prehľad poznatkov o preventívnej úlohe vybraných nutričných faktorov a potravín v rámci antisklerotickej výživy. Súčasne sa upozorňuje na rizikové zložky výživy z hľadiska iniciovania kardiovaskulárnych chorôb podmienených aterosklerózou a na nutnosť ich limitovania v strave. Uvádzajú sa tiež výsledky 2 dietetických testov u osôb s primárnou kombinovanou hyperlipoproteinémiou. Prvý v trvaní 42 dní u 37 osôb s priemerným vekom 39,3 roka, ktorým boli podávané PUFA n-3, trikrát v týždni v množstve 2,0 g spotrebou makrely 150 g/deň. Docielené bolo výrazné zníženie triacylglycerolémie, pokles cholesterolémie a vzostup HDL-cholesterolu. Ďalší 4- týždňový dietetický test s podávaným jablčným pektínom v dennej dávke 20 g a vitamínom C v množstve 300 mg u 27 osôb priemerného veku 46,5 roka s primárnou kombinovanou hyperlipoproteinémiou a s potvrdeným významným hypolipidemickým efektom: zníženie cholesterolémie, stabilný HDL-cholesterol a zníženie LDL-cholesterolu a triacylglycerolémie. Potvrdil sa aj zvýšený odpad cholesterolu a jeho derivátu koprostanolu v stolici, čo odpovedá väzbe pektínu a cholesterolu v čreve. Uvedený je aj významný poznatok, ktorý sa týka pravidelnej odporúčanej spotreby mlieka a mliečnych výrobkov v prevencii prevalencie vysoko rizikového metabolického syndrómu.
Klíčová slova: ateroskleróza, metabolický syndróm - prevencia, výživa
Vloženo: listopad 2018; Přijato: 14. leden 2019; Zveřejněno: 28. únor 2019 Zobrazit citaci
Reference
- Turek B, Šíma P, Kajaba I, Ševčík J. Co je nového v prevenci aterosklerózy. Výživa a zdraví. 2017;12-9.
- Mendez MA, Popkin BM, Jakszyn P, Berenguer A. Adherence to a Mediterranean Diet is associated with reduced 3-year incidence of obesity. J Nutr. 2006;136(11):2934-8.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- American Heart Association. Nutrition committee scientific statement: Diet and lifestyle recommendations revision. Circulation. 2006;114(1):82-96.
Přejít k původnímu zdroji...
- Šíma P, Turek B, Bencko V. Aterokleróza a imunita; Arterie jako terciární lymfoidný orgán? Prakt Lek. 2018;98(2):65-8.
- Šíma P, Turek B, Ševčík J, Kajaba I. Imunita při nádorových chorobách a ateroskleróze. Výživa a zdraví. 2018;18-22.
- EFSA NDA. Scientific Opinion on dietary reference values for fats, including saturated, monounsaturated and polyunsaturated fatty acids, trans- fatty acids and cholesterol. EFSA J. 2010;8(3):107.
Přejít k původnímu zdroji...
- Kajaba I, Štencl J, Ginter E, Šašinka AM a kol. Nové Odporúčané výživové dávky (OVD) obyvateľstva SR (9. revízia) z r. 2015 - preventívne koncipované na ďalšie obdobie. "Výživa a zdraví 2015". Praha: ČLS J.E.Purkyně - SH a KM, Společnost pro výživu, 2015. s. 75-87.
- Kris-Etherton PM, Harris WS, Appel LJ; AHA Nutritiom committee. American Heart Association. Omega-3 fatty acids and cardiovascular disease: New recommendations from the American Heart Association. Arterioscler Thromb Vasc Biol. 2003;23(2):151-2.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Cefalu WT, Cannon ChP. Cardiometabolic risk. New York: Informa Healthcare USA; 2007.
Přejít k původnímu zdroji...
- Kajaba I, Simoncic R, Frecerova K, Belay G. Clinical studies on the hypolipidemic and antioxidant effects of selected natural substances. Bratisl Medical J. 2008;109(6):267-72.
- Šimek J. Vliv hlavních živin na tvorbu eikosanoidů - vztah ke komplikacím obezity. Výživa a zdraví. 1999;27-32.
