Hygiena 2018, 63(3):84-88 | DOI: 10.21101/hygiena.a1624
Aktuální výsledky biomonitoringu - jodurie u české populace
- 1 Státní zdravotní ústav, Praha, Česká republika
- 2 Univerzita Karlova, 3. lékařská fakulta, Praha, Česká republika
Jód patří mezi esenciální prvky a jeho nedostatek má významné zdravotní důsledky. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je ukazatelem dostatečné saturace organismu koncentrace jódu v moči v rozsahu 100-199 µg/l; mediánové hodnoty od 100 do 299 μg/l jsou pokládány za vyhovující a charakterizují populaci bez jódového deficitu. V rámci biologického monitoringu byla hladina jódu v moči sledována v roce 2015 u dospělé populace (dárci krve, N = 234) a v roce 2016 u dětské populace (5 a 9 let, N = 400). Výsledky u dospělé populace ukázaly optimální zásobení jódem (100-199 µg/l) u 42 % osob. Hodnoty nižší než 100 μg/l značí nedostatečnou saturaci; pod touto hladinou bylo 34 % osob. Mediánová koncentrace jodurie u dospělé populace činila 129 µg/l. Hodnoty jodurie u sledované skupiny dětí upozornily na problém spíše nadměrné saturace. Střední hodnota (medián) jodurie činila 248 µg/l. Optimální obsah jódu v moči byl zjištěn pouze u 25 % dětí. Nadměrné hodnoty jodurie (nad 300 µg/l) mělo 34 % dětí a pouze 7 % dětí bylo zásobeno jódem nedostatečně. Saturaci české populace jódem je proto nezbytné sledovat i nadále a to nejen z hlediska nedostatku, ale i nadměrného příjmu jódu.
Klíčová slova: jód - deficit, jodurie, biologický monitoring, Česká republika
Zveřejněno: 30. září 2018 Zobrazit citaci
Reference
- Zamrazil V, Čeřovská J. Jod a štítná žláza. Optimální přívod jodu a poruchy z jeho nedostatku. Praha: Mladá fronta; 2014.
- Chung HR. Iodine and thyroid function. Ann Pediatr Endocrinol Metab. 2014 Mar;19(1):8-12.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Ruprich J a kol. Zdravotní důsledky zátěže lidského organizmu cizorodými látkami z potravinových řetězců v roce 2014: Systém vzorkování potravin reprezentujících obvyklou dietu populace, hodnocení přívodu vybraných nutrientů a cílený monitoring hygienické a zdravotní nezávadnosti potravin. Odborná zpráva za rok 2014. Praha: Státní zdravotní ústav; 2015.
- Křížová Z, Trávníček J, Vítková L, Richterová J, Staňková M. Obsah jodu v moči studentů a zaměstnanců Jihočeské univerzity. Hygiena. 2015;60(1):10-3.
Přejít k původnímu zdroji...
- World Health Organization. Assessment of iodine deficiency disorders and monitoring their elimination: a guide for programme managers. 3rd ed. Geneva: WHO; 2007.
- Zamrazil V. Rizika nadměrného přívodu jódu. In: Ryšavá L, Žoltá M, editoři. X. konference u příležitosti Dne jódu: zásobení jódem jako prevence tyreopatií a zdroje dietární expozice: sborník; 15.5.2013; České Budějovice. Praha: Státní zdravotní ústav; 2013. p. 10-2.
- Zimmermann MB, Jooste PL, Pandav CS. Iodine-deficiency disorders. Lancet. 2008 Oct 4;372(9645):1251-62.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Ryšavá L, Kašparová L, Křížová T, Lisníková P. Jodurie těhotných žen a 3letých dětí z 6 oblastí v ČR v r. 2014-2015. In: Ryšavá L, Žoltá M, editoři. XI. konference u příležitosti Dne jódu a 20ti let MKJD: zásobení jódem jako prevence tyreopatií: sborník; 4.4.2016; Praha. Praha: Státní zdravotní ústav; 2016. p. 12-6.
- World Health Organization. Biological monitoring of chemical exposure in the workplace: guidelines. Volume 1. Geneva: WHO; 1996.
- Černá M, Krsková A. Biomonitoring - význam a použití pro hodnocení expozice populace chemickým (toxickým) látkám z prostředí. Prakt Lék. 2010;90(8):474-9.
- Zamrazil V. Saturace jodem v České republice a ve světě - nedostatky a perspektivy. Kardiol Rev Int Med. 2015;17(2):167-71.
- Nejedlá M. Prevence jódového deficitu v České republice. Hygiena. 2018;63(1):25-7.
Přejít k původnímu zdroji...
- Čeřovská J, Bílek R, Zamrazilová H, Hoskovcová P, Vosátková M. Změny v zásobení jodem české dospělé populace po eradikaci jodového deficitu a jejich příčiny. Randomizovaná studie dospělé populace dvou regionů České republiky s odstupem 5 let. Vnitř Lék. 2006;52(10):858-63.
Přejít na PubMed...
- Kotrbová K, Kastnerová M. Současný stav zásobení jódem u české populace. Kontakt Biomedicína. 2007;9:172-8.
Přejít k původnímu zdroji...
- Beneš B, Černá M, Batáriová A, Šmíd J. Monitorování zdravotního stavu populace ve vztahu k prostředí: jodurie u české populace v období 1995-2000. Hygiena. 2002;47(3):157-61.
- Ruprich J a kol. Jód [Internet]. Brno: SZÚ; 2015 [cit. 2018-07-31]. Zpráva MZSO, Projekt IV, rok 2014. Dostupné z: http://czvp.szu.cz/monitor/tds14c/6J%C3%B3d15.pdf.
- Gunnarsdottir I, Gunnarsdottir BE, Steingrimsdottir L, Maage A, Johannesson AJ, Thorsdottir I. Iodine status of adolescent girls in a population changing from high to lower fish consumption. Eur J Clin Nutr. 2010 Sep;64(9):958-64.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Johner SA, Thamm M, Schmitz R, Remer T. Examination of iodine status in the German population: an example for methodological pitfalls of the current approach of iodine status assessment. Eur J Nutr. 2016 Apr;55(3):1275-82.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Haldimann M, Bochud M, Burnier M, Paccaud F, Dudler V. Prevalence of iodine inadequacy in Switzerland assessed by the estimated average requirement cut-point method in relation to the impact of iodized salt. Public Health Nutr. 2015 Jun;18(8):1333-42.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Nyström HF, Brantsæter AL, Erlund I, Gunnarsdottir I, Hulthén L, Laurberg P, et al. Iodine status in the Nordic countries - past and present. Food Nutr Res. 2016 Jun 8;60:31969.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...