Hygiena, 2017 (roč. 62), číslo 2

ÚVODNÍ SLOVO

Byli jsme a budem!?

Vladimír Bencko

Hygiena 2017, 62(2):43-44 | DOI: 10.21101/hygiena.a1531  

PŮVODNÍ PRÁCE

Názory občanů České republiky na vzdělávání v oblasti výživy

Leona Mužíková

Hygiena 2017, 62(2):45-49 | DOI: 10.21101/hygiena.a1509  

Reprezentativní sociologický výzkum názorů a postojů občanů České republiky k otázkám zdravotnictví a k problematice zdraví je prováděn pravidelně od roku 1995. Do tohoto výzkumu byly v roce 2014 zařazeny i otázky týkající názorů českých občanů na vzdělávání v oblasti výživy. Cílem výzkumu bylo zjistit, jak občané České republiky hodnotí svoji orientaci v otázkách výživy a stravování, odkud o této problematice získávají nejvíce vědomostí a zda by měla být výživa předmětem výuky na základních školách. Terénní šetření bylo provedeno technikou standardizovaného řízeného rozhovoru tazatele s respondentem. Sběr dat byl zabezpečen na území celé České republiky...

Životní styl a změny tělesného složení

Jan Hlúbik, Pavol Hlúbik

Hygiena 2017, 62(2):50-53 | DOI: 10.21101/hygiena.a1514  

Nevhodný životní styl s nadbytkem energie ve stravě a nedostatkem pohybových aktivit je příčinou pozitivní energetické bilance. Obezita vzniká nejčastěji jako důsledek pozitivní energetické bilance. Obezita je charakterizována zvýšením BMI (body mass index) a zvýšením podílu tělesného tuku. Dietoterapie je základem komplexní terapie u osob s nadváhou a obezitou. U klinicky zdravého 45letého muže byla realizována šestiletá nefarmakologická terapie nadměrné tělesné hmotnosti. Při dodržování dietních a pohybových doporučení byl zaznamenán pokles tělesné hmotnosti v průměru 3,2 kg za měsíc, pokles množství tělesného tuku, úbytek obvodu pasu i boků. Při...

PŘEHLEDOVÉ PRÁCE

Súčasné trendy v procese hodnotenia rizika expozície cudzorodým látkam vrátane expozície z potravín

Katarína Kromerová, Vladimír Bencko

Hygiena 2017, 62(2):54-61 | DOI: 10.21101/hygiena.a1512  

Nové tendencie v oblasti hodnotenia rizika z expozície cudzorodým látkam vrátane tej z potravín sú reakciou na zrýchľujúci sa pokrok v oblasti vedy, metodiky hodnotenia rizika, generovania a prístupu k obrovskému množstvu dát o rôznych faktoroch a parametroch, zmenám v regulačnom prostredí. Na druhej strane samé osebe vytvárajú ďalšie výzvy. Možno konštatovať, že je jednoznačná tendencia k integrovanému prístupu v hodnotení rizika expozície cudzorodým látkam vrátane expozície z potravinového reťazca na viacerých úrovniach. Cieľom uplatňovania týchto prístupov je, že výsledok procesu hodnotenia rizika, jeho kvalifikovaný odhad zakotvený legislatívne,...

O vzniku hygienické služby v Československu

Jaroslav Kříž

Hygiena 2017, 62(2):62-65 | DOI: 10.21101/hygiena.a1530  

Hygienická služba vznikla v Československu v roce 1952. Její vývoj a činnost jsou v dostupných pramenech dobře dokumentovány. Výjimku tvoří roky 1951 a 1952, kdy byl systém koncepčně a legislativně připravován. Na zřízení hygienické služby se na žádost vlády Československé republiky podílel prof. N. N. Litvinov z tehdejšího Sovětského svazu. Práce se zřejmě zúčastnili prof. MUDr. Vilém Škovránek a prof. MUDr. Pavel Macúch. Prezentovaný článek shrnuje dostupné informace a konstatuje, že autentických fakt je stále minimum.

KRÁTKÁ SDĚLENÍ

Právní aktuality za období od 1. 4. 2017 do 15. 5. 2017

Eva Nekvindová

Hygiena 2017, 62(2):66  

ZPRÁVY

Vizuální zpětná vazba pro snížení hlučnosti

Jaroslav Kříž

Hygiena 2017, 62(2):65  

Konference Slezské dny preventivní medicíny 2017

Renáta Brablcová

Hygiena 2017, 62(2):69-71  

9. globální konference o podpoře zdraví

Redakce

Hygiena 2017, 62(2):71  

Šestá konference ministrů o životním prostředí a zdraví

Redakce

Hygiena 2017, 62(2):72  

Prohlášení výboru SHKM k zákazu kouření v restauracích

SHKM

Hygiena 2017, 62(2):72  

Nová služba pro čtenáře časopisu Hygiena

Jaroslav Kříž

Hygiena 2017, 62(2):72  

RECENZE

Hodnocení zdravotních rizik znečištěného ovzduší

Redakce

Hygiena 2017, 62(2):67  

Přehled vývoje poznatků a směrnic WHO o kvalitě ovzduší

Jaroslav Kříž

Hygiena 2017, 62(2):67  

Hlučnost v řeckých školkách

Jaroslav Kříž

Hygiena 2017, 62(2):67  

Vývoj kouření cigaret v USA 2005–2015

Jaroslav Kříž

Hygiena 2017, 62(2):68  

Káva v chemoprevenci nádorů

Drahoslava Hrubá

Hygiena 2017, 62(2):68