Hygiena 2020, 65(4):152-157 | DOI: 10.21101/hygiena.a1765

Vplyv pitia kávy na výskyt vybraných chronických ochorení

Nikola Pelechová, Kvetoslava Rimárová, Jana Diabelková
Univerzita Pavla Jozefa Šafárika, Lekárska fakulta, Ústav verejného zdravotníctva a hygieny, Košice, Slovenská republika

Káva je jedným z najpopulárnejších a najčastejšie konzumovaných nápojov na svete vďaka svojim stimulačným účinkom na centrálny nervový systém, ale aj vďaka svojej chuti a aróme. Pražená káva je komplexná zmes viac ako 1 000 bioaktívnych zlúčenín. Kofeín a kyselina chlorogénová patria medzi základné a najznámejšie zložky v káve. Kofeín v jednej šálke kávy prejavuje svoj účinok prostredníctvom antagonizmu adenozínových receptorov, čiže sa naviaže na špecifické miesta v mozgových bunkách namiesto adenozínu, a tým oddiali nástup spánku. Nové epidemiologické štúdie a experimentálne výskumy naznačujú, že konzumácia kávy môže pomôcť predchádzať niekoľkým chronickým chorobám vrátane kardiovaskulárnych ochorení, diabetes mellitus 2. typu, degeneratívnych kognitívnych porúch a pravdepodobne má vplyv aj na výskyt nádorov hrubého čreva. Výsledky väčšiny prospektívnych kohortových štúdií o účinkoch kávy nepotvrdili fakt, že konzumácia kávy je spojená s významne zvýšeným rizikom kardiovaskulárnych ochorení. Existujú tiež dôkazy o tom, že káva bez kofeínu môže mať v niektorých ohľadoch podobné výhody ako bežná káva s obsahom kofeínu, čo naznačuje, že aj ďalšie zložky kávy prispievajú k ochrane nášho zdravia. U dospelých, ktorí konzumujú mierne množstvo kávy (3-4 šálky/deň poskytujúce 300-400 mg kofeínu denne), existuje málo dôkazov o zdravotných rizikách kávy.

