Hygiena 2022, 67(3):107-113 | DOI: 10.21101/hygiena.a1817

Hodnocení nutriční a potravinové gramotnosti

Kamila Jančeková1, Martin Krobot1, Zlata Kapounová1, Veronika Spáčilová1, Eliška Selinger2, 3, Anna Ouřadová2, Jan Gojda2
1 Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, Ústav veřejného zdraví, Brno, Česká republika
2 Univerzita Karlova, 3. lékařská fakulta a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, Interní klinika, Centrum pro výzkum výživy, diabetu a metabolismu, Praha, Česká republika
3 Státní zdravotní ústav, Centrum podpory veřejného zdraví, Praha, Česká republika

Měření nutriční gramotnosti by mělo být důležitým nástrojem nejen pro zlepšení nutriční gramotnosti a výživového chování na populační úrovni, ale také by mělo sloužit jako nástroj pro identifikaci jednotlivců s omezenou nutriční gramotností s potenciálem definovat personalizované intervence. Nástroj na hodnocení nutriční gramotnosti navíc může umožnit standardizaci vědeckých výstupů intervenčních programů populačního výživového chování. V České republice však aktuálně takový nástroj neexistuje. Tato práce shrnuje dosud existující nástroje na hodnocení nutriční nebo potravinové gramotnosti ze zahraničí a představuje záměr vytvořit vhodný nástroj použitelný v podmínkách České republiky.

Klíčová slova: nutriční gramotnost, potravinová gramotnost, zdravotní gramotnost, dotazník