- Svěchová H. Effect of n-3 polyunsaturated fatty acids on protein involved in signaling pathways of cardioprotection. Praha: UK, Přírodovědecká fakulta; 2009.
- Pischon T, Hankinson SE, Hotamisligil GS, Rifai N. Habitual dietary intake of n-3 and n-6 fatty acids in relation to inflammatory markers among US men and women. Circulation. 2003;108(2):155-60.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Szabóová E. Manažment kardiovaskulárneho rizika u diabetikov v svetle aktuálnych odporúčaní. Forum Diab. 2017;6(3):121-34.
- Filipová S. Liečba statínmi pri artériovej hypertenzii; Endotelová dysfunkcia. Nové trendy v prevencii aterosklerózy. Kompendium Med. 2010;7:5-8.
- Dlouhý P, Anděl M, Tvrzická E, Žák A. Trans-formy mastných kyselin a jejich rizika pro zdraví. Výživa a zdraví. 1998;45-54.
- Murín J, Pernický M, Wawruch M. Je možné zlepšiť primárnu prevenciu ischemickej choroby srdca? A akým spôsobom? AtheroRev. 2016;1(3):116-9.
- Battista P, Di Primio R, Di Luzio A, et al. Correlations between dietetic fibre and serum levels of total cholesterol and HDL-cholesterol. Boll Soc Ital Biol Sper. 1983;59(1):83-6.
Přejít na PubMed...
- Kajaba I, Hrušovský Š, Gazdíková K a kol. Metabolické poruchy - možnosti ich korekcie prírodnými látkami vo výžive. In: Jurkovičová J, Štefániková Z. ŽPaZ. Bratislava: ÚVZ SR, ÚH LF UK; 2014. s. 123-33.
- Ginter E. Cholesterol: vitamin C its transformation to bile acids. Science. 1973;179(5):702-4.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Cannon CP, Blazing MA, Giugliano RP, et al. Ezetimibe added to statin therapy after Acute coronary syndromes. N Engl J Med. 2015;372(25):2387-97.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Ginter E. Chronic vitamin C deficiency increases the risk of cardiovascular diseases. Bratislava Medical J. 2007;108(9):417-21.
- Myint PK, Luben RN, Welch AA, Bingham SA. Plasma vitamin C concentrations predict risk of incident stroke over 10y in 20649 participans of the European Prospective Investigation in to Cancer-Norfolk propektive population study. Am J Clin Nutr. 2008;87(1):64-9.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Sauvaget C, Nagano J, Allen N. Vegetable and fruit intake and stroke mortality in the Hiroshima/Nagasaki Life Span Study. Stroke. 2003;34(10):2355-60.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- King JC, Blumberg J, Ingwersen L, Jenab M. Tree nuts and peanuts as components of a healthy diet. J Nutr. 2008;138(9):1736S-40S.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Kris-Etherton PM, Hu FB, Ros E, Sabate J. The role of tree nuts and peanut in the prevention of coronary heart disease: multiple potential mechanisms. J Nutr. 2008;138:1746S-51S.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Kaplan NM. The deadly quartet. Upper-body obesity, glucose intolerance, hypertriglyceridemia and art. hypertension. Arch Intern Med. 1989;149(7):1514-20.
Přejít k původnímu zdroji...
- Mille M. Epidemiology of triglyceride as coronary artery disease risk factor. Clin Cardiol Med. 1999;22(Suppl 2):11-6.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Reaven G.M. Banting lecture 1988: Role of insulin resistence in human disease (Syndrome- X). Diabetes. 1988;37:1595-607.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Reaven G.M. Syndrome - X: 10 years after. Drugs 1999;58(Suppl 1):19-20.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Elwood PC. Time to value milk. Int J Epidemiol. 2005;34(5):1160-2.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Elwood PC, Pickering JE, Fehily AM. Milk and dairy consumption, diabetes and the metabolic syndrome: The Caerphilly prospective study. J Epidemiol Comm Health. 2007;61(8):695-8.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Enas EA, Senthilkumar A, Chennikkara H, Bjurlin MA. Prudent-diet and preventive nutrition from pediatrics to geriatrics: Current knowledge and practical recommendations. Indian Heart J. 2003;55(4):310-38.