Hygiena 2022, 67(3):107-113 | DOI: 10.21101/hygiena.a1817
Hodnocení nutriční a potravinové gramotnosti
- 1 Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, Ústav veřejného zdraví, Brno, Česká republika
- 2 Univerzita Karlova, 3. lékařská fakulta a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, Interní klinika, Centrum pro výzkum výživy, diabetu a metabolismu, Praha, Česká republika
- 3 Státní zdravotní ústav, Centrum podpory veřejného zdraví, Praha, Česká republika
Měření nutriční gramotnosti by mělo být důležitým nástrojem nejen pro zlepšení nutriční gramotnosti a výživového chování na populační úrovni, ale také by mělo sloužit jako nástroj pro identifikaci jednotlivců s omezenou nutriční gramotností s potenciálem definovat personalizované intervence. Nástroj na hodnocení nutriční gramotnosti navíc může umožnit standardizaci vědeckých výstupů intervenčních programů populačního výživového chování. V České republice však aktuálně takový nástroj neexistuje. Tato práce shrnuje dosud existující nástroje na hodnocení nutriční nebo potravinové gramotnosti ze zahraničí a představuje záměr vytvořit vhodný nástroj použitelný v podmínkách České republiky.
Klíčová slova: nutriční gramotnost, potravinová gramotnost, zdravotní gramotnost, dotazník
Vloženo: duben 2022; Přijato: 19. červenec 2022; Zveřejněno: 15. září 2022 Zobrazit citaci
Reference
- Bauer UE, Briss PA, Goodman RA, Bowman BA. Prevention of chronic disease in the 21st century: elimination of the leading preventable causes of premature death and disability in the USA. Lancet. 2014 Jul 5;384(9937):45-52.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Mozaffarian D. dietary and policy priorities for cardiovascular disease, diabetes, and obesity: a comprehensive review. Circulation. 2016 Jan 12;133(2):187-225.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- OECD, European Observatory on Health Systems and Policies. Česká republika: zdravotní profil země 2021 [Internet]. Paris: OECD; 2021 [cited 2022 Apr 1]. Available from: https://www.oecd-ilibrary.org/social-issues-migration-health/ceska-republika-zdravotni-profil-zeme-2021_a3017bfb-cs.
- Sørensen K, Van den Broucke S, Fullam J, Doyle G, Pelikan J, Slonska Z, et al.; (HLS-EU) Consortium Health Literacy Project European. Health literacy and public health: a systematic review and integration of definitions and models. BMC Public Health. 2012 Jan 25;12:80. doi: 10.1186/1471-2458-12-80.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Yuen EYN, Thomson M, Gardiner H. Measuring nutrition and food literacy in adults: a systematic review and appraisal of existing measurement tools. Health Lit Res Pract. 2018 Aug 15;2(3):e134-e160.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Krause C, Sommerhalder K, Beer-Borst S, Abel T. Just a subtle difference? Findings from a systematic review on definitions of nutrition literacy and food literacy. Health Promot Int. 2018 Jun 1;33(3):378-89.
Přejít na PubMed...
- Vettori V, Lorini C, Milani C, Bonaccorsi G. Towards the implementation of a conceptual framework of food and nutrition literacy: providing healthy eating for the population. Int J Environ Res Public Health. 2019 Dec 11;16(24):5041. doi: 10.3390/ijerph16245041.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Silk KJ, Sherry J, Winn B, Keesecker N, Horodynski MA, Sayir A. Increasing nutrition literacy: testing the effectiveness of print, web site, and game modalities. J Nutr Educ Behav. 2008 Jan-Feb;40(1):3-10.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Vidgen HA, Gallegos D. Defining food literacy and its components. Appetite. 2014 May;76:50-9.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Park D, Park YK, Park CY, Choi MK, Shin MJ. Development of a comprehensive food literacy measurement tool integrating the food system and sustainability. Nutrients. 2020 Oct 28;12(11):3300. doi: 10.3390/nu12113300.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Úroveň zdravotní gramotnosti v ČR se v průběhu posledních pěti let výrazně zlepšila [online]. Praha: ČLS JEP; 2021 [cit. 2022-04-01]. Dostupné z: https://www.cls.cz/media/oznamenitiskkonference_pdf.pdf.
- Kleszczewska D, Porwit K, Boberova Z, Sigmund E, Vasickova J, Paakkari L. Adolescent health literacy and neighbourhood features: HBSC findings from Czech Republic, Poland, and Slovakia. Int J Environ Res Public Health. 2021 Jul 10;18(14):7388. doi: 10.3390/ijerph18147388.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Kučera Z, Pelikan J, Šteflová A. Zdravotní gramotnost obyvatel ČR - výsledky komparativního reprezentativního šetření. Čas Lék Čes. 2016;155(5):233-41.
- Rosas R, Pimenta F, Leal I, Schwarzer R. FOODLIT-tool: development and validation of the adaptable food literacy tool towards global sustainability within food systems. Appetite. 2022 Jan 1;168:105658. doi: 10.1016/j.appet.2021.105658.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Gibbs HD. Nutrition literacy: Foundations and development of an instrument for assessment [dissertation]. Urbana (Il): University of Illinois; 2012.
