Hygiena 2021, 66(4):131-136 | DOI: 10.21101/hygiena.a1794
Prístup One Health - koncept, prínosy a výzvy jeho aplikácie
- Univerzita Karlova, 1. lékařská fakulta, Ústav hygieny a epidemiologie a Všeobecná fakultní nemocnice, Praha, Česká republika
One Health je vedecky podložený holistický koncept, ktorý uznáva úzke prepojenie medzi zdravím ľudí, zvierat a životného prostredia a má mnohé prínosy. Pre úspešnú implementáciu vyžaduje multisektorový, multidisciplinárny prístup na lokálnej, národnej aj celosvetovej úrovni. Je spojený s mnohými výzvami, ako sú napr. prekonanie zdržanlivých prístupov jednotlivých vedných disciplín, nedostatočná harmonizácia terminológie, priorít a koncepcie naprieč disciplínami a sektormi, mnoho neistôt, ktoré je potrebné vyhodnotiť a vstupov pre aktivity, ktoré sa musia určiť. Ďalšími výzvami sú aj problematické hodnotenie pomerov prínosov a nákladov, keďže je len málo porovnateľných opatrení, nerovnováha medzi sektormi v schopnosti, kapacite a alokácii zdrojov, právne prekážky alebo iné štrukturálne prekážky spolupráce, holistické, komplexné riešenia, ktoré môžu byť ťažko predajné politicky a môžu vyžadovať budovanie nových systémov a kapacít (aj s nákladmi). Napriek viacerým výzvam, ktoré so sebou prináša, je riešením pre efektívne riadenie rizika nielen pre zdravie ľudí, ale aj zdravie zvierat a životného prostredia.
Klíčová slova: One Health, životné prostredie - vplyv na zdravie, riadenie zdravotných rizík, bezpečnosť potravín, zoonózy, epidémie
Vloženo: říjen 2021; Přijato: 18. listopad 2021; Zveřejněno: 10. prosinec 2021 Zobrazit citaci
Reference
- Kříž J. O příští pandemii. Hygiena. 2021;66(2):39-40.
Přejít k původnímu zdroji...
- de Macedo Couto R, Brandespim DF. A review of the One Health concept and its application as a tool for policy-makers. Int J One Health. 2020;6(1):83-9.
Přejít k původnímu zdroji...
- Rahman MT, Sobur MA, Islam MS, Ievy S, Hossain MJ, El Zowalaty ME, et al. Zoonotic diseases: etiology, impact, and control. Microorganisms. 2020 Sep 12;8(9):1405. doi: 10.3390/microorganisms8091405.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Casey JA, Kim BF, Larsen J, Price LB, Nachman KE. Industrial food animal production and community health. Curr Environ Health Rep. 2015 Sep;2(3):259-71.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Boqvist S, Söderqvist K, Vågsholm I. Food safety challenges and One Health within Europe. Acta Vet Scand. 2018 Jan 3;60(1):1. doi: 10.1186/s13028-017-0355-3.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Shan H, Mashhadi SF, Mahmood H. Awareness of antimicrobial resistance from One Health perspective and its relaiton to social determinantas in residents of WAH. PakArmed Forces Med J. 2018;68(3):556-64.
- Taking a multisectoral, One Health Approach: a tripartite guide to addressing zoonotic diseases in countries [Internet]. Rome: FAO; 2019 [cited 2021 Sep 12]. Available from: https://www.fao.org/documents/card/en/c/CA2942EN/.
- Shariff M. Food safety: a linchpin of One Health. Rev Sci Tech. 2019 May;38(1):123-33.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Bronzwaer S, Geervliet M, Hugas M, Url B. EFSA's expertise supports One Health policy needs. EFSA J. 2021 May 12;19(5):e190501. doi: 10.2903/j.efsa.2021.e190501.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Destoumieux-Garzón D, Mavingui P, Boetsch G, Boissier J, Darriet F, Duboz P, at al. The One Health concept: 10 years old and a long road ahead. Front Vet Sci. 2018 Feb 12;5:14. doi: 10.3389/fvets.2018.00014.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Kromerova K, Bencko V. Súčasné trendy v procese hodnotenia rizika expozície cudzorodým látkam vrátane expozície z potravín. Hygiena. 2017;62(2):54-61.
Přejít k původnímu zdroji...
- Dos S Ribeiro C, van de Burgwal LHM, Regeer BJ. Overcoming challenges for designing and implementing the One Health approach: a systematic review of the literature. One Health. 2019 Mar 18;7:100085. doi: 10.1016/j.onehlt.2019.100085.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Contributing to One World, One Health: a strategic framework for reducing risks of infectious diseases at the animal-human-ecosystems interface. Consultation document [Internet]. Rome: FAO; 2008 [cited 2021 Sep 11]. Available from: https://www.preventionweb.net/publication/contributing-one-world-one-healthstrategic-framework-reducing-risks-infectious.
- The FAO-OIE-WHO Collaboration: sharing responsibilities and coordinating global activities to address health risks at the animal-human-ecosystems interfaces. A tripartite concept note. [Internet]. Paris: OIE; 2010 [cited 2021 Sep 12]. Available from: https://www.oie.int/app/uploads/2021/03/final-concept-note-hanoi.pdf.
- World Health Organization [Internet]. Copenhagen: WHO Regional Office for Europe; 2021 [cited 2021 May 31]. WHO, FAO, and OIE call for stronger coordination in mitigating health threats. Available from: https://www.euro.who.int/en/healthtopics/environment-and-health/pages/news/news/2021/4/who,-fao,- and-oie-call-forstronger-coordination-in-mitigating-health-threats.
- Bordier M, Uea-Anuwong T, Binot A, Hendrikx P, Goutard FL. Characteristics of One Health surveillance systems: a systematic literature review. Prev Vet Med. 2020 Aug;181:104560. doi: 10.1016/j.prevetmed.2018.10.005.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...