Klíčová slova: káva, kofeín, chronické neinfekčné ochorenia - prevencia

Vloženo: červenec 2020; Přijato: 7. září 2020; Zveřejněno: 17. prosinec 2020  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Pelechová N, Rimárová K, Diabelková J. Vplyv pitia kávy na výskyt vybraných chronických ochorení. Hygiena. 2020;65(4):152-157. doi: 10.21101/hygiena.a1765.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Statista [Internet]. New York: Statista; 2019 [cited 2020 Sep 7]. Global coffee production. Available from: https://www.statista.com/statistics/263311/worldwide-production-of-coffee/.
  2. Wolf A, Bray GA, Popkin BM. A short history of beverages and how our body treats them. Obes Rev. 2008 Mar;9(2):151-64. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  3. Patay ÉB, Bencsik T, Papp N. Phytochemical overview and medicinal importance of Coffea species from the past until now. Asian Pac J Trop Med. 2016 Dec;9(12):1127-35. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  4. Nieber K. The impact of coffee on health. Planta Med. 2017 Nov;83(16):1256-63. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  5. Poole R, Kennedy OJ, Roderick P, Fallowfield JA, Hayes PC, Parkes J. Coffee consumption and health: umbrella review of meta-analyses of multiple health outcomes. BMJ. 2017 Nov 22;359:j5024. doi: 10.1136/bmj.j5024. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  6. Clifford MN. Chlorogenic acids and other cinnamates - nature, occurence and dietary burden. J Sci Food Agric 1999 May;79(3):362-72. Přejít k původnímu zdroji...
  7. NutritionData [Internet]. New York: Condé Nast; 2018 [cited 2020 Sep 7]. Coffee, brewed from grounds, prepared with tap water. Avalaible from: https://nutritiondata.self.com/facts/beverages/3898/2.
  8. Hermansen K [Internet]. Expert report. Coffee, polyphenols and cardiovascular disease. Evesham: Institute for scientific information on coffee; 2019 [cited 2020 Sep 7]. Avalaible from: https://www.coffeeandhealth.org/wp-content/uploads/2019/03/Coffee-polyphenols-and-CVD-report_FINAL_150319.pdf.
  9. Coffeechemistry.com [Internet]. Los Angeles: Coffeechemistry; 2015 [cited 2020 Sep 7]. Chlorogenic acid. Available from: https://www.coffeechemistry.com/chemistry/acids/chlorogenic-acid.
  10. Liang N, Kitts DD. Antioxidant property of coffee components: assessment of methods that define mechanisms of action. Molecules. 2014 Nov 19;19(11):19180-208. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  11. Gómez-Ruiz JA, Leake DS, Ames JM. In vitro antioxidant activity of coffee compounds and their metabolites. J Agric Food Chem. 2007 Aug 22;55(17):6962-9. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  12. Naidoo N, Chen C, Rebello SA, Speer K, Tai ES, Lee J, et al. Cholesterol-raising diterpenes in types of coffee commonly consumed in Singapore, Indonesia and India and associations with blood lipids: a survey and cross sectional study. Nutr J. 2011 May 15;10:48. doi: 10.1186/1475-2891-10-48. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  13. Nathanson JA. Caffeine and related methylxanthines: possible naturally occurring pesticides. Science. 1984 Oct 12;226(4671):184-7. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  14. Barone JJ, Roberts HR. Caffeine consumption. Food Chem Toxicol. 1996 Jan;34(1):119-29. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  15. Fredholm BB, Bättig K, Holmén J, Nehlig A, Zvartau EE. Actions of caffeine in the brain with special reference to factors that contribute to its widespread use. Pharmacol Rev. 1999 Mar;51(1):83-133. Přejít na PubMed...
  16. Caffeine & health: clarifying the controversies. IFIC review [Internet]. Washington: International Food Information Council Foundation; 2017 [cited 2020 Sep 7]. Available from: https://foodinsight.org/wp-content/uploads/2008/05/Caffeine_v8-2.pdf.
  17. Schwarzschild MA, Xu K, Oztas E, Petzer JP, Castagnoli K, Castagnoli N Jr, et al. Neuroprotection by caffeine and more specific A2A receptor antagonists in animal models of Parkinson's disease. Neurology. 2003 Dec 9;61(11 Suppl 6):S55-61. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  18. Blum M, Demierre A, Grant DM, Heim M, Meyer UA. Molecular mechanism of slow acetylation of drugs and carcinogens in humans. Proc Natl Acad Sci U S A. 1991 Jun 15;88(12):5237-41. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  19. Chan DK, Lam MK, Wong R, Hung WT, Wilcken DE. Strong association between N-acetyltransferase 2 genotype and PD in Hong Kong Chinese. Neurology. 2003 Mar 25;60(6):1002-5. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  20. Meyer FP, Canzler E, Giers H, Walther H. Time course of inhibition of caffeine elimination in response to the oral depot contraceptive agent Deposiston. Hormonal contraceptives and caffeine elimination. Zentralbl Gynakol. 1991;113(6):297-302. (In German.) Přejít na PubMed...
  21. Ortweiler W, Simon HU, Splinter FK, Peiker G, Siegert C, Traeger A. Determination of caffeine and metamizole elimination in pregnancy and after delivery as an in vivo method for characterization of various cytochrome p-450 dependent biotransformation reactions. Biomed Biochim Acta. 1985;44(7-8):1189-99. (In German.) Přejít na PubMed...
