Hygiena 2020, 65(4):140-151 | DOI: 10.21101/hygiena.a1764

Výživová doporučení pro prevenci kardiovaskulárních onemocnění - důkazy, formulace, kontroverze a nejasnosti

Jindřich Fiala
Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, Ústav ochrany a podpory zdraví, Brno, Česká republika

Cílem článku je shrnout aktuálně platná výživová doporučení pro prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Základem je přehled hlavních bodů dvou recentních klinických doporučení odborných společností, a to Evropských doporučení 2016 a Amerických AHA doporučení 2019, a jejich komentování. Ukazuje se, že mnohá původní doporučení musela být přehodnocena a již neplatí. Přesto je stále mnoho nejasného, a i některé nové poznatky jsou stále protichůdné a kontroverzní. Zdá, se že v blízké budoucnosti bude nutné výživová doporučení pro kardiovaskulární prevenci ještě dále zrevidovat a přehodnotit některé z dosavadních názorů a přístupů.

Klíčová slova: nemoci kardiovaskulární, ateroskleróza, prevence nemocí, výživová doporučení

Vloženo: červenec 2020; Přijato: 27. listopad 2020; Zveřejněno: 17. prosinec 2020  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Fiala J. Výživová doporučení pro prevenci kardiovaskulárních onemocnění - důkazy, formulace, kontroverze a nejasnosti. Hygiena. 2020;65(4):140-151. doi: 10.21101/hygiena.a1764.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Lincoff AM, Nicholls SJ, Riesmeyer JS, Barter PJ, Brewer HB, Fox KAA, et al; ACCELERATE Investigators. Evacetrapib and cardiovascular outcomes in high-risk vascular disease. N Engl J Med. 2017 May 18;376(20):1933-42. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  2. Sacks FM, Lichtenstein AH, Wu JHY, Appel LJ, Creager MA, Kris-Etherton PM, et al; American Heart Association. Dietary fats and cardiovascular disease: a presidential advisory from the American Heart Association. Circulation. 2017 Jul 18;136(3):e1-e23. doi: 10.1161/CIR.0000000000000510. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  3. Dehghan M, Mente A, Zhang X, Swaminathan S, Li W, Mohan V, et al; Prospective Urban Rural Epidemiology (PURE) study investigators. Associations of fats and carbohydrate intake with cardiovascular disease and mortality in 18 countries from five continents (PURE): a prospective cohort study. Lancet. 2017 Nov 4;390(10107):2050-62. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  4. Piepoli MF, Hoes AW, Agewall S, Albus C, Brotons C, Catapano AL, et al; ESC Scientific Document Group. 2016 European Guidelines on cardiovascular disease prevention in clinical practice: The Sixth Joint Task Force of the European Society of Cardiology and Other Societies on Cardiovascular Disease Prevention in Clinical Practice (constituted by representatives of 10 societies and by invited experts) Developed with the special contribution of the European Association for Cardiovascular Prevention & Rehabilitation (EACPR). Eur Heart J. 2016 Aug 1;37(29):2315-81. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  5. Arnett DK, Blumenthal RS, Albert MA, Buroker AB, Goldberger ZD, Hahn EJ, et al. 2019 ACC/AHA Guideline on the Primary Prevention of Cardiovascular Disease: A Report of the American College of Cardiology/American Heart Association Task Force on Clinical Practice Guidelines. Circulation. 2019 Sep 10;140(11):e596-e646. doi: 10.1161/CIR.0000000000000678. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  6. Česká společnost pro aterosklerózu [online]. Praha: ČSAT; 2020 [cit. 2020-11-15]. Dostupné z: https://athero.cz/.
  7. EU Science HUB [Internet]. Brussels: European Commission; 2020 [cited 2020 Nov 15]. The European Commission's science and knowledge service: Dietary fats - Health promotion and disease prevention knowledge gateway. Available from: https://ec.europa.eu/jrc/en/health-knowledge-gateway/promotion-prevention/nutrition.
