Hygiena, 2015 (roč. 60), číslo 2
ÚVODNÍ SLOVO
Zdravotní nerovnosti: staré problémy, nová řešení
Jaroslav Kříž
Hygiena 2015, 60(2):39
PŮVODNÍ PRÁCE
Riziko olova z pitné vody ve školských zařízeních Pardubického kraje
Bohumil Havel, Dagmar Švadlenková, Lenka Labudová, Jakub Havel, Otto Horníček
Hygiena 2015, 60(2):40-47 | DOI: 10.21101/hygiena.a1326
Olovo je kumulativní jed, který je zvláště nebezpečný pro malé děti. I při nízké úrovni expozice, která byla dříve považována za bezpečnou, poškozuje vývoj mozku a nervového systému, což vede k poruchám chování a snížení inteligence dětí. Hlavním zdrojem expozice olovu je potrava. Pitná voda může představovat významný příspěvek expozice olovu ve starých budovách s původními olověnými rozvody vody. Cílem prezentované práce bylo získat základní informaci o expozici olovu z pitné vody ve vytipovaných školských zařízeních ve starých budovách v Pardubickém kraji a o možném zdravotním riziku pro děti. V letech 2013 a 2014 byly v součinnosti se Zdravotním...
PŘEHLEDOVÉ PRÁCE
Výskyt améb a amébam rezistentných mykobaktérií v zdrojovej a pitnej vode
Jana Štecová, Marija Kaevska
Hygiena 2015, 60(2):48-52 | DOI: 10.21101/hygiena.a1319
Prístup k pitnej vode je jedným zo základných predpokladov života. Na to, aby toto mohlo byť zabezpečené je potrebné najskôr zdrojovú vodu upraviť chemickými, biologickými a fyzikálnymi postupmi. Napriek všetkým úpravám sa v pitnej vode vyskytujú rôzne druhy mikroorganizmov, pričom niektoré z nich môžu predstavovať zdravotné riziko pre človeka. Tento prehľadný článok sa zameriava najmä na výskyt améb v úpravniach vody a v pitnej vode a jej význam ako rezervoár netuberkulóznej mykobaktérie. Tieto mykobaktérie pritom môžu predstavovať vážne ohrozenie zdravia ľudí, nakoľko spôsobujú závažné ochorenia kože, dýchacieho systému, lymfatického systému a gastrointestinálneho...
Vplyv fajčenia na kvalitu kože, starnutie kože a vybrané kožné ochorenia
Jana Diabelková, Kvetoslava Rimárová
Hygiena 2015, 60(2):53-58 | DOI: 10.21101/hygiena.a1372
Užívanie tabaku patrí medzi najvýznamnejšie príčiny zbytočných a predčasných úmrtí v histórií ľudstva. Štúdie dokazujú, že fajčenie je vážnym medicínskym a spoločensko-ekonomickým problémom, ktorý v súčasnosti nadobudol charakter pandémie. Fajčenie je rizikový faktor participujúci na predčasných úmrtiach v dôsledku vzniku desiatky ochorení, predovšetkým onkologických, srdcovocievnych, chorôb tráviaceho traktu, ústnej dutiny. Fajčenie, ako návyk, sa významnou mierou podieľa sa vzniku chronickej obštrukčnej choroby pľúc, na ktorú zomiera viac fajčiarov ako na rakovinu pľúc, a ktorej výskyt je priamo závislý od prevalencie fajčenia cigariet. Vzhľadom...
Psychosomatické poruchy výživy: incidence, rizikové faktory, šance a úskalí prevence
Vladimír Bencko, Michail Tryfos
Hygiena 2015, 60(2):59-62 | DOI: 10.21101/hygiena.a1350
Mentální anorexie je psychické onemocnění projevující se jako multifaktoriální porucha příjmu potravy, která postihuje především adolescentní dívky a mladé ženy, vedoucí k hladovění a nadměrné ztrátě hmotnosti. Může mít za následek více komplikací, které ovlivňují různé orgánové systémy. Ty vedou k závažným poruchám s nejvyšší úmrtností mezi všemi mentálními nemocemi. Pokud jde o prevalenci jiných poruch příjmu potravy, jako je bulimie a záchvatovité přejídání, tyto poruchy příjmu potravy jsou méně nebezpečné pro většinu klinických případů, nicméně také obtížně léčitelné. V našem sdělení se zabýváme také nedávnými změnami klasifikace poruch příjmu...
