Hygiena 2019, 64(1):10-15 | DOI: 10.21101/hygiena.a1706

Princípy optimálnej antisklerotickej výživy

Igo Kajaba1, Manon Genčíková1, Ladislav Staruch2, Eva Hybenová2, Vladimír Bencko3, Jan Ševčík4, Petr Šíma5, Bohumil Turek4
1 CarnoMed, medicínske centrum, Bratislava, Slovenská republika
2 Slovenská technická univerzita, Fakulta chemickej a potravinárskej technológie, Ústav potravinárstva a výživy, Bratislava, Slovenská republika
3 Univerzita Karlova, 1. lékařská fakulta, Ústav hygieny a epidemiologie a Všeobecná fakultní nemocnice, Praha, Česká republika
4 Společnost pro výživu, Praha, Česká republika
5 Akademie věd ČR, Mikrobiologický ústav, Praha, Česká republika

Autorské kolektívy zo SR a ČR prezentujú prehľad poznatkov o preventívnej úlohe vybraných nutričných faktorov a potravín v rámci antisklerotickej výživy. Súčasne sa upozorňuje na rizikové zložky výživy z hľadiska iniciovania kardiovaskulárnych chorôb podmienených aterosklerózou a na nutnosť ich limitovania v strave. Uvádzajú sa tiež výsledky 2 dietetických testov u osôb s primárnou kombinovanou hyperlipoproteinémiou. Prvý v trvaní 42 dní u 37 osôb s priemerným vekom 39,3 roka, ktorým boli podávané PUFA n-3, trikrát v týždni v množstve 2,0 g spotrebou makrely 150 g/deň. Docielené bolo výrazné zníženie triacylglycerolémie, pokles cholesterolémie a vzostup HDL-cholesterolu. Ďalší 4- týždňový dietetický test s podávaným jablčným pektínom v dennej dávke 20 g a vitamínom C v množstve 300 mg u 27 osôb priemerného veku 46,5 roka s primárnou kombinovanou hyperlipoproteinémiou a s potvrdeným významným hypolipidemickým efektom: zníženie cholesterolémie, stabilný HDL-cholesterol a zníženie LDL-cholesterolu a triacylglycerolémie. Potvrdil sa aj zvýšený odpad cholesterolu a jeho derivátu koprostanolu v stolici, čo odpovedá väzbe pektínu a cholesterolu v čreve. Uvedený je aj významný poznatok, ktorý sa týka pravidelnej odporúčanej spotreby mlieka a mliečnych výrobkov v prevencii prevalencie vysoko rizikového metabolického syndrómu.