- Gibbs HD, Ellerbeck EF, Gajewski B, Zhang C, Sullivan DK. The nutrition literacy assessment instrument is a valid and reliable measure of nutrition literacy in adults with chronic disease. J Nutr Educ Behav. 2018 Mar;50(3):247-57.e1. doi: 10.1016/j.jneb.2017.10.008.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Gibbs HD, Harvey S, Owens S, Boyle D, Sullivan DK. engaging experts and patients to refine the nutrition literacy assessment instrument. BMC Nutr. 2017;3(1):71. doi: 10.1186/s40795-017-0190-y.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Gibbs HD, Ellerbeck EF, Befort C, Gajewski B, Kennett AR, Yu Q, et al. Measuring nutrition literacy in breast cancer patients: development of a novel instrument. J Canc Educ. 2016 Sep;31(3):493-9.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Gibbs HD, Camargo JMTB, Owens S, Gajewski B, Cupertino AP. Measuring nutrition literacy in Spanish-speaking Latinos: an exploratory validation study. J Immigr Minor Health. 2018 Dec;20(6):1508-15.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Gibbs HD, Kennett AR, Kerling EH, Yu Q, Gajewski B, Ptomey LT, et al. Assessing the Nutrition Literacy of Parents and its relationship with child diet quality. J Nutr Educ Behav. 2016 Jul-Aug;48(7):505-9.e1.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Diamond JJ. Development of a reliable and construct valid measure of nutritional literacy in adults. Nutr J. 2007 Feb 14;6:5. doi: 10.1186/1475-2891-6-5.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Coffman MJ, La-Rocque S. Development and testing of the Spanish Nutrition Literacy Scale. Hisp Hlth Care Int. 2012 Dec 1;10(4):168-74.
Přejít k původnímu zdroji...
- Weiss BD, Mays MZ, Martz W, Castro KM, DeWalt DA, Pignone MP, et al. Quick assessment of literacy in primary care: the newest vital sign. Ann Fam Med. 2005 Nov-Dec;3(6):514-22.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Gréa Krause C, Beer-Borst S, Sommerhalder K, Hayoz S, Abel T. A short food literacy questionnaire (SFLQ) for adults: Findings from a Swiss validation study. Appetite. 2018 Jan 1;120:275-80.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Guttersrud Ø, Dalane JØ, Pettersen S. Improving measurement in nutrition literacy research using Rasch modelling: examining construct validity of stage-specific 'critical nutrition literacy' scales. Public Health Nutr. 2014 Apr;17(4):877-83.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Chau P, Leung AYM, Li HLH, Sea M, Chan R, Woo J. Development and validation of Chinese Health Literacy Scale for Low Salt Consumption - Hong Kong Population (CHLSalt-HK). Brucki S, editor. PLoS ONE. 2015 Jul 6;10(7):e0132303. doi: 10.1371/journal.pone.0132303.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Ringland EM, Gifford JA, Denyer GS, Thai D, Franklin JL, Stevenson MM, et al. Evaluation of an electronic tool to assess food label literacy in adult Australians: a pilot study: Electronic tool to assess food label literacy. Nutr Diet. 2016 Nov;73(5):482-9.
Přejít k původnímu zdroji...
- Palumbo R, Annarumma C, Adinolfi P, Vezzosi S, Troiano E, Catinello G, et al. Crafting and applying a tool to assess food literacy: findings from a pilot study. Trends Food Sci Technol. 2017 Sep;67:173-82.
Přejít k původnímu zdroji...
- Aihara Y, Minai J. Barriers and catalysts of nutrition literacy among elderly Japanese people. Health Promot Int. 2011 Dec;26(4):421-31.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- eAGRI. Potraviny [online]. Praha: Ministerstvo zemědělství ČR; 2021 [cit. 2022-04-01]. Strategie bezpečnosti potravin a výživy 2021-2030. Dostupné z: https://eagri.cz/public/web/mze/potraviny/bezpecnost-potravin/strategie-zajisteni-bezpecnosti-potravin/.
- Craig P, Dieppe P, Macintyre S, Michie S, Nazareth I, Petticrew M; Medical Research Council Guidance. Developing and evaluating complex interventions: the new Medical Research Council guidance. BMJ. 2008 Sep 29;337:a1655. doi: 10.1136/bmj.a1655.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Stoto MA, Cosler LE. Evaluation of public health interventions. In: Novick LF, Morrow CB, Mays GP, editors. Public health administration: principles for population-based management. 2nd ed. Sudbury (MA): Jones and Bartlett Publishers; 2008. p. 495-544.
- Willett W, Rockström J, Loken B, Springmann M, Lang T, Vermeulen S, et al. Food in the Anthropocene: the EAT-Lancet Commission on healthy diets from sustainable food systems. Lancet. 2019 Feb 2;393(10170):447-92.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...