  8. Astrup A, Dyerberg J, Elwood P, Hermansen K, Hu FB, Jakobsen MU, et al. The role of reducing intakes of saturated fat in the prevention of cardiovascular disease: where does the evidence stand in 2010? Am J Clin Nutr. 2011 Apr;93(4):684-8. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  9. Mensink RP, Katan MB. Effect of dietary fatty acids on serum lipids and lipoproteins. A meta-analysis of 27 trials. Arterioscler Thromb. 1992 Aug;12(8):911-9. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  10. Wu JHY, Micha R, Mozaffarian D. Dietary fats and cardiometabolic disease: mechanisms and effects on risk factors and outcomes. Nat Rev Cardiol. 2019 Oct;16(10):581-601. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  11. Brát J. Tučná fakta o tucích - aneb máme se bát tuků? Praha: Potravinářská komora ČR; 2018.
  12. Wen YT, Dai JH, Gao Q. Effects of Omega-3 fatty acid on major cardiovascular events and mortality in patients with coronary heart disease: a meta-analysis of randomized controlled trials. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2014 May;24(5):470-5. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  13. Rizos EC, Ntzani EE, Bika E, Kostapanos MS, Elisaf MS. Association between omega-3 fatty acid supplementation and risk of major cardiovascular disease events: a systematic review and meta-analysis. JAMA. 2012 Sep 12;308(10):1024-33. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  14. Wang DD, Li Y, Chiuve SE, Stampfer MJ, Manson JE, Rimm EB, et al. Association of specific dietary fats with total and cause-specific mortality. JAMA Intern Med. 2016 Aug 1;176(8):1134-45. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  15. Kiage JN, Merrill PD, Robinson CJ, Cao Y, Malik TA, Hundley BC, et al. Intake of trans fat and all-cause mortality in the Reasons for Geographical and Racial Differences in Stroke (REGARDS) cohort. Am J Clin Nutr. 2013 May;97(5):1121-8. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  16. Brandt EJ, Myerson R, Perraillon MC, Polonsky TS. Hospital admissions for myocardial infarction and stroke before and after the trans-fatty acid restrictions in New York. JAMA Cardiol. 2017 Jun 1;2(6):627-34. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  17. Micha R, Mozaffarian D. Trans fatty acids: effects on metabolic syndrome, heart disease and diabetes. Nat Rev Endocrinol. 2009 Jun;5(6):335-44. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  18. Mozaffarian D, Katan MB, Ascherio A, Stampfer MJ, Willett WC. Trans fatty acids and cardiovascular disease. N Engl J Med. 2006 Apr 13;354(15):1601-13. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  19. He FJ, MacGregor GA. Effect of modest salt reduction on blood pressure: a meta-analysis of randomized trials. Implications for public health. J Hum Hypertens. 2002 Nov;16(11):761-70. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  20. Sacks FM, Svetkey LP, Vollmer WM, Appel LJ, Bray GA, Harsha D, et al; DASH-Sodium Collaborative Research Group. Effects on blood pressure of reduced dietary sodium and the Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) diet. DASH-Sodium Collaborative Research Group. N Engl J Med. 2001 Jan 4;344(1):3-10. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  21. Cook NR, Cutler JA, Obarzanek E, Buring JE, Rexrode KM, Kumanyika SK, et al. Long term effects of dietary sodium reduction on cardiovascular disease outcomes: observational follow-up of the trials of hypertension prevention (TOHP). BMJ. 2007 Apr 28;334(7599):885-8. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  22. Aburto NJ, Hanson S, Gutierrez H, Hooper L, Elliott P, Cappuccio FP. Effect of increased potassium intake on cardiovascular risk factors and disease: systematic review and meta-analyses. BMJ. 2013 Apr 3;346:f1378. doi: 10.1136/bmj.f1378. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  23. Threapleton DE, Greenwood DC, Evans CE, Cleghorn CL, Nykjaer C, Woodhead C, et al. Dietary fibre intake and risk of cardiovascular disease: systematic review and meta-analysis. BMJ. 2013 Dec 19;347:f6879. doi: 10.1136/bmj.f6879. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  24. Chowdhury R, Stevens S, Gorman D, Pan A, Warnakula S, Chowdhury S, et al. Association between fish consumption, long chain omega 3 fatty acids, and risk of cerebrovascular disease: systematic review and meta-analysis. BMJ. 2012 Oct 30;345:e6698. doi: 10.1136/bmj.e6698. