Hygiena 2007, 52(1):7-11
Pitný režim mladých mužů
- Ústřední vojenský zdravotní ústav Praha
V předkládané práci jsou prezentovány výsledky anonymního terénního průzkumu pitného režimu u mladých mužů (vojáků základní služby).
Cílem studie bylo zjistit, s jakými návyky v příjmu tekutin nastupují mladí muži na vojnu a jak se tyto návyky změní dlouhodobým pobytem v relativně uzavřeném kolektivu mladých mužů po osamostatnění se od rodiny, ve které vyrůstali.
Pozitivním zjištěním studie je objem nealkoholických nápojů, které skupina mladých mužů průměrně během dne vypije. Problematické je poměrně vysoké procento osob, které pravidelně konzumují soft drinky. Oblíbenost slazených nápojů potvrzuje i skutečnost, že si většina mladých mužů vodu nebo minerálku, ale také čaj a kávu přislazuje. Více než 80 % respondentů nezná přiměřený příjem minerálních vod a okolo 40 % respondentů skutečně pije denně více než 0,5 l minerálek. Konzumace mléka zjištěná touto studií potvrzuje závěry českých i zahraničních studií, že mléko patří mezi poměrně málo oblíbené nápoje. Mezi mladými muži byla u přibližně 30 % respondentů zjištěna nadměrná konzumace alkoholu, přičemž co se oblíbenosti týče, významně převažuje konzumace piva, a to jak u Čechů, tak i u Moravanů. Nadměrná konzumace alkoholu je nižší u vysokoškoláků, podstatný vliv na konzumaci alkoholu ale úroveň vzdělání dle výsledků průzkumu nemá.
Studie ukázala, že po nástupu do základní vojenské služby nedošlo u mladých mužů k nárůstu konzumentů alkoholu. Na druhou stranu, ale ani k významnému úbytku. Změny v příjmu nealkoholických nápojů souvisely s nabídkou nápojů podávaných v základní vojenské službě zdarma.
Klíčová slova: pitný režim, nápoj, soft drink, alkohol
Zveřejněno: 1. březen 2007 Zobrazit citaci
Reference
- Barr SI. Effects of dehydration on exercise performance. Can J Appl Physiol. 1999 Apr; 24(2):164-72.
Přejít k původnímu zdroji...
- Bencko V. Hygiena: učební texty k seminářům a praktickým cvičením. 2. přeprac. vyd. Praha: Karolinum; 1998.
- Fraňková S. Vybrané kapitoly z psychologie výživy. VIII. Psychologický pohled na pití u dětí a dospívajících. Výživa a potraviny. 2003;58(2):24-6.
- Galan P, Arnaud MJ, Czernichow S, Delabroise AM, Preziosi P, Bertrais S, et al. Contribution of mineral waters to dietary calcium and magnesium intake in a French adult population. J Am Diet Assoc. 2002 Nov;102(11):1658-62.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Gonzáles-Alonso J, Teller C, Andersen SL, Jensen FB, Hyldig T, Nielsen B. Influence of body temperature on the development of fatigue during prolonged exercise in the heat. J Appl Physiol. 1999 Mar;86(3):1032-9.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Johnson RK, Frary C, Wang MQ. The nutritional consequences of flavoured-milk consumption by school-aged children and adolescents in the United States. J Am Diet Assoc. 2002 Jun;102(6):853-6.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Kleiner SM. Water: an essential but overlooked nutrient. J Am Diet Assoc. 1999 Feb;99(2): 200-6. Erratum in: J Am Diet Assoc. 1999 Apr;99(4):411.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Kožíšek F. Pitný režim.Výživa a potraviny. 2006;61(2):35-7.
- Kubička L, Csémy L. Analýza sociodemografického kontextu požívání alkoholických nápojů v dospělé populaci České republiky z hlediska zdravotního. Časopis lékařů českých. 2004;143(7):435-9.
Přejít na PubMed...
- Lajčíková A. Pitný režim - základní podmínka zdraví. České pracovní lékařství. 2002;3(1):34-6.
- Lajčíková A, Kožíšek F. Pitný režim a zdraví. České pracovní lékařství. 2005;6(2):106-10.
- National Research Council. Recommended dietary allowances. 10th ed. Washington: National Academy Press; 1989.
- Nešpor K. Pomoc lidem, kteří mají problémy s alkoholem. In: Manuál prevence v lékařské praxi. I. Prevence poruch a nemocí. Praha: SZÚ; 1994. s. 62-5.
- Stipanuk MH. Biochemical and physiological aspects of human nutrition. Philadelphia: WB Saunders; 2000.
- Turek B. Pijete kolu? [leták] Praha: SZÚ; 2001.
- Whitmire SJ. Water electrolytes and acid-base balance. In: Mahan LK, Escott-Stump S, editors. Krause's food, nutrition & diet therapy. 11th ed. Philadelphia: WB Saunders; 2004. p. 164-79.
- WHO Global Status Report on alcohol 2004. 2nd ed. Geneva: WHO; 2005.
- The World Health Report 2002: reducing risks to health, promoting healthy life. Geneva: WHO; 2002. MUDr. František Bílek, Ph.D. Banskobystrická 2083/5 160 00 Praha 6