Klíčová slova: ateroskleróza, metabolický syndróm - prevencia, výživa

Vloženo: listopad 2018; Přijato: 14. leden 2019; Zveřejněno: 28. únor 2019  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Kajaba I, Genčíková M, Staruch L, Hybenová E, Bencko V, Ševčík J, et al.. Princípy optimálnej antisklerotickej výživy. Hygiena. 2019;64(1):10-15. doi: 10.21101/hygiena.a1706.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Turek B, Šíma P, Kajaba I, Ševčík J. Co je nového v prevenci aterosklerózy. Výživa a zdraví. 2017;12-9.
  2. Mendez MA, Popkin BM, Jakszyn P, Berenguer A. Adherence to a Mediterranean Diet is associated with reduced 3-year incidence of obesity. J Nutr. 2006;136(11):2934-8. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  3. American Heart Association. Nutrition committee scientific statement: Diet and lifestyle recommendations revision. Circulation. 2006;114(1):82-96. Přejít k původnímu zdroji...
  4. Šíma P, Turek B, Bencko V. Aterokleróza a imunita; Arterie jako terciární lymfoidný orgán? Prakt Lek. 2018;98(2):65-8.
  5. Šíma P, Turek B, Ševčík J, Kajaba I. Imunita při nádorových chorobách a ateroskleróze. Výživa a zdraví. 2018;18-22.
  6. EFSA NDA. Scientific Opinion on dietary reference values for fats, including saturated, monounsaturated and polyunsaturated fatty acids, trans- fatty acids and cholesterol. EFSA J. 2010;8(3):107. Přejít k původnímu zdroji...
  7. Kajaba I, Štencl J, Ginter E, Šašinka AM a kol. Nové Odporúčané výživové dávky (OVD) obyvateľstva SR (9. revízia) z r. 2015 - preventívne koncipované na ďalšie obdobie. "Výživa a zdraví 2015". Praha: ČLS J.E.Purkyně - SH a KM, Společnost pro výživu, 2015. s. 75-87.
  8. Kris-Etherton PM, Harris WS, Appel LJ; AHA Nutritiom committee. American Heart Association. Omega-3 fatty acids and cardiovascular disease: New recommendations from the American Heart Association. Arterioscler Thromb Vasc Biol. 2003;23(2):151-2. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  9. Cefalu WT, Cannon ChP. Cardiometabolic risk. New York: Informa Healthcare USA; 2007. Přejít k původnímu zdroji...
  10. Kajaba I, Simoncic R, Frecerova K, Belay G. Clinical studies on the hypolipidemic and antioxidant effects of selected natural substances. Bratisl Medical J. 2008;109(6):267-72.
  11. Šimek J. Vliv hlavních živin na tvorbu eikosanoidů - vztah ke komplikacím obezity. Výživa a zdraví. 1999;27-32.
  12. Svěchová H. Effect of n-3 polyunsaturated fatty acids on protein involved in signaling pathways of cardioprotection. Praha: UK, Přírodovědecká fakulta; 2009.
  13. Pischon T, Hankinson SE, Hotamisligil GS, Rifai N. Habitual dietary intake of n-3 and n-6 fatty acids in relation to inflammatory markers among US men and women. Circulation. 2003;108(2):155-60. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  14. Szabóová E. Manažment kardiovaskulárneho rizika u diabetikov v svetle aktuálnych odporúčaní. Forum Diab. 2017;6(3):121-34.
  15. Filipová S. Liečba statínmi pri artériovej hypertenzii; Endotelová dysfunkcia. Nové trendy v prevencii aterosklerózy. Kompendium Med. 2010;7:5-8.
  16. Dlouhý P, Anděl M, Tvrzická E, Žák A. Trans-formy mastných kyselin a jejich rizika pro zdraví. Výživa a zdraví. 1998;45-54.
  17. Murín J, Pernický M, Wawruch M. Je možné zlepšiť primárnu prevenciu ischemickej choroby srdca? A akým spôsobom? AtheroRev. 2016;1(3):116-9.
  18. Battista P, Di Primio R, Di Luzio A, et al. Correlations between dietetic fibre and serum levels of total cholesterol and HDL-cholesterol. Boll Soc Ital Biol Sper. 1983;59(1):83-6. Přejít na PubMed...
  19. Kajaba I, Hrušovský Š, Gazdíková K a kol. Metabolické poruchy - možnosti ich korekcie prírodnými látkami vo výžive. In: Jurkovičová J, Štefániková Z. ŽPaZ. Bratislava: ÚVZ SR, ÚH LF UK; 2014. s. 123-33.
  20. Ginter E. Cholesterol: vitamin C its transformation to bile acids. Science. 1973;179(5):702-4. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  21. Cannon CP, Blazing MA, Giugliano RP, et al. Ezetimibe added to statin therapy after Acute coronary syndromes. N Engl J Med. 2015;372(25):2387-97. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  22. Ginter E. Chronic vitamin C deficiency increases the risk of cardiovascular diseases. Bratislava Medical J. 2007;108(9):417-21.
  23. Myint PK, Luben RN, Welch AA, Bingham SA. Plasma vitamin C concentrations predict risk of incident stroke over 10y in 20649 participans of the European Prospective Investigation in to Cancer-Norfolk propektive population study. Am J Clin Nutr. 2008;87(1):64-9. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  24. Sauvaget C, Nagano J, Allen N. Vegetable and fruit intake and stroke mortality in the Hiroshima/Nagasaki Life Span Study. Stroke. 2003;34(10):2355-60. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  25. King JC, Blumberg J, Ingwersen L, Jenab M. Tree nuts and peanuts as components of a healthy diet. J Nutr. 2008;138(9):1736S-40S. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  26. Kris-Etherton PM, Hu FB, Ros E, Sabate J. The role of tree nuts and peanut in the prevention of coronary heart disease: multiple potential mechanisms. J Nutr. 2008;138:1746S-51S. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  27. Kaplan NM. The deadly quartet. Upper-body obesity, glucose intolerance, hypertriglyceridemia and art. hypertension. Arch Intern Med. 1989;149(7):1514-20. Přejít k původnímu zdroji...
  28. Mille M. Epidemiology of triglyceride as coronary artery disease risk factor. Clin Cardiol Med. 1999;22(Suppl 2):11-6. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  29. Reaven G.M. Banting lecture 1988: Role of insulin resistence in human disease (Syndrome- X). Diabetes. 1988;37:1595-607. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  30. Reaven G.M. Syndrome - X: 10 years after. Drugs 1999;58(Suppl 1):19-20. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  31. Elwood PC. Time to value milk. Int J Epidemiol. 2005;34(5):1160-2. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  32. Elwood PC, Pickering JE, Fehily AM. Milk and dairy consumption, diabetes and the metabolic syndrome: The Caerphilly prospective study. J Epidemiol Comm Health. 2007;61(8):695-8. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  33. Enas EA, Senthilkumar A, Chennikkara H, Bjurlin MA. Prudent-diet and preventive nutrition from pediatrics to geriatrics: Current knowledge and practical recommendations. Indian Heart J. 2003;55(4):310-38.