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  25. Schöttker B, Jorde R, Peasey A, Thorand B, Jansen EH, Groot Ld, et al; Consortium on Health and Ageing: Network of Cohorts in Europe and the United States. Vitamin D and mortality: meta-analysis of individual participant data from a large consortium of cohort studies from Europe and the United States. BMJ. 2014 Jun 17;348:g3656. doi: 10.1136/bmj.g3656. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  26. Wang X, Ouyang Y, Liu J, Zhu M, Zhao G, Bao W, et al. Fruit and vegetable consumption and mortality from all causes, cardiovascular disease, and cancer: systematic review and dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. BMJ. 2014 Jul 29;349:g4490. doi: 10.1136/bmj.g4490. Erratum in: BMJ. 2014;349:5472. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  27. Dauchet L, Amouyel P, Hercberg S, Dallongeville J. Fruit and vegetable consumption and risk of coronary heart disease: a meta-analysis of cohort studies. J Nutr. 2006 Oct;136(10):2588-93. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  28. He FJ, Nowson CA, MacGregor GA. Fruit and vegetable consumption and stroke: meta-analysis of cohort studies. Lancet. 2006 Jan 28;367(9507):320-6. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  29. Luo C, Zhang Y, Ding Y, Shan Z, Chen S, Yu M, et al. Nut consumption and risk of type 2 diabetes, cardiovascular disease, and all-cause mortality: a systematic review and meta-analysis. Am J Clin Nutr. 2014 Jul;100(1):256-69. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  30. Ros E, Mataix J. Fatty acid composition of nuts - implications for cardiovascular health. Br J Nutr. 2006 Nov;96 Suppl 2:S29-35. Erratum in: Br J Nutr. 2008 Feb;99(2):447-8. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  31. Zheng J, Huang T, Yu Y, Hu X, Yang B, Li D. Fish consumption and CHD mortality: an updated meta-analysis of seventeen cohort studies. Public Health Nutr. 2012 Apr;15(4):725-37. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  32. Chowdhury R, Kunutsor S, Vitezova A, Oliver-Williams C, Chowdhury S, Kiefte-de-Jong JC, et al. Vitamin D and risk of cause specific death: systematic review and meta-analysis of observational cohort and randomised intervention studies. BMJ. 2014 Apr 1;348:g1903. doi: 10.1136/bmj.g1903. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  33. Fung TT, Malik V, Rexrode KM, Manson JE, Willett WC, Hu FB. Sweetened beverage consumption and risk of coronary heart disease in women. Am J Clin Nutr. 2009 Apr;89(4):1037-42. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  34. Yang Q, Zhang Z, Gregg EW, Flanders WD, Merritt R, Hu FB. Added sugar intake and cardiovascular diseases mortality among US adults. JAMA Intern Med. 2014 Apr;174(4):516-24. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  35. Satija A, Bhupathiraju SN, Spiegelman D, Chiuve SE, Manson JE, Willett W, et al. Healthful and unhealthful plant-based diets and the risk of coronary heart disease in U.S. adults. J Am Coll Cardiol. 2017 Jul 25;70(4):411-22. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  36. Ronksley PE, Brien SE, Turner BJ, Mukamal KJ, Ghali WA. Association of alcohol consumption with selected cardiovascular disease outcomes: a systematic review and meta-analysis. BMJ. 2011 Feb 22;342:d671. doi: 10.1136/bmj.d671. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  37. Dehghan M, Mente A, Rangarajan S, Sheridan P, Mohan V, Iqbal R, et al; Prospective Urban Rural Epidemiology (PURE) study investigators. Association of dairy intake with cardiovascular disease and mortality in 21 countries from five continents (PURE): a prospective cohort study. Lancet. 2018 Nov 24;392(10161):2288-97. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  38. Song M, Fung TT, Hu FB, Willett WC, Longo VD, Chan AT, et al. Association of animal and plant protein intake with all-cause and cause-specific mortality. JAMA Intern Med. 2016 Oct 1;176(10):1453-63. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  39. Holmes MV, Dale CE, Zuccolo L, Silverwood RJ, Guo Y, Ye Z, et al; InterAct Consortium. Association between alcohol and cardiovascular disease: Mendelian randomisation analysis based on individual participant data. BMJ. 2014 Jul 10;349:g4164. doi: 10.1136/bmj.g4164. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  40. Estruch R, Ros E, Salas-Salvadó J, Covas MI, Corella D, Arós F, et al; PREDIMED Study Investigators. Primary prevention of cardiovascular disease with a Mediterranean diet supplemented with extra-virgin olive oil or nuts. N Engl J Med. 2018 Jun 21;378(25):e34. doi: 10.1056/NEJMoa1800389. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  41. Kim H, Caulfield LE, Rebholz CM. Healthy plant-based diets are associated with lower risk of all-cause mortality in US adults. J Nutr. 2018 Apr 1;148(4):624-31. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  42. Reedy J, Krebs-Smith SM, Miller PE, Liese AD, Kahle LL, Park Y, et al. Higher diet quality is associated with decreased risk of all-cause, cardiovascular disease, and cancer mortality among older adults. J Nutr. 2014 Jun;144(6):881-9. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  43. Sotos-Prieto M, Bhupathiraju SN, Mattei J, Fung TT, Li Y, Pan A, et al. Association of changes in diet quality with total and cause-specific mortality. N Engl J Med. 2017 Jul 13;377(2):143-53. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  44. Whalen KA, Judd S, McCullough ML, Flanders WD, Hartman TJ, Bostick RM. Paleolithic and Mediterranean diet pattern scores are inversely associated with all-cause and cause-specific mortality in adults. J Nutr. 2017 Apr;147(4):612-20. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  45. Bao Y, Han J, Hu FB, Giovannucci EL, Stampfer MJ, Willett WC, et al. Association of nut consumption with total and cause-specific mortality. N Engl J Med. 2013 Nov 21;369(21):2001-11. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  46. Bernstein AM, Sun Q, Hu FB, Stampfer MJ, Manson JE, Willett WC. Major dietary protein sources and risk of coronary heart disease in women. Circulation. 2010 Aug 31;122(9):876-83. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  47. Tharrey M, Mariotti F, Mashchak A, Barbillon P, Delattre M, Fraser GE. Patterns of plant and animal protein intake are strongly associated with cardiovascular mortality: the Adventist Health Study-2 cohort. Int J Epidemiol. 2018 Oct 1;47(5):1603-12. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  48. Martínez-González MA, Sánchez-Tainta A, Corella D, Salas-Salvadó J, Ros E, Arós F, et al; PREDIMED Group. A provegetarian food pattern and reduction in total mortality in the Prevención con Dieta Mediterránea (PREDIMED) study. Am J Clin Nutr. 2014 Jul;100 Suppl 1:320S-8S. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  49. Seidelmann SB, Claggett B, Cheng S, Henglin M, Shah A, Steffen LM, et al. Dietary carbohydrate intake and mortality: a prospective cohort study and meta-analysis. Lancet Public Health. 2018 Sep;3(9):e419-e428. doi: 10.1016/S2468-2667(18)30135-X. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  50. Trichopoulou A, Psaltopoulou T, Orfanos P, Hsieh CC, Trichopoulos D. Low-carbohydrate-high-protein diet and long-term survival in a general population cohort. Eur J Clin Nutr. 2007 May;61(5):575-81. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  51. Noto H, Goto A, Tsujimoto T, Noda M. Low-carbohydrate diets and all-cause mortality: a systematic review and meta-analysis of observational studies. PLoS One. 2013;8(1):e55030. doi: 10.1371/journal.pone.0055030. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  52. Sofi F, Abbate R, Gensini GF, Casini A. Accruing evidence on benefits of adherence to the Mediterranean diet on health: an updated systematic review and meta-analysis. Am J Clin Nutr. 2010 Nov;92(5):1189-96. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  53. Estruch R, Ros E, Salas-Salvadó J, Covas MI, Corella D, Arós F, et al. Primary prevention of cardiovascular disease with a Mediterranean diet. N Engl J Med. 2013 Apr 4;368(14):1279-90. doi: 10.1056/NEJMoa1200303. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  54. Rees K, Takeda A, Martin N, Ellis L, Wijesekara D, Vepa A, et al. Mediterranean-style diet for the primary and secondary prevention of cardiovascular disease. Cochrane Database Syst Rev. 2019 Mar 13;3(3):CD009825. doi: 10.1002/14651858.CD009825.pub3. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  55. Forouhi NG, Krauss RM, Taubes G, Willett W. Dietary fat and cardiometabolic health: evidence, controversies, and consensus for guidance. BMJ. 2018 Jun 13;361:k2139. doi: 10.1136/bmj.k2139. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...