SDĚLENÍ Z PRAXE
Nutriční hodnota školního stravování
Iveta Devátá, Lilian Rumlová, Jana Tomicová
Hygiena 2015, 60(2):63-70 | DOI: 10.21101/hygiena.a1320
Regionální úkol "Nutriční hodnota školního stravování - výsledky regionálního úkolu Krajské hygienické stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze" byl realizován v roce 2013 v návaznosti na pilotní etapu úkolu "Laboratorní stanovení výživové a energetické hodnoty pokrmů školního stravování" z roku 2011. V rámci regionálního úkolu byl proveden odběr pokrmů v zařízeních školního stravování ve Středočeském kraji v 5 po sobě následujících dnech. Celkem byl odběr proveden ve 12 stravovacích zařízeních - 4x ve školní jídelně základní školy, 4x ve školní jídelně mateřské školy a 4x ve stravovacím zařízení poskytujícím celodenní stravu. U vzorků byl stanovován...
Monitoring nabídky stravování ve vybraných základních školách a zařízeních školního stravování v roce 2011
Jana Pilnáčková, Matouš Pilnáček, Jarmila Rážová, Hana Střítecká
Hygiena 2015, 60(2):71-75 | DOI: 10.21101/hygiena.a1376
Autoři ve svém příspěvku uvádějí výsledky úkolu hlavního hygienika "Monitoring nabídky stravování v základních školách". Cílem úkolu byl monitoring nabídky možnosti stravování, jeho pestrost a dostupnost žákům České republiky v základních školách. Sběr dat byl proveden v 493 základních školách v celé České republice pomocí řízených dotazníků a to na prvním i druhém stupni ZŠ. Z výsledků dotazníkového šetření vyplývá, že sortiment nápojů a pokrmů, které děti během školního vyučování získávají, může být jedním z faktorů narůstající dětské obezity. Nabídka je problematická především v oblasti doplňkového prodeje, kde mají žáci přístup nejčastěji k potravinám...
KRÁTKÁ SDĚLENÍ
Kvalita vody ve studních v souvislosti s povodněmi ve Středočeském kraji v roce 2013
Jana Motýlová, Michaela Pajerová, Libuše Polanská
Hygiena 2015, 60(2):76-78 | DOI: 10.21101/hygiena.a1378
Tento článek je krátkým sdělením o získaných výsledcích rozborů kvality vody v soukromých studních, ze kterých byly prováděny odběry vzorků vod v souvislosti s povodněmi v roce 2013. Po opadnutí záplavové vody a potřebné sanaci studní a okolí byly pracovníky zdravotního ústavu prováděny odběry vzorků vod ze soukromých studní, které byly jediným zdrojem pitné vody pro obyvatele. Pouze v 6 % případů jakost vyhovovala požadavkům na pitnou vodu.
Právní aktuality od 1.2.2015 do 30.4.2015
Eva Nekvindová
Hygiena 2015, 60(2):79-80 | DOI: 10.21101/hygiena.a1398
DISKUSE
K účinnosti našich zdravotních programů
Jaroslav Kotulán
Hygiena 2015, 60(2):81-85 | DOI: 10.21101/hygiena.a1375
Český národní program "Zdraví 21", zahájený v roce 2002, zcela selhal v oblasti primární prevence. V první dekádě jeho plnění se zdravotně významné komponenty životního stylu (kuřáctví, stravovací zvyklosti, nadváha, pohybová aktivita, alkohol, drogy) v české populaci nezlepšily, ale naopak, v některých směrech dále upadaly. Incidence hromadných neinfekčních onemocnění narůstala. V připravovaném programu na léta 2015-2020 by bylo třeba v uvedených směrech dosáhnout obratu. Jsou diskutovány předpoklady k naplnění tohoto cíle.
ZPRÁVY
Seneca o poznávání světa
-jsv-
Hygiena 2015, 60(2):47
Akce na zvýšení znalostí o potravinové alergii v restauracích
Jaroslav Kříž
Hygiena 2015, 60(2):62
Kampylobakteriózy a salmonelózy v přehledu ECDC
Redakce
Hygiena 2015, 60(2):62
Texaský pokus o zdravější menu pro děti v restauracích
Jaroslav Kříž
Hygiena 2015, 60(2):75
Výživa a spotřeba vody
Jaroslav Kříž
Hygiena 2015, 60(2):78
Příchutě v elektronických cigaretách: nepoznané respirační zdravotní riziko?
Drahoslava Hrubá
Hygiena 2015, 60(2):80
Konference Slezské dny preventivní medicíny 2015
Renáta Brablcová
Hygiena 2015, 60(2):86-88
Vzpomínka na MUDr. Olgu Gröschlovou
Jaroslav Kříž
Hygiena 2015, 60(2):88
Zemřel Ing. Zdeněk Roth, CSc.
Jaroslav Kříž
Hygiena 2015, 60(2):88