Vloženo: duben 2022; Přijato: 19. červenec 2022; Zveřejněno: 15. září 2022  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Jančeková K, Krobot M, Kapounová Z, Spáčilová V, Selinger E, Ouřadová A, Gojda J. Hodnocení nutriční a potravinové gramotnosti. Hygiena. 2022;67(3):107-113. doi: 10.21101/hygiena.a1817.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Bauer UE, Briss PA, Goodman RA, Bowman BA. Prevention of chronic disease in the 21st century: elimination of the leading preventable causes of premature death and disability in the USA. Lancet. 2014 Jul 5;384(9937):45-52. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  2. Mozaffarian D. dietary and policy priorities for cardiovascular disease, diabetes, and obesity: a comprehensive review. Circulation. 2016 Jan 12;133(2):187-225. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  3. OECD, European Observatory on Health Systems and Policies. Česká republika: zdravotní profil země 2021 [Internet]. Paris: OECD; 2021 [cited 2022 Apr 1]. Available from: https://www.oecd-ilibrary.org/social-issues-migration-health/ceska-republika-zdravotni-profil-zeme-2021_a3017bfb-cs.
  4. Sørensen K, Van den Broucke S, Fullam J, Doyle G, Pelikan J, Slonska Z, et al.; (HLS-EU) Consortium Health Literacy Project European. Health literacy and public health: a systematic review and integration of definitions and models. BMC Public Health. 2012 Jan 25;12:80. doi: 10.1186/1471-2458-12-80. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  5. Yuen EYN, Thomson M, Gardiner H. Measuring nutrition and food literacy in adults: a systematic review and appraisal of existing measurement tools. Health Lit Res Pract. 2018 Aug 15;2(3):e134-e160. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  6. Krause C, Sommerhalder K, Beer-Borst S, Abel T. Just a subtle difference? Findings from a systematic review on definitions of nutrition literacy and food literacy. Health Promot Int. 2018 Jun 1;33(3):378-89. Přejít na PubMed...
  7. Vettori V, Lorini C, Milani C, Bonaccorsi G. Towards the implementation of a conceptual framework of food and nutrition literacy: providing healthy eating for the population. Int J Environ Res Public Health. 2019 Dec 11;16(24):5041. doi: 10.3390/ijerph16245041. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  8. Silk KJ, Sherry J, Winn B, Keesecker N, Horodynski MA, Sayir A. Increasing nutrition literacy: testing the effectiveness of print, web site, and game modalities. J Nutr Educ Behav. 2008 Jan-Feb;40(1):3-10. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  9. Vidgen HA, Gallegos D. Defining food literacy and its components. Appetite. 2014 May;76:50-9. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  10. Park D, Park YK, Park CY, Choi MK, Shin MJ. Development of a comprehensive food literacy measurement tool integrating the food system and sustainability. Nutrients. 2020 Oct 28;12(11):3300. doi: 10.3390/nu12113300. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  11. Úroveň zdravotní gramotnosti v ČR se v průběhu posledních pěti let výrazně zlepšila [online]. Praha: ČLS JEP; 2021 [cit. 2022-04-01]. Dostupné z: https://www.cls.cz/media/oznamenitiskkonference_pdf.pdf.
  12. Kleszczewska D, Porwit K, Boberova Z, Sigmund E, Vasickova J, Paakkari L. Adolescent health literacy and neighbourhood features: HBSC findings from Czech Republic, Poland, and Slovakia. Int J Environ Res Public Health. 2021 Jul 10;18(14):7388. doi: 10.3390/ijerph18147388. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  13. Kučera Z, Pelikan J, Šteflová A. Zdravotní gramotnost obyvatel ČR - výsledky komparativního reprezentativního šetření. Čas Lék Čes. 2016;155(5):233-41.
  14. Rosas R, Pimenta F, Leal I, Schwarzer R. FOODLIT-tool: development and validation of the adaptable food literacy tool towards global sustainability within food systems. Appetite. 2022 Jan 1;168:105658. doi: 10.1016/j.appet.2021.105658. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  15. Gibbs HD. Nutrition literacy: Foundations and development of an instrument for assessment [dissertation]. Urbana (Il): University of Illinois; 2012.
  16. Gibbs HD, Ellerbeck EF, Gajewski B, Zhang C, Sullivan DK. The nutrition literacy assessment instrument is a valid and reliable measure of nutrition literacy in adults with chronic disease. J Nutr Educ Behav. 2018 Mar;50(3):247-57.e1. doi: 10.1016/j.jneb.2017.10.008. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  17. Gibbs HD, Harvey S, Owens S, Boyle D, Sullivan DK. engaging experts and patients to refine the nutrition literacy assessment instrument. BMC Nutr. 2017;3(1):71. doi: 10.1186/s40795-017-0190-y. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  18. Gibbs HD, Ellerbeck EF, Befort C, Gajewski B, Kennett AR, Yu Q, et al. Measuring nutrition literacy in breast cancer patients: development of a novel instrument. J Canc Educ. 2016 Sep;31(3):493-9. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  19. Gibbs HD, Camargo JMTB, Owens S, Gajewski B, Cupertino AP. Measuring nutrition literacy in Spanish-speaking Latinos: an exploratory validation study. J Immigr Minor Health. 2018 Dec;20(6):1508-15. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  20. Gibbs HD, Kennett AR, Kerling EH, Yu Q, Gajewski B, Ptomey LT, et al. Assessing the Nutrition Literacy of Parents and its relationship with child diet quality. J Nutr Educ Behav. 2016 Jul-Aug;48(7):505-9.e1. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  21. Diamond JJ. Development of a reliable and construct valid measure of nutritional literacy in adults. Nutr J. 2007 Feb 14;6:5. doi: 10.1186/1475-2891-6-5. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  22. Coffman MJ, La-Rocque S. Development and testing of the Spanish Nutrition Literacy Scale. Hisp Hlth Care Int. 2012 Dec 1;10(4):168-74. Přejít k původnímu zdroji...
  23. Weiss BD, Mays MZ, Martz W, Castro KM, DeWalt DA, Pignone MP, et al. Quick assessment of literacy in primary care: the newest vital sign. Ann Fam Med. 2005 Nov-Dec;3(6):514-22. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  24. Gréa Krause C, Beer-Borst S, Sommerhalder K, Hayoz S, Abel T. A short food literacy questionnaire (SFLQ) for adults: Findings from a Swiss validation study. Appetite. 2018 Jan 1;120:275-80. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  25. Guttersrud Ø, Dalane JØ, Pettersen S. Improving measurement in nutrition literacy research using Rasch modelling: examining construct validity of stage-specific 'critical nutrition literacy' scales. Public Health Nutr. 2014 Apr;17(4):877-83. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  26. Chau P, Leung AYM, Li HLH, Sea M, Chan R, Woo J. Development and validation of Chinese Health Literacy Scale for Low Salt Consumption - Hong Kong Population (CHLSalt-HK). Brucki S, editor. PLoS ONE. 2015 Jul 6;10(7):e0132303. doi: 10.1371/journal.pone.0132303. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  27. Ringland EM, Gifford JA, Denyer GS, Thai D, Franklin JL, Stevenson MM, et al. Evaluation of an electronic tool to assess food label literacy in adult Australians: a pilot study: Electronic tool to assess food label literacy. Nutr Diet. 2016 Nov;73(5):482-9. Přejít k původnímu zdroji...
  28. Palumbo R, Annarumma C, Adinolfi P, Vezzosi S, Troiano E, Catinello G, et al. Crafting and applying a tool to assess food literacy: findings from a pilot study. Trends Food Sci Technol. 2017 Sep;67:173-82. Přejít k původnímu zdroji...
  29. Aihara Y, Minai J. Barriers and catalysts of nutrition literacy among elderly Japanese people. Health Promot Int. 2011 Dec;26(4):421-31. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  30. eAGRI. Potraviny [online]. Praha: Ministerstvo zemědělství ČR; 2021 [cit. 2022-04-01]. Strategie bezpečnosti potravin a výživy 2021-2030. Dostupné z: https://eagri.cz/public/web/mze/potraviny/bezpecnost-potravin/strategie-zajisteni-bezpecnosti-potravin/.
  31. Craig P, Dieppe P, Macintyre S, Michie S, Nazareth I, Petticrew M; Medical Research Council Guidance. Developing and evaluating complex interventions: the new Medical Research Council guidance. BMJ. 2008 Sep 29;337:a1655. doi: 10.1136/bmj.a1655. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  32. Stoto MA, Cosler LE. Evaluation of public health interventions. In: Novick LF, Morrow CB, Mays GP, editors. Public health administration: principles for population-based management. 2nd ed. Sudbury (MA): Jones and Bartlett Publishers; 2008. p. 495-544.
  33. Willett W, Rockström J, Loken B, Springmann M, Lang T, Vermeulen S, et al. Food in the Anthropocene: the EAT-Lancet Commission on healthy diets from sustainable food systems. Lancet. 2019 Feb 2;393(10170):447-92. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...