  22. Paul O, Lepper MH, Phelan WH, Dupertuis GW, Macmillan A, Mckean H, et al. A longitudinal study of coronary heart disease. Circulation. 1963 Jul;28:20-31. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  23. Ding M, Bhupathiraju SN, Satija A, van Dam RM, Hu FB. Long-term coffee consumption and risk of cardiovascular disease: a systematic review and a dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. Circulation. 2014 Feb 11;129(6):643-59. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  24. Malerba S, Turati F, Galeone C, Pelucchi C, Verga F, La Vecchia C, et al. A meta-analysis of prospective studies of coffee consumption and mortality for all causes, cancers and cardiovascular diseases. Eur J Epidemiol. 2013 Jul;28(7):527-39. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  25. Liu J, Sui X, Lavie CJ, Hebert JR, Earnest CP, Zhang J, et al. Association of coffee consumption with all-cause and cardiovascular disease mortality. Mayo Clin Proc. 2013 Oct;88(10):1066-74. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  26. van Dam RM. Coffee consumption and risk of type 2 diabetes, cardiovascular diseases, and cancer. Appl Physiol Nutr Metab. 2008 Dec;33(6):1269-83. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  27. Ding M, Bhupathiraju SN, Chen M, van Dam RM, Hu FB. Caffeinated and decaffeinated coffee consumption and risk of type 2 diabetes: a systematic review and a dose-response meta-analysis. Diabetes Care. 2014 Feb;37(2):569-86. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  28. Doo T, Morimoto Y, Steinbrecher A, Kolonel LN, Maskarinec G. Coffee intake and risk of type 2 diabetes: the multiethnic cohort. Public Health Nutr. 2014 Jun;17(6):1328-36. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  29. Floegel A, Pischon T, Bergmann MM, Teucher B, Kaaks R, Boeing H. Coffee consumption and risk of chronic disease in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC)-Germany study. Am J Clin Nutr. 2012 Apr;95(4):901-8. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  30. Yarmolinsky J, Mueller NT, Duncan BB, Bisi Molina Mdel C, Goulart AC, Schmidt MI. Coffee consumption, newly diagnosed diabetes, and other alterations in glucose homeostasis: a cross-sectional analysis of the Longitudinal Study of Adult Health (ELSA-Brasil). PLoS One. 2015 May 15;10(5):e0126469. doi: 10.1371/journal.pone.0126469. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  31. Fujii Y, Osaki N, Hase T, Shimotoyodome A. Ingestion of coffee polyphenols increases postprandial release of the active glucagon-like peptide-1 (GLP-1(7-36)) amide in C57BL/6J mice. J Nutr Sci. 2015 Mar 3;4:e9. doi: 10.1017/jns.2014.71. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  32. Rustenbeck I, Lier-Glaubitz V, Willenborg M, Eggert F, Engelhardt U, Jörns A. Effect of chronic coffee consumption on weight gain and glycaemia in a mouse model of obesity and type 2 diabetes. Nutr Diabetes. 2014 Jun 30;4(6):e123. doi: 10.1038/nutd.2014.19. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  33. Schmit SL, Rennert HS, Rennert G, Gruber SB. Coffee consumption and the risk of colorectal cancer. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2016 Apr;25(4):634-9. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  34. Wang A, Wang S, Zhu C, Huang H, Wu L, Wan X, et al. Coffee and cancer risk: a meta-analysis of prospective observational studies. Sci Rep. 2016 Sep 26;6:33711. doi: 10.1038/srep33711. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  35. Arab L. Epidemiologic evidence on coffee and cancer. Nutr Cancer. 2010;62(3):271-83. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  36. World Cancer Research Fund International. Third Expert Report [Internet]. London: WCRF International; 2018 [cited 2020 Sep 7]. Avalaible from: https://www.wcrf.org/dietandcancer/resources-and-toolkit.
  37. Wang X, Meng Q, Peng X, Hu G, Qiu M. Identification of new diterpene esters from green Arabica coffee beans, and their platelet aggregation accelerating activities. Food Chem. 2018 Oct 15;263:251-7. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  38. Bøhn SK, Blomhoff R, Paur I. Coffee and cancer risk, epidemiological evidence, and molecular mechanisms. Mol Nutr Food Res. 2014 May;58(5):915-30. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  39. Ross GW, Abbott RD, Petrovitch H, Morens DM, Grandinetti A, Tung KH, et al. Association of coffee and caffeine intake with the risk of Parkinson disease. JAMA. 2000 May 24-31;283(20):2674-9. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  40. coffee & health. [Internet]. Evesham: Institute for scientific information on coffee; 2019 [cited 2020 Sep 10]. Coffee and Parkinson's disease. Avalaible from: https://www.coffeeandhealth.org/topic-overview/coffee-and-parkinsons-disease/.
  41. Kieburtz K, Wunderle KB. Parkinson's disease: evidence for environmental risk factors. Mov Disord. 2013 Jan;28(1):8-13. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  42. Hong CT, Chan L, Bai CH. The effect of caffeine on the risk and progression of parkinson's disease: a meta-analysis. Nutrients. 2020 Jun 22;12(6):1860. doi: 10.3390/nu12061860. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  43. Coffee and Caffeine Genetics Consortium; Cornelis MC, Byrne EM, Esko T, Nalls MA, Ganna A, Paynter N, et al. Genome-wide meta-analysis identifies six novel loci associated with habitual coffee consumption. Mol Psychiatry. 2015 May;20(5):647-56. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  44. Temple JL, Ziegler AM. Gender differences in subjective and physiological responses to caffeine and the role of steroid hormones. J Caffeine Res. 2011 Mar;1(1):41-8. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  45. European Food Safety Authority. EFSA Panel on dietetic products, nutrition and allergies (NDA). Scientific opinion on the safety of caffeine. EFSA J. 2015 May;13(5): 4102-7. Přejít k původnímu zdroji...