Hygiena 2013, 58(2):56-61 | DOI: 10.21101/hygiena.a0964
Souvislost potravinových preferencí a konzumace
- 1 Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, Ústav preventivního lékařství, Brno
- 2 Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně, Mezinárodní centrum klinického výzkumu, Brno
- 3 Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, Recetox, Brno
Jedním z významných faktorů ovlivňujících stravu je obliba jednotlivých potravin, potravinové preference. Základní chuťové preference jsou vrozené, typicky preference pro sladkou a slanou chuť a naopak odmítání hořké a kyselé chuti. Vrozené preference spolu s konkrétními zkušenostmi a dalšími vlivy utváří míru obliby jednotlivých potravin. Obecně se má za to, že preference patří mezi silné determinanty stravy, že lidé, a obzvláště děti, jedí především to, co jim chutná. Cílem předložené studie bylo zjistit, do jaké míry a jakým způsobem se potravinové preference promítají do skutečné konzumace u rozsáhlého souboru adolescentů. Výzkum byl proveden u 1655 dospívajících ve věku 15 let v rámci studie ELSPAC v oblasti města Brna. U celkem 56 položek v osmi potravinových a jedné nápojové skupině byly dotazníkovými nástroji zjišťovány jednak preference, jednak frekvence konzumace a byl analyzován jejich vzájemný vztah. Výsledky ukázaly, že preference a skutečná konzumace se výrazně liší. Preference se tedy do konzumace promítají jen částečně. Z deseti nejpreferovanějších položek byly pouze dvě mezi deseti nejkonzumovanějšími. Z deseti nejméně preferovaných se pět položek objevilo mezi deseti nejméně konzumovanými, "negativní preference" se tedy s konzumací shodují poněkud více. Konzumace byla celkově výrazně zdravější, než odpovídalo preferencím. Bližší analýza ukázala, že lze identifikovat několik typů souvislosti mezi preferencemi a konzumací, podle různých tvarů regresních křivek. Celkem nejvíce položek (27) vykazovalo závislost tvaru "J", ale například položky ve skupině sladkosti vykazovaly výhradně závislost "U", zatímco skupina masa vykazovala převážně lineární závislost. Praktické důsledky nelineárních závislostí spočívají zejména v tom, že některé potraviny jsou konzumovány výrazně více (nebo naopak méně), než odpovídá jejich preferencím. Jsou diskutována možná vysvětlení, spočívající v různých externích vlivech. Hlavním závěrem je, že preference nejsou rozhodujícím faktorem pro konzumaci, což dává jasný signál, že strava adolescentů je výrazně ovlivnitelná vnějšími vlivy, v optimálním případě příznivým směrem, cílenými preventivními aktivitami.
Klíčová slova: výživa dětí, výživa adolescentů, potravinové preference, stravovací návyky, studie ELSPAC
Vloženo: červenec 2012; Přijato: 22. listopad 2012; Zveřejněno: 1. červen 2013 Zobrazit citaci
Reference
- Noble C, Corney M, Eves A, Kipps M, Lumbers M. Food choice and secondary school meals: the nutritional implications of choices based on preference rather than perceived healthiness. Int J Hosp Manag. 2003 Jun;22(2):197-215.
Přejít k původnímu zdroji...
- Russell CG, Worsley A. Do children's food preferences align with dietary recommendations? Public Health Nutr. 2007 Nov;10(11):1223-33.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Cooke LJ, Wardle J. Age and gender differences in children's food preferences. Br J Nutr. 2005 May;93(5):741-6.
Přejít k původnímu zdroji...
- Ton Nu Ch, MacLeod P, Barthelemy J. Effects of age and gender on adolescents' food habits and preferences. Food Qual Prefer. 1996 Jul-Oct;7(3-4):251-62.
Přejít k původnímu zdroji...
- Wardle J, Cooke L. Genetic and environmental determinants of children's food preferences. Br J Nutr. 2008 Feb;99 Suppl 1:S15-21.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Benton D. Role of parents in the determination of the food preferences of children and the development of obesity. Int J Obes Relat Metab Disord. 2004 Jul;28(7):858-69.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Breen FM, Plomin R, Wardle J. Heritability of food preferences in young children. Physiol Behav. 2006 Jul 30;88(4-5):443-7.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Guidetti M, Cavazza N. Structure of the relationship between parents' and children's food preferences and avoidances: an explorative study. Appetite. 2008 Jan;50(1):83-90.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Pearson N, Biddle SJ, Gorely T. Family correlates of fruit and vegetable consumption in children and adolescents: a systematic review. Public Health Nutr. 2009 Feb;12(2):267-83.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Wądołowska L, Babicz-Zielińska E, Czarnocińska J. Food choice models and their relation with food preferences and eating frequency in the Polish population: POFPRES study. Food Policy. 2008 Apr;33(2):122-34.
Přejít k původnímu zdroji...
- Brug J, Tak NI, te Velde SJ, Bere E, de Bourdeaudhuij I. Taste preferences, liking and other factors related to fruit and vegetable intakes among schoolchildren: results from observational studies. Br J Nutr. 2008 Feb;99 Suppl 1:S7-S14.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Pérez-Rodrigo C, Ribas L, Serra-Majem L, Aranceta J. Food preferences of Spanish children and young people: the enKid study. Eur J Clin Nutr. 2003 Sep;57 Suppl 1:S45-8.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Iglesias-Gutiérrez E, García-Rovés PM, García A, Patterson AM. Food preferences do not influence adolescent high-level athletes' dietary intake. Appetite. 2008 MarMay;50(2-3):536-43.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...