Hygiena 2021, 66(4):131-136 | DOI: 10.21101/hygiena.a1794

Prístup One Health - koncept, prínosy a výzvy jeho aplikácie

Katarína Kromerová, Vladimír Bencko
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakulta, Ústav hygieny a epidemiologie a Všeobecná fakultní nemocnice, Praha, Česká republika

One Health je vedecky podložený holistický koncept, ktorý uznáva úzke prepojenie medzi zdravím ľudí, zvierat a životného prostredia a má mnohé prínosy. Pre úspešnú implementáciu vyžaduje multisektorový, multidisciplinárny prístup na lokálnej, národnej aj celosvetovej úrovni. Je spojený s mnohými výzvami, ako sú napr. prekonanie zdržanlivých prístupov jednotlivých vedných disciplín, nedostatočná harmonizácia terminológie, priorít a koncepcie naprieč disciplínami a sektormi, mnoho neistôt, ktoré je potrebné vyhodnotiť a vstupov pre aktivity, ktoré sa musia určiť. Ďalšími výzvami sú aj problematické hodnotenie pomerov prínosov a nákladov, keďže je len málo porovnateľných opatrení, nerovnováha medzi sektormi v schopnosti, kapacite a alokácii zdrojov, právne prekážky alebo iné štrukturálne prekážky spolupráce, holistické, komplexné riešenia, ktoré môžu byť ťažko predajné politicky a môžu vyžadovať budovanie nových systémov a kapacít (aj s nákladmi). Napriek viacerým výzvam, ktoré so sebou prináša, je riešením pre efektívne riadenie rizika nielen pre zdravie ľudí, ale aj zdravie zvierat a životného prostredia.

Klíčová slova: One Health, životné prostredie - vplyv na zdravie, riadenie zdravotných rizík, bezpečnosť potravín, zoonózy, epidémie

Vloženo: říjen 2021; Přijato: 18. listopad 2021; Zveřejněno: 10. prosinec 2021  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Kromerová K, Bencko V. Prístup One Health - koncept, prínosy a výzvy jeho aplikácie. Hygiena. 2021;66(4):131-136. doi: 10.21101/hygiena.a1794.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Kříž J. O příští pandemii. Hygiena. 2021;66(2):39-40. Přejít k původnímu zdroji...
  2. de Macedo Couto R, Brandespim DF. A review of the One Health concept and its application as a tool for policy-makers. Int J One Health. 2020;6(1):83-9. Přejít k původnímu zdroji...
  3. Rahman MT, Sobur MA, Islam MS, Ievy S, Hossain MJ, El Zowalaty ME, et al. Zoonotic diseases: etiology, impact, and control. Microorganisms. 2020 Sep 12;8(9):1405. doi: 10.3390/microorganisms8091405. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  4. Casey JA, Kim BF, Larsen J, Price LB, Nachman KE. Industrial food animal production and community health. Curr Environ Health Rep. 2015 Sep;2(3):259-71. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  5. Boqvist S, Söderqvist K, Vågsholm I. Food safety challenges and One Health within Europe. Acta Vet Scand. 2018 Jan 3;60(1):1. doi: 10.1186/s13028-017-0355-3. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  6. Shan H, Mashhadi SF, Mahmood H. Awareness of antimicrobial resistance from One Health perspective and its relaiton to social determinantas in residents of WAH. PakArmed Forces Med J. 2018;68(3):556-64.
  7. Taking a multisectoral, One Health Approach: a tripartite guide to addressing zoonotic diseases in countries [Internet]. Rome: FAO; 2019 [cited 2021 Sep 12]. Available from: https://www.fao.org/documents/card/en/c/CA2942EN/.
  8. Shariff M. Food safety: a linchpin of One Health. Rev Sci Tech. 2019 May;38(1):123-33. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  9. Bronzwaer S, Geervliet M, Hugas M, Url B. EFSA's expertise supports One Health policy needs. EFSA J. 2021 May 12;19(5):e190501. doi: 10.2903/j.efsa.2021.e190501. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  10. Destoumieux-Garzón D, Mavingui P, Boetsch G, Boissier J, Darriet F, Duboz P, at al. The One Health concept: 10 years old and a long road ahead. Front Vet Sci. 2018 Feb 12;5:14. doi: 10.3389/fvets.2018.00014. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  11. Kromerova K, Bencko V. Súčasné trendy v procese hodnotenia rizika expozície cudzorodým látkam vrátane expozície z potravín. Hygiena. 2017;62(2):54-61. Přejít k původnímu zdroji...
  12. Dos S Ribeiro C, van de Burgwal LHM, Regeer BJ. Overcoming challenges for designing and implementing the One Health approach: a systematic review of the literature. One Health. 2019 Mar 18;7:100085. doi: 10.1016/j.onehlt.2019.100085. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  13. Contributing to One World, One Health: a strategic framework for reducing risks of infectious diseases at the animal-human-ecosystems interface. Consultation document [Internet]. Rome: FAO; 2008 [cited 2021 Sep 11]. Available from: https://www.preventionweb.net/publication/contributing-one-world-one-healthstrategic-framework-reducing-risks-infectious.
  14. The FAO-OIE-WHO Collaboration: sharing responsibilities and coordinating global activities to address health risks at the animal-human-ecosystems interfaces. A tripartite concept note. [Internet]. Paris: OIE; 2010 [cited 2021 Sep 12]. Available from: https://www.oie.int/app/uploads/2021/03/final-concept-note-hanoi.pdf.
  15. World Health Organization [Internet]. Copenhagen: WHO Regional Office for Europe; 2021 [cited 2021 May 31]. WHO, FAO, and OIE call for stronger coordination in mitigating health threats. Available from: https://www.euro.who.int/en/healthtopics/environment-and-health/pages/news/news/2021/4/who,-fao,- and-oie-call-forstronger-coordination-in-mitigating-health-threats.
  16. Bordier M, Uea-Anuwong T, Binot A, Hendrikx P, Goutard FL. Characteristics of One Health surveillance systems: a systematic literature review. Prev Vet Med. 2020 Aug;181:104560. doi: 10.1016/j.prevetmed.2018